9-11 Şubat 2010 tarihleri arasında İstanbul Hilton Otel’de gerçekleşen konferans sona erdi. Dünyanın çeşitli ülkelerinden katılımcıların yer aldığı konferansta, açılış konuşmasını TCDD Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman KARAMAN yaparken; FIATA Çalışma Grubu ve UTİKAD Yönetim Kurulu Üyesi Hacer UYARLAR da “Deniz ile Karayı Birbirine İrtibatlama - Liman ve Tren Rayı altyapı Gelişimini Eş Zamanlı Olarak Sıraya Koyma ve Yatırım Yapma” başlığı altında bir sunum gerçekleştirdi.
Sunumunda, Avrasya Bölgesi’nde, Avrupa, Asya ve Ötesi ülkelere ihracat ve ithalatı daha da kolaylaştırmak için bölgesel demiryolu nakliyesinin rekabet düzeyi, intermodal modellerinin gelişimi, iyi bir hub merkezinin özellikleri gibi konulara değinen UYARLAR, Mevcut ticaret güzergahlarının üzerindeki yeni demiryolu koridorlarının geliştirilmesini zaman, maliyet ve süreler olarak karşılaştırdı.
Fiata Çalışma Grubu ve UTİKAD Yönetim Kurulu Üyesi UYARLAR’ın dışında, sunum yapan Rayder Genel Sekreteri Ahmet GÖK, TCDD ile ilgili son gelişmeleri ve yapılması gerekenleri anlatırken, Özelleştirme Dairesi’nden Proje Grup Başkanı Yeşim KUMA, Türkiye’deki limanların özelleştirilmesinde yaşanan süreçler ve gelişmeler ile ilgili bilgiler verdi. Gürcistan Demiryolları’ndan David Jinjolina ise, Gürcistan’da ki gelişmelerden ve yatırımlardan bahsetti.
Konferansta, Mühendis Abdullah Akansu tarafından “Marmaray” ile ilgili teknik bilgilerin yer aldığı oldukça ilginç ve son derece doyurucu bir sunum yapıldı.
Ayrıca, ECO’yu temsilen Mohammed Mirzaei Kahagh, geçen yıl deneme seferi yapılan Islamabad treni hakkında detaylı bilgiler verirken, bu trenin işlerliğinin artırılmasının planlandığını, nakliye süresinin 11 gün olarak hesaplandığını ve bu projeden beklentilerinin oldukça fazla olduğunu belirtti. Sayın Kahagh ECO çalışmaları ve projeleri hakkında da detaylı bilgiler verdi.
İspanya adına Luis Gonzales Cepeda demiryollarında sinyalizasyon ve güvenlik konulu bir sunum yaparken, İspanya metrosu hakkında da geniş bilgiler verdi.
Hacer UYARLAR’ın sunumu için tıklayınız.
Hacer UYARLAR'ın sunum yazısı için tıklayınız.