Haftalık Bültenler

Suudi Arabistan Limanlarına Gidecek Yüklerin PaletlenmesiMAWANI (Suudi Liman Otoritesi) tarafından yayınlanan genelge doğrultusunda Suudi limanlarının verimliliğini artırmak ve küresel liman işletme standartlarına uyum sağlamak amacı ile yük sahiplerinin/operatörlerinin malları istiflemek için palet kullanımı zorunlu kılınmaktadır.

Genelgeye göre, paletler üzerinde yüklerin güvenli bir şekilde istiflenmesinin, liman hizmetlerinin verimliliği, özel ekipmanlarla elleçleme kolaylığı, modernleştirilmiş transfer süreci, hızlandırılmış gümrük işlemleri, kayıp ve hasar önleme ve genel olarak iyileştirilmiş bir müşteri deneyimi sağlamak için önemli olduğu ve ticaretin kolaylaştırılmasını sağladığı bildirilmiştir. Bununla birlikte, gümrük tarafından paletlerde makul bir şekilde istiflenemeyen bazı yükler/ürünler için (buğday, hububat, çimento, alçı ve petrol malzemeleri gibi kuru veya sıvı dökme yükler, büyük ağırlıktaki hammaddeler, ağır makineler, üretim ekipmanları ve jeneratörler vb.) istisnalar belirlenmiştir.

Genelge ile ayrıca, yüklerin paletsiz olarak bırakılması durumunda göndericilerin/nakliyecilerin her konteyner başına cezalar ile karşılaşacakları ve göndericilerin/nakliyecilerin/acentelerin ekstra masraflardan sorumlu tutulacağı bildirilmiştir.
ADR ve RID 2022 Türkçe Çevirilerinde Yapılan DüzenlemelerT.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından "Tehlikeli Malların Karayolu ile Uluslararası Taşımacılığına İlişkin Avrupa Anlaşması (ADR) ile Tehlikeli Eşyanın Demiryolu ile Uluslararası Taşınmasına İlişkin Yönetmelik’in (RID) 2022 Çevirileri Yayımlanmıştır" konulu bir duyuru yapılmıştır.
ABD'de Yaygınlaşan Veri Hırsızlığıİstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri Deniz Ticaret Odası tarafından "Veri Hırsızlığı" konulu bir duyuru yapılmıştır.

Yapılan duyuruda ABD'de veri hırsızlığının çok yaygınlaştığı, alıcı ya da satıcı firmaların elektronik posta kutularına ulaşıldığı ve bu şekilde ödeme aşamasında banka bilgisinde değişiklik olduğu yönünde bilgiler verildiği belirtilerek ABD bankacılık sisteminde doğrudan bir hesaba yapılan ödemenin durdurulmasının çok zor ya da mümkün olamadığı, hukuki süreçlerin de uzun ve çok maliyetli olduğu, böyle bir durumun fark edilmesini müteakip ivedi bir şekilde ödeme yapılan banka tarafından alıcı bankaya swift mesajının iletilmesi ve aynı zamanda adli makamlara konunun intikal ettirilerek muhatap ülke makamlarına başvurulması gerektiği bildirilmiştir.
COVID-19 Salgını Kapsamında Türkiye'ye Giriş Tedbirleriİstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri Deniz Ticaret Odası tarafından "İl Umumi Hıfzıssıhha Meclis Kararı No: 1" konulu bir duyuru yapılmıştır.

Yapılan duyuruda tüm kara, hava, deniz ve demiryolu sınır kapılarımızdan ülkeye girişte uygulanacak tedbirlerin belirlenmiş olduğu, 10 Ocak 2022 tarihinden itibaren uygulamaya alınan yeni tedbirler kapsamında dış ticaretin olumsuz etkilenmemesi için uçak-gemi mürettebatı, kilit personel olarak nitelendirilen gemi adamları ve TIR şoförlerinin SARS-CoV-2 PCR testi ve karantina uygulamasından muaf tutulacağı bildirilmiştir.
CLECAT E-Bülten No.02UTİKAD'ın üyesi olduğu CLECAT (Avrupa Taşıma İşleri Organizatörlüğü, Taşımacılık, Lojistik ve Gümrükleme Hizmetleri Derneği)'ın 02 no'lu e-bülteni yayınlanmıştır.
Deniz Yolu Ulaşımı Araştırma ve Yenilik Faaliyetleri Çalıştayıİstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri Deniz Ticaret Odası tarafından "Deniz Yolu Ulaşımı Araştırma ve Yenilik Faaliyetleri Çalıştayı" konulu bir duyuru yapılmıştır.

Yapılan duyuruda "Ufuk 2020 Deniz Yolu Ulaşımı Araştırma ve Yenilik Faaliyetleri Üzerine Waterborne Transport Çalıştayı" kapsam ve katılım bilgisinin TÜBİTAK UFUK 2020 resmi internet sitesinde yayınlandığı, 7 Şubat 2022 tarihinde 09.00-16.30 CET (11.00-18.30 TSİ) saatleri arasında fiziki olarak Brüksel'de ve aynı zamanda çevrimiçi olarak (hibrit) gerçekleştirilecek çalıştaya kayıt ve katılımın ücretsiz olduğu belirtilmiştir.
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr