Haftalık Bültenler

Gümrük Genel Tebliği (Gümrük İşlemleri) (Seri No: 169)17 Aralık 2020 tarihli ve 31337 saylı Resmi Gazete'de "Gümrük Genel Tebliği (Gümrük İşlemleri) (Seri No: 169)" yayınlanmıştır.

Yayınlanan tebliğ ile 4458 sayılı Gümrük Kanunu'nda yer alan usulsüzlük cezası ve çalışma ücretleri ile Gümrük Yönetmeliği'nde yer alan tutarlar yeniden belirlenmiştir.
Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda Yapılan Değişiklik17 Aralık 2020 tarihli ve 31337 saylı Resmi Gazete'de "Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar (Karar Sayısı: 3307)" yayınlanmıştır.

Yapılan değişiklik ile AR-GE ve çevre yatırımları için KDV istisnası ile gümrük vergisi muafiyeti kaldırılmış olup 1 Temmuz 2020'den itibaren geçerli olmak üzere yatırım teşvik belgeleri kapsamında elemanları dizili baskılı devre kartı (PCBA) üretiminden başlayan cep telefonu üretimine yönelik yatırımlar için üretim kapasitesi ile uyumlu olmak ve cep telefonu üretiminde kullanılmak kaydıyla yan demonte haldeki (SKD) aksam ve parçaların 31 Ağustos 2021 tarihine kadar gümrük vergisi muafiyeti sağlanmaksızın ithal edilebileceği ile ilgili geçici madde eklenmiştir.
Türk Boğazları Deniz Trafik Düzeni Yönetmeliği'nde Yapılan Değişiklik16 Aralık 2020 tarihli ve 31336 sayılı Resmi Gazete'de "Türk Boğazları Deniz Trafik Düzeni Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (Karar Sayısı: 3305)" yayınlanmıştır.
Uzaktan Canlı Olarak Yapılan Tehlikeli Madde Eğitimleri'ne İlişkin Süre UzatımıT.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından "Tehlikeli Madde Eğitimleri" konulu bir duyuru yapılmıştır.

Yapılan duyuruda COVID-19 salgını ile mücadelenin ülkemizde halen yoğun olarak devam etmesi sebebiyle daha önce 31 Aralık 2020 tarihine kadar devam etmesi uygun görülen uzaktan canlı eğitimlerin süresinin 30 Haziran 2021 tarihine uzatılmasına karar verildiği bildirilmiştir.
Eksik Sayıda CMR Sunma ve Beyan Dışı İthalata Yönelik Teşebbüslerden Kaçınılması
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından "Gürcistan'da Eksik CMR-Beyan Dışı Eşya" konulu bir duyuru yapılmıştır.

Yapılan duyuruda Gürcistan Gelirler İdaresi'ne bağlı gümrük idaresine eksik CMR sunulması ve beyan usulsüzlüğü oluşması halinde beyan dışı eşyanın yaklaşık değerinin 5.000 Amerikan Doları üzerinde olması durumunda yerel gümrük idaresi nezdinde uzlaşı sağlanmasının mümkün olmadığı ve soruşturma süreci başlatılarak konunun merkezi idareye aktarıldığı belirtilmiştir.

Bu durumda dosyanın intikali ve sürecin tamamlanmasının 15-40 gün arası sürdüğü, bu süre içerisinde ülkemiz ihracat sevkiyatlarının geciktiği ve cezai müeyyide kaynaklı kayıplar yaşandığı, ayrıca pandemi koşulları sebebiyle nakliyecilerin gümrük idaresinden ayrılmasına da izin verilmediği bildirilmiştir.

Eksik CMR sunma/beyan dışı mal ile ithalat teşebbüsünde bulunan nakliyecilerin elverişsiz koşullarda ve sağlık açısından risk taşıyan durumlarda Gürcistan'da uzun süre kalma tehlikesi bulunduğu belirtilmiş olup bu gibi teşebbüslerden kaçınılması gerektiği bildirilmiştir.

Ayrıca taşımacıların beyanlarını usulüne uygun ve doğru doldurma zorunluluklarının bulunduğu, taşınan eşyanın sigortası niteliğinde olan CMR'nin gümrük vergisi ve resimlerini garanti altına alan bir belge olmadığı ve TIR Sistemi'nin nakliyecileri kötü niyetli üçüncü kişilere karşı koruma gücünün yüksek olduğu belirtilmiştir.
COVID-19 Tedbirleri Kapsamında Muafiyetlerin Kötüye Kullanımının Önlenmesiİstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri Deniz Ticaret Odası tarafından "Muafiyetlerin Kötüye Kullanımının Önlenmesi" konulu bir duyuru yapılmıştır.

Yapılan duyuruda COVID-19 tedbirleri kapsamında uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması süresince üretim, imalat, tedarik ve lojistik zincirlerinin aksamamasını temin etmek ve sağlık, tarım ve orman faaliyetlerinin sürekliliğini sağlamak amacıyla sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulan yerlerin ve kişilerin muafiyetleri kötüye kullandıklarının tespit edildiği belirtilmiştir.

Duyuruda ayrıca muafiyetlere ilişkin dikkat edilmesi gereken hususlara yer verilmiş olup muafiyet sebebi ile zaman ve/veya güzergah bakımından uyumluluk bulunmayan durumlarda idari yaptırım uygulanması gerektiği, sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günler için geçerli olan muafiyetleri suiistimal eden/edebilecek kişilerle ilgili gerekli denetim faaliyetlerinin belirtilen esaslar çerçevesinde yürütülmesi ve uygulamada herhangi aksamaya meydan verilmemesi gerektiği bildirilmiştir.
Libya Limanlarına Uğrak Yapacak Ticaret Gemilerinin Alması Gereken Önlemlerİstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri Deniz Ticaret Odası tarafından "Libya Limanlarına Uğrak Yapacak Ticaret Gemileri" konulu bir duyuru yapılmıştır.

Yapılan duyuruda Uluslararası Gemi ve Liman Tesisi Güvenlik Kodu (ISPS Code) kapsamında Libya limanlarına uğrak yapacak ve karasularında seyir yapacak Türk bayraklı gemiler için İdare tarafından ilan edilen güvenlik seviyesinin 3 (üç) olduğu belirtilmiştir.

Duyuruda ayrıca Libya'da yaşanan iç karışıklık ve güvenlik durumu sebebiyle Libya limanlarını ziyaret edecek Türk bayraklı gemiler tarafından ilave tedbir alınmasına yönelik bilgilendirmeler yapılmış olup gemilerin hangi limana ne zaman gireceği gibi faaliyetlerini ortaya koyan bilgilerin üçüncü şahıslar tarafından temin edilmemesi yönünde gerekli önlemlerin alınması gerektiği bildirilmiştir.
Verhniy Lars Sınır Kapısı'nda Yaşanan Sorunlara İlişkin Bilgilendirme
T.C. Ticaret Bakanlığı Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğü tarafından "RF Verhniy Lars Sınır Kapısı" konulu bir duyuru yapılmıştır.

Yapılan duyuruda Rusya Federasyonu'na ve Orta Asya ülkelerine yapılan karayolu taşımalarında ülkemiz taşımacıları tarafından sıklıkla kullanılan Rusya Federasyonu-Gürcistan sınırında yer alan Verhniy Lars gümrük kapısında sorunlar yaşandığı belirtilmiş olup Kuzey Kafkasya Gümrük İdaresi'nden alınan ve taşımacılara iletilmesinde fayda görülen bilgilere yer verilmiştir.
Mersis Ticaret Sicili Mevzuatı'na Dijital Ortam Üzerinden UlaşılmasıT.C. Ticaret Bakanlığı tarafından "Mersis Ticaret Sicili Mevzuatı Basın Açıklaması" konulu bir duyuru yapılmıştır.

Yapılan duyuruda dijital dönüşüm çalışmaları çerçevesinde ticaret sicili alanında uygulanmakta olan mevzuata Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) üzerinden dijital ortamda tek noktadan ulaşılmasının mümkün hale getirildiği, T.C. Ticaret Bakanlığınca kanun, yönetmelik ve tebliğ gibi muhtelif mevzuat düzenlemeleri ile ticari işletme ve şirketler hukuku alanında uygulamaya yön veren Bakanlık genelge ve görüşlerinin vatandaşların erişimine açılmasını amaçlayan "Ticaret Sicili Mevzuatı Modülü"nün devreye alındığı bildirilmiştir.
Doğal Çiçek Soğanlarının 2021 Yılı İhracat Listesi Hakkında Tebliğ18 Aralık 2020 tarihli ve 31338 sayılı Resmi Gazete'de "Doğal Çiçek Soğanlarının 2021 Yılı İhracat Listesi Hakkında Tebliğ (No: 2020/41)" yayınlanmıştır.

Yayınlanan tebliğ ile 2021 yılı için doğadan toplanarak ihracatı yasak olan çiçek soğanlarının familyalarını, cinslerini ve türlerini; doğa ve üretim olarak kotayla sınırlandırılan çiçek soğanlarının familyalarını, cinslerini ve türlerini; ihracat miktarları ve çevre ölçüleri ile ihracatı üretimden serbest olan çiçek soğanlarının familyalarını, cinslerini ve türlerini belirlemek amaçlanmıştır.
İthalat Rejimi Kararına Ek Karar (Karar Sayısı: 3308)17 Aralık 2020 tarihli ve 31337 saylı Resmi Gazete'de "İthalat Rejimi Kararına Ek Karar (Karar Sayısı: 3308)" yayınlanmıştır.

Yayınlanan karar ile tohumluk olmayan buğday, mahlut, arpa ve mısırda %0 olarak uygulanan Gümrük Vergisi Oranı'nın 30 Nisan 2021 tarihine uzatıldığı belirtilmiştir.
Gürcistan'da Yeni Yatırım Teşvik ProgramıT.C. Ticaret Bakanlığı Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğü tarafından "Gürcistan'da Yeni Yatırım Teşvik Programı" konulu bir duyuru yapılmıştır.

Yapılan duyuruda Gürcistan'da asgari 10 milyon Gel (yaklaşık 3 milyon ABD Doları) yatırım yapacak ve 150 kişilik yeni istihdam oluşturacak uluslararası yabancı yatırımcıların 1 milyon Gel (Yaklaşık 300 bin ABD Doları) tutarına kadar devletten destek alabilmesine yönelik açıklanan teşvik programının 30 Kasım 2020 tarihli Gürcistan Resmi Gazetesi'nde yayınlanan 717 sayılı Karar ile yürürlüğe girdiği bildirilmiştir.

Duyuruda ayrıca teşvik kapsamındaki alanların elektrik-elektronik mühendisliği ürünleri, uçak parça ve modülleri üretimi, taşıtlar, ekipman ve parçaları üretimi, iş hizmet/süreçleri dış kaynak kullanımı, depo ve lojistik merkezleri ile uçak bakım ve tamiri olduğu belirtilmiştir.
CLECAT E-Bülten No.44UTİKAD'ın üyesi olduğu CLECAT (Avrupa Taşıma İşleri Organizatörlüğü, Taşımacılık, Lojistik ve Gümrükleme Hizmetleri Derneği)'ın 11 Aralık 2020 tarihli ve 44 no'lu e-bülteni yayınlanmıştır.
12. Ulaştırma ve Haberleşme ŞurasıT.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından 6-7-8 Ekim 2021 tarihlerinde Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Yerleşkesi'nde "12. Ulaştırma ve Haberleşme Şurası" düzenlenecektir.

12. Ulaştırma ve Haberleşme Şurası’nın 2021 teması "Lojistik-Mobilite-Dijitalleşme" olarak belirlenmiş ve Şura T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın Türkiye Ulaştırma Politikası odağında planlanmış olup Şura’da dünyada ve Türkiye’de ulaştırma sektörünün mevcut durumu ve dinamikleri, sektörlerin geleceğe yönelik planları, öngörüleri, hedefleri ve politikaları değerlendirilecektir.

Şura’nın amacı, ilgili kurum ve kuruluşlarla koordinasyon içerisinde öncelikli hedeflerin belirlenmesine katkı sağlamak, sektörlerin gelişimine katkıda bulunmak, mevcut ve olası sorunlara yönelik çözüm önerileri getirmek ile yurt içi ve yurt dışı paydaşlar, kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları arasındaki iş birliğini güçlendirmek olup Şura ile "Türkiye Ulaştırma Politikası Strateji Belgesi", "Karayolu, Denizcilik, Demiryolu, Havacılık ve Haberleşme Sektör Öngörü Raporları" ve "Lojistik, Dijitalleşme, Mobilite Vizyon Raporları" gibi çıktılara ulaşılması hedeflenmektedir.
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr