UTİKAD Genel Müdürü Cavit Uğur ,her geçen gün büyüyen ve gelişen Türk taşımacılık ve sektörünün en önemli sorunlarından biri haline gelen nitelikli insan gücü talebi konusu ile ilgili Hürriyet Gazetesi İnsan Kaynakları Eki'nden Zeynep Mengi'ye değerlendirmelerde bulundu.
Küresel çapta dünya lojistik sektörünün 6-7 trilyon dolarlık bir hacme sahip olduğu tahmin ediliyor. Türk taşımacılık ve lojistik sektörü ise son 10 yılda önemli bir büyüme ve gelişme kaydetti.
Lojistik sektörünün sürekli gelişen ve kendini yenileyen bir sektör olduğunu belirten Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Genel Müdürü Cavit Uğur, bugün için lojistik sektöründe 400 bin kişinin istihdam edildiği söylüyor ve sektörün ciddi anlamda yetişmiş insan gücüne ihtiyaç duyduğunu vurguluyor. Hatta bu konuyu bugün sektörün en önemli sorunların-dan biri olarak görüyor. Bu nedenle UTIKAD Akademi projesini başlattıklarını belirten Uğur, akademide verilecek eğitimlerle sektördeki işbaşı egitim eksikliğini karşılayacaklarını, sektöre yeni gireceklerin ve mevcut çalışanların gelişimlerini sürdürmesini, isterlerse International Federation Of Freight Forwarders (FIATA) Diplomasını da alarak dünyanın her yerinde bu mesleği icra edebilmelerini sağlayacaklarını söylüyor.
Uzmanlaşma önem kazanacak
Lojistik sektörü, karayolu, havayolu, denizyolu, demiryolu taşımacılığı, depolama ve gümrükleme hizmetlerinden meydana geliyor. Özü itibariyle bir hizmet sektörü. Uğur, bütün bu alanların günümüzde yeniden şekillendiğini ve farklı pozisyonlarda iş fırsatları sunabildiğini söylüyor.
Lojistik bölümü mezunları ulusal ve uluslararası lojistik şirketleri, uluslararası ticaret şirketlerinin lojistik ve dağıtım bölümleri ile sigorta, gümrükleme ve depolama hizmeti veren şirketlerde çalışabiliyorlar. Departman bazında karayolu, havayolu, denizyolu, demiryolu taşımacılık şirketlerinin dokümantasyon, operasyon ve sonrasında yine bu şirketlerin pazarlama ve satış bölümlerinde görev alabiliyorlar. Türkiye’de gıda lojistiği, fuar lojistiği, tekstil lojistiği, tehlikeli madde lojistiği, proje taşımacılığı gibi ihtisaslaşmaya verilen önemin arttığını ifade eden Uğur, genel lojistik bilgisi ile birlikte uzmanlaşmanın bir zorunluluk olduğunu söylüyor.
Sektörde profesyonel olarak çalışmanın yanı sıra taşıma işleri organizatörü olarak kendi işini kurmak da mümkün. Girişimci karakterdeki sektör çalışanlarına bu yönde de ciddi kariyer fırsatları ve kendi işinin patronu olma şansı veriliyor.
Lojistiği meslek olarak seçmek isteyenlerin organizasyon yeteneği yüksek, planlı, dikkatli, iletişim becerisi yüksek, takım çalışmasına yatkın, çözüm odaklı, müşteri memnuniyetini özümsemiş bir profile sahip olmaları gerekiyor. Kişisel özelliklerinin yanı sıra mesleki alan bilgileri de üst düzeyde olmalı. Mesleki alandaki gelişmeleri yakından takip edebilmek, müşteri ve çalıştığı şirket açısından analiz edebilmek ve bunun sonucunda en uygun çözümü üretebilmek de önemli. Bu nedenle küresel etkileşimi yüksek olan lojistik sektörü çalışanlarının en az bir veya iki yabancı dili çok iyi derecede bilmeleri gerekiyor. Uğur, sektörün, tüm bu özellikleri taşıyanlar için önemli kariyer fırsatları sağladığını söylüyor.
İstihdam iki kat artacak
2023 hedeflerinde dış ticarette 4 kat kadar bir büyüme hedeflendiğini, bunun lojistik sektörü için de geçerli olduğunu belirten Uğur, lojistikte yetişmiş insan gücü talebinin büyüyeceğini söylüyor: “Önümüzdeki 10 yıllık süre zarfında lojistik sektöründe çalışan personel sayısının en az 2 kat artması öngörülüyor. Üniversitelerin lojistik bölümlerinin sayısı artıyor, giriş puanları yükseliyor ve kontenjanlar doluyor. Lojistik şirketleri arasında artan rekabetin bir benzeri genç mezunlar arasında yaşanıyor. Gençler öğrencilik yıllarından itibaren lojistik sektörünün neresinde yar alacaklarını tartışıyor. Üniversite ve bölüm tercih aşamasında olan tüm gençler lojistik bölümlerinin mezuniyet sonrası iş potansiyellerini çok yönlü görmeli.”