Türkiye Cumhuriyeti ile EFTA Devletleri Arasında Serbest Ticaret AnlaşmasıTürkiye İhracatçılar Meclisi tarafından "Türkiye-EFTA STA" konulu bir duyuru yapılmıştır.
Yapılan duyuruda 25 Haziran 2018 tarihinde imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti ile EFTA Devletleri Arasında Serbest Ticaret Anlaşması"nın 1 Ekim 2021 tarihinde yürürlüğe gireceği belirtilmiştir.
Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Ticaretin ve Ekonomik İşbirliğinin Geliştirilmesine Dair Protokolün Onaylanması7 Eylül 2021 tarihli ve 31591 sayılı Resmi Gazete'de "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Ticaretin ve Ekonomik İşbirliğinin Geliştirilmesine Dair Protokolün Onaylanması Hakkında Karar (Karar Sayısı: 4476)" yayınlanmıştır.
Orta Vadeli Program (2022-2024)5 Eylül 2021 tarihli ve 31589 sayılı Resmi Gazete'de "Orta Vadeli Program (2022-2024)’ın Onaylanması Hakkında Karar (Karar Sayısı: 4474)" yayınlanmıştır.
Orta Vadeli Program (2022-2024) içerisinde dış ticarete ilişkin hedefler yer almakta olup 2022 yılı için ihracat hedefi 230,9 milyar dolar, programın son yılı olan 2024 için ise 255 milyar dolar, ithalat hedefi ise 2024 yılı için 309 milyar dolar olarak belirlenmiştir. Program sonunda dış ticaret açığının 54 milyar dolar olarak gerçekleşmesi hedeflenmektedir.
Batı Anadolu Serbest Bölgesinin Kurulması8 Eylül 2021 tarihli ve 31592 sayılı Resmi Gazete'de "Batı Anadolu Serbest Bölgesinin Kurulmasına Dair Karar (Karar Sayısı: 4482)" yayınlanmıştır.
Yayınlanan karar ile İzmir ili Bergama ilçesi sınırları içerisinde bulunan alan Batı Anadolu Serbest Bölgesi olarak tespit edilmiştir.
Mısır Hava Sahası ve Süveyş Kanalı Geçiş İzinleriİstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri Deniz Ticaret Odası tarafından "Süveyş Kanalı Geçiş İzinlerine Yönelik Alınan Nota" konulu bir duyuru yapılmıştır.
Yapılan duyuruda Mısır Dışişleri Bakanlığı tarafından hatırlatması yapılan Mısır hava sahasının üst uçuş ve ülkeye iniş için kullanılması ile Süveyş Kanalı geçiş izinleri hakkındaki kurallara yer verilmiştir.
İhracatta Kullanılan Ahşap Ambalaj Malzemelerinin ISPM-15 Standartlarına Uyumu
İstanbul Ticaret Odası tarafından "İhracatta Kullanılan Ahşap Ambalaj Malzemeleri ve Paletlerin ISPM-15 Standardı" konulu bir duyuru yapılmıştır.
Yapılan duyuruda ihracat işlemlerinde kullanılacak ahşap ambalaj malzemelerinin, mutlaka ısıl işlem görmüş olmasına azami dikkat edilmesi ve ısıl işlem görmüş ahşap ambalaj malzemelerinin temin edildiği firmaların mutlaka Bakanlıklarca yetki almış firmalar arasında yer alması gerektiği ve ISPM-15 damgası bulunmayan ahşap ambalaj malzemeleri ile paletlerin ihracatta kullanılmaması gerektiği, ayrıca ihracatta kullanılacak ahşap ambalaj malzemelerinin ISPM-15 standartlarına uygun üretilerek depolanmasının önemli olduğu bildirilmiştir.
Klinker ve Bazı Gübrelerin İhracatı İçin Kayıt Uygulaması Getirilmesi4 Eylül 2021 tarihli ve 31588 sayılı Resmi Gazete'de "İhracı Kayda Bağlı Mallara İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: İhracat 2006/7)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (İhracat 2021/7)" yayınlanmıştır.
Yapılan değişiklik ile 2523.10.00.00.00 GTİP’li Klinker, 3105.30.00.00.00 GTİP’li Diamonyum hidrojenortofosfat (DAP), 3105.59.00.00.11 GTİP’li NP (20-20-0) cinsi gübreler ve 3105.20.10.00.00 GTİP’li NPK (15-15-15) cinsi gübreler İhracı Kayda Bağlı Mallar Listesi'ne eklenmiştir.
Deniz ve Hava Taşıtlarına İhracat Hükmünde Kumanya ve İhrakiye Teslimleri
T.C. Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü tarafından "Deniz ve Hava Taşıtlarına İhracat Hükmünde Kumanya ve İhrakiye Teslimleri" konulu Genelge (2021/22) yayınlanmıştır.
Yayınlanan genelge ile 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 176. maddesi ve Gümrük Yönetmeliği’nin 418. maddesi çerçevesinde, dış sefere çıkan Türk ve yabancı bayraklı deniz ve hava taşıtlarına serbest dolaşımdaki eşyadan yapılan kumanya, yakıt, yağlayıcı madde ile işletme ve donatım eşyası teslimlerinde dikkate alınması gereken usul ve esaslar belirlenmiştir.
Cezayir’de Bazı Hayvansal Ürünlerin İthalatının Askıya AlınmasıT.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü tarafından "Cezayir’de Bazı Hayvansal Ürünlerin İthalatı Askıya Alındı" konulu bir duyuru yapılmıştır.
Yapılan duyuruda konserve ton balığı ve konserve diğer balıkçılık ürünleri, tavuk salamı, kümes hayvanları püresi, yoğurt, dondurma ve tatlı kreması, sıvı yumurta sarısı, yün ve deve tüyü, beyaz ve kırmızı etten pişmiş ve yarı pişmiş ürünler (şarküteri ürünleri), salamura sığır eti ve balıkçılık için canlı yem ürünlerinin ithalatının korunma önlemi olarak 1 Eylül 2021 tarihi itibarıyla askıya alındığı ve bu tarihten önce yüklenmiş veya gümrüğe gelmiş ürünlerin kontrole tabi tutulacağı belirtilmiştir.
İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğler4 Eylül 2021 tarihli ve 31588 sayılı Resmi Gazete, 8 Eylül 2021 tarihli ve 31592 sayılı Resmi Gazete ile 10 Eylül 2021 tarihli ve 31594 sayılı Resmi Gazete'de "İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ (No: 2021/43), (No: 2021/44) ve (No: 2021/42)" yayınlanmıştır.
İthalat Rejimi Kararında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kararlar8 Eylül 2021 tarihli ve 31592 sayılı Resmi Gazete'de "İthalat Rejimi Kararında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar (Karar Sayısı: 4480) ve (Karar Sayısı: 4481)" yayınlanmıştır.
(Karar Sayısı: 4480) ile yapılan değişiklik doğrultusunda nohut, mercimek, buğday, mahlut, çavdar, arpa, yulaf ve sorgum tohumunda Gümrük Vergisi 31 Aralık 2021 tarihine kadar sıfırlanmıştır.
(Karar Sayısı: 4481) ile yapılan değişiklik doğrultusunda ise 0901.11.00.00.00 ve 0901.12.00.00.00 GTİP'li kavrulmamış kahvenin gümrük vergisi oranlarında değişiklik yapılmıştır.
Tütün Mamullerinin Üretim ve Ticaretine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Yapılan Değişiklik4 Eylül 2021 tarihli ve 31588 sayılı Resmi Gazete'de "Tütün Mamullerinin Üretim ve Ticaretine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" yayınlanmıştır.
Yapılan değişiklikler ile yönetmeliğe "işlem görmüş tütün tanımı" eklenmiş ve yönetmeliğin 7., 10. ve 14. maddelerinde düzenlemeler yapılmıştır.
Yasa Dışı Yaban Hayatı Ticaretine İlişkin Bültenİstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri Deniz Ticaret Odası tarafından "Yaban Hayatı İçin Birliktelik Derneği Ulaştırma Görev Gücü Eylül 2021 Bülteni" konulu bir duyuru yapılmıştır.
Yapılan duyuruda "Yaban Hayatı İçin Birliktelik (United for Wildlife) Derneği Ulaştırma Görev Gücü" tarafından yasa dışı yaban hayatı ticareti konularını ve bilinmesi gereken prensipleri içeren bir bülten hazırlandığı belirtilmiştir.
Gümrük Müşavirleri Derneklerine ÜyelikT.C. Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü tarafından "Gümrük Müşavirleri Derneklerine Üyelik" konulu bir duyuru yapılmıştır.
Yapılan duyuruda Gümrük Müşaviri ve Gümrük Müşavir Yardımcısı olarak faaliyet sürdürmek isteyen kişilerin çalışma bölgelerinde bulunan gümrük müşavirleri derneğine üye olmaları gerektiği bildirilmiştir.
AB'nin Dijital Kovid-19 Sertifika Sistemine Ülkemizin Dahil EdilmesiT.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından "AB'nin Dijital Kovid-19 Sertifika Sistemine Ülkemizin Dahil Edilmesi" konulu bir duyuru yapılmıştır.
Yapılan duyuruda Avrupa Birliği'nin (AB) "Dijital Kovid-19 Aşı Sertifikası Sistemi"ne ülkemizin dahil edildiği, ülkemiz tarafından düzenlenen Dijital Aşı Sertifikaları'nın Avrupa Birliği tarafından düzenlenen sertifikalara denk olacağı ve COVID-19 salgını döneminde AB ile ülkemiz, Kuzey Makedonya ve Ukrayna arasındaki güvenli seyahatin kolaylaştırılacağı belirtilmiştir.
CLECAT E-Bülten No.33
UTİKAD'ın üyesi olduğu CLECAT (Avrupa Taşıma İşleri Organizatörlüğü, Taşımacılık, Lojistik ve Gümrükleme Hizmetleri Derneği)'ın 33 no'lu e-bülteni yayınlanmıştır.
Filyos KongresiTOBB tarafından "Filyos Kongresi" konulu bir duyuru yapılmıştır.
Yapılan duyuruda Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi organizatörlüğünde 15-16 Ekim 2021 tarihlerinde çevrimiçi "Filyos Kongresi" gerçekleştirileceği bildirilmiştir.
Ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasında önemli rol oynayacak yatırımlardan birisi olan "Filyos Vadi Projesi" kapsamında 25 milyon ton/yıl kapasiteli Filyos Limanı'nın ve Endüstri Bölgesi'nin yer aldığı, keşfedilen doğal gaz rezervinin karaya çıkarılıp işlenmesi ile birlikte Filyos'un bölgesel, lojistik, ticari, endüstriyel ve enerji üssüne dönüşeceği, bu dönüşümün göç, istihdam ve kentleşme gibi toplumsal etkileri olacağı belirtilmiş olup Filyos Kongresi'nde alanında uzmanlaşmış araştırmacı ve kurumların disiplinler arası bir yaklaşımla bir araya getirilmesinin ve bilgilerin kamuoyu ile paylaşılmasının amaçlandığı bildirilmiştir.
Uluslararası Logitrans Transport Lojistik Fuarı
UTİKAD'ın destekçileri arasında bulunduğu Uluslararası Logitrans Transport Lojistik Fuarı, 14. kez 10-12 Kasım 2021 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenecektir.
Avrasya Bölgesi'nin en büyük lojistik fuarında, tüm ulaştırma ve endüstri modlarından katılımcılar tarafından gelişmekte olan lojistik üs etrafında çözümler sergilenecek olup fuara katılım sağlamak isteyen üyelerimizin
ticket.fuardavetiye.com e-posta adresi üzerinden kayıt yaptırmaları gerekmektedir.