FIATA Deniz Taşımacılığı Sözleşmelerinde En İyi Uygulamalar Rehberi – Risk Yönetimi ve Sözleşmeli Taşıyıcının RolüUTİKAD'ın üyesi olduğu ve UTİKAD üyesi firmaların da üye olabileceği FIATA (Uluslararası Taşıma İşleri Organizatörleri Dernekleri Federasyonu) tarafından, denizyolu taşımacılığına ilişkin sözleşmelerdeki risk yönetimi ve taşıyıcı sıfatıyla hareket eden lojistik işletmelerinin rolünü ele alan yeni bir "En İyi Uygulamalar Rehberi" yayınlanmıştır.
Hazırlanan rehber ile, taşıma komisyoncularının hem aracı hem de sözleşmeli taşıyıcı olarak üstlendikleri artan sorumluluklar karşısında karşılaştıkları hukuki riskleri yönetmelerine yardımcı olunmasının amaçlandığı, denizyolu taşıma sözleşmelerinde sıkça yer alan maddeler ile bu maddelerin farklı hukuk sistemlerindeki yorumlarına yer verilerek, hak ve yükümlülüklerin daha net anlaşılması sağlanmasının hedeflendiği belirtilmiştir.
Söz konusu rehbere FIATA üyelerinin ücretsiz erişebileceği, üye olmayanları ilgili internet sitesinden satın alabilecekleri bildirilmiştir.
İklim Kanunu9 Temmuz 2025 tarihli ve 32951 sayılı Resmi Gazete’de "İklim Kanunu" yayınlanmıştır.
Yayınlanan kanunun; sera gazı emisyonlarının azaltılması, iklim değişikliğine uyum, planlama ve uygulama araçları, izin ve denetim süreçleri ile finansman mekanizmalarına ilişkin usul ve esasları kapsadığı, ayrıca karbon fiyatlandırması, çevresel taksonomi, sınırda karbon düzenlemeleri ve adil geçiş politikaları gibi konular ilk kez ulusal mevzuat kapsamına alındığı belirtilmiştir.
TOBB Nefes Kredi UygulamasıİMEAK Deniz Ticaret Odası tarafından "TOBB Nefes Kredi Uygulaması" konulu bir yazı iletilmiştir.
İletilen yazıda TOBB Nefes Kredisi’ne ilişkin protokolün, Kredi Garanti Fonu (KGF) ile Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Akbank, Yapı ve Kredi Bankası, Denizbank ve Ziraat Katılım Bankası arasında imzalandığı, 8 Temmuz 2025 Salı günü itibarıyla, kredi başvurusunda bulunmak isteyen firmaların, İMEAK Deniz Ticaret Odası tarafından ücretsiz olarak verilecek "Faaliyet Belgesi" ile birlikte ilgili bankaların şubelerine başvuruda bulunabileceği belirtilmiştir.
2025/1 Tebliğ ve 10045 Sayılı Kararla Getirilen Yeni DüzenlemelerİMEAK Deniz Ticaret Odası tarafından "2025/1 Tebliğ ve 10045 Sayılı Kararla Getirilen Yeni Düzenlemeler" konulu bir yazı iletilmiştir.
İletilen yazıda getirilen yeni düzenlemelerde, ihracat taahhüt hesaplarının elektronik ortamda kapatılması, müeyyideli (cezalı) kapatma işlemlerine karşı itiraz hakkının tanınması ve geçmiş döneme ait müeyyideli kapatılmış belgeler için geçici itiraz sürecinin düzenlenmelerini içerdiği, ayrıca vergi, resim ile harç istisnası belgeleri kapsamında gerçekleştirilen ihracat sayılan satış ve teslimler ile döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetlerde taahhüt kapatma süreçlerinin şeffaflaşması ve itiraz haklarının genişletilmesinin yer aldığı belirtilmiştir.
Yeşil Dönüşüm Destek Programı Uygulama Usul ve Esasları Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ9 Mayıs 2025 tarihli ve 32951 sayılı Resmi Gazete’de "Yeşil Dönüşüm Destek Programı Uygulama Usul ve Esasları Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" yayınlanmıştır.
Yayınlanan tebliğ ile yeşil dönüşüm stratejisi çerçevesinde tesis bazında yürütülecek yeşil dönüşüm uygulamalarını içeren yol haritasının yatırımcı tarafından düzenlenebileceği ve hazırlanabileceği belirtilmiştir.
Tehlikeli Madde Taşımacılığı (ADR) Eğitim Yönergesi - Süre UzatılmasıİMEAK Deniz Ticaret Odası tarafından "Tehlikeli Madde Taşımacılığı (ADR) Eğitim Yönergesi" konulu bir yazı iletilmiştir.
İletilen yazıda, ADR Bölüm 1.3 kapsamındaki tehlikeli madde taşımacılığı eğitimlerinin geçerlilik süresinin bir yıldan iki yıla çıkarıldığı, eğitimlerin usul ve esaslarının Bakanlıkça belirleneceğinin hükme bağlandığı, bu kapsamda hazırlanan "Tehlikeli Maddelerin Karayolu Taşımacılığı Sürecinde Görev Alacak Kişilerin Eğitimi Hakkında Yönerge"sinin 7 Ocak 2025 tarihinde yürürlüğe girdiği belirtilmiştir.
Yönerge’nin geçici 1. maddesi uyarınca, TMFB sahibi işletme personellerine 6 ay içinde uygun eğitim verilmesinin zorunlu olduğu, bu sürenin Bakanlık Olur’u ile 7 Ekim 2025 tarihine kadar uzatıldığı bildirilmiştir.
Tehlikeli Madde Taşımacılığı (ADR) Eğitim Yönergesi Tatbiki - Alt İşverenlerİMEAK Deniz Ticaret Odası tarafından "Tehlikeli Madde Taşımacılığı (ADR) Eğitim Yönergesi Tatbiki - Alt İşverenler" konulu bir yazı iletilmiştir.
İletilen yazıda, TMFB sahibi işletmelerin, kendi bünyesinde görev alanlarla birlikte, aynı adreste çalışan ancak TMFB’si bulunmayan alt yüklenici personelin de eğitiminden sorumlu olduğu, bu eğitimlerin, TMFB sahibi işletmenin belirleyeceği listelere uygun şekilde, Yönerge hükümlerine göre ve ilgili TMGD/TMGDE tarafından verilmesi gerektiği, eğitim kayıtlarında hem asıl hem de alt yüklenici işletme bilgilerinin belirtilmesi gerektiği, eğitimlerin belirlenen usul ve esaslara göre gerçekleştirilmesinin talep edildiği bildirilmiştir.
İhracat, Transit Ticaret, İhracat Sayılan Satış ve Teslimler ile Döviz Kazandırıcı Hizmet ve Faaliyetlerde Vergi, Resim ve Harç İstisnası Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar (Karar Sayısı: 10045)9 Temmuz 2025 tarihli ve 32951 sayılı Resmi Gazete’de "İhracat, Transit Ticaret, İhracat Sayılan Satış ve Teslimler ile Döviz Kazandırıcı Hizmet ve Faaliyetlerde Vergi, Resim ve Harç İstisnası Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar (Karar Sayısı: 10045)" yayınlanmıştır.
Yayınlanan karar ile ihracat, transit ticaret, ihracat sayılan satış ve teslimler ile döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetlerde vergi, resim ve harç istisnasına ilişkin 99/13812 sayılı Kararda değişiklik yapıldığı, yeni düzenlemeyle, müeyyideli kapatılan taahhüt hesaplarına itiraz süreci netleştirilmiş, firmalara itirazlarını gerekçeli bilgi ve belgelerle birlikte 30 gün içinde Bakanlığa iletme hakkı tanındığı, ayrıca geçmişe dönük olarak da, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce kapatılmış taahhüt hesaplarına ilişkin itiraz imkanı getirildiği bildirilmiştir.
Gemi Adamı Evraklarında IMO Numarası Zorunluluğu İMEAK Deniz Ticaret Odası "Gemi Adamı Evraklarında IMO Numarası Zorunluluğu" konulu bir yazı iletilmiştir.
İletilen yazıda, İstanbul Havalimanı Şube Müdürlüğü Pasaport Kontrol Büro Amirliği tarafından yapılan yeni düzenleme kapsamında, Türkiye'ye giriş yapacak gemi adamları için düzenlenen evraklarda gemiye ait IMO (International Maritime Organization) numarasının ilk sayfada açıkça belirtilmesinin zorunlu hale getirildiği bildirilmiştir.
Söz konusu uygulamanın, gemi adamı giriş işlemlerinin hızlı, düzenli ve resmi kontrollerle uyumlu şekilde yürütülebilmesi amacıyla getirildiği, bu doğrultuda, hazırlanan gemi adamı evraklarında, görevli olarak çıkış yapacağı gemiye ait yedi haneli IMO numarasının evrakın ilk sayfasında yer almasına dikkat edilmesi gerektiği belirtilmiştir.
Liman Başkanlıkları Tarafından Mesai Dışında Verilen Hizmetlere İlişkin Yönergede DeğişiklikİMEAK Deniz Ticaret Odası tarafından "Liman Başkanlıkları Tarafından Mesai Dışında Verilen Hizmetlere İlişkin Yönergede Değişiklik" konulu bir yazı iletilmiştir.
İletilen yazıda, İMEAK DTO'nun girişimleri neticesinde, "Liman Başkanlıkları Tarafından Mesai Dışında Verilen Hizmetlere İlişkin Yönerge" de yapılan değişiklik ile Denize Elverişlilik Belgesi işlemleri ve Seyir İzin Belgesi işlemleri Mesai Dışı Hizmet Bedellerinde sektör lehine düzenlenme yapıldığı bildirilmiştir.
3 Temmuz 2025 tarihli ve 2853345 sayılı Bakanlık Makam Oluru ile yayınlanan "Liman Başkanlıkları Tarafından Mesai Dışında Verilen Hizmetlere İlişkin Yönergede Değişiklik Yapılması Hakkında Yönerge"'nin İMEAK DTO Web sayfasında (
www.denizticaretodasi.org.tr) Duyurular/Turizm/Mevzuat bölümlerinde ve ayrıca ilgili yazının ekinde yer aldığı belirtilmiştir.
Gürcistan Karayolları Denetimi Mevzuatında DeğişiklikT.C. Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü tarafından "Gürcistan Karayolları Denetimi Mevzuatında Değişiklik" konulu bir yazı iletilmiştir.
İletilen yazıda, Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanlığı'na bağlı LEPL-Kara Taşımacılığı Ajansı tarafından yapılan bildirimde, 22 Ocak 2025 tarihli ve 18 sayılı Gürcistan Hükümeti Kararı uyarınca, "Yol Kenarı Denetim Kuralları" başlıklı düzenlemenin resmi olarak kabul edilip yürürlüğe girdiği, bu düzenlemenin halihazırda yasal olarak yürürlükte olmakla birlikte pratikteki denetimlerin 1 Temmuz 2025 tarihi itibarıyla başlatıldığı bildirilmiştir.
28. Türkiye - Japonya İş Konseyi Ortak Toplantısı, 8 Ekim 2025, İstanbulDış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından "28. Türkiye - Japonya İş Konseyi Ortak Toplantısı, 8 Ekim 2025, İstanbul" konulu bir yazı iletilmiştir.
İletilen yazıda, DEİK / Türkiye - Japonya İş Konseyi ile Keidanren (Japonya İş Federasyonu) iş birliğinde, 28. Türkiye - Japonya İş Konseyi Ortak Toplantısı'nın, 8 Ekim 2025 Çarşamba günü Tokyo’da düzenleneceği, Türkiye ve Japonya arasındaki diplomatik ilişkilerin 101. yılına denk gelen bu toplantıya her iki ülkeden üst düzey kamu ve özel sektör temsilcileri katılacağı belirtilmiştir.
Söz konusu toplantıda; otomotiv, enerji, inşaat, gıda, finans, lojistik gibi birçok sektörde iş birliği ve yatırım fırsatlarının ele alınacağı belirtilmiş olup, katılımcıların 1 Eylül 2025 tarihine kadar kayıtlarını tamamlamalarının gerektiği bildirilmiştir.