Nihat Ergün, "Kimsenin OSB'lerdeki arsalara, ileride değerlenecek gayrimenkul muamelesi yapmasını doğru bulmuyoruz ve buna asla müsaade etmeyeceğiz" dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, "Kimsenin OSB'lerdeki arsalara, ileride değerlenecek gayrimenkul muamelesi yapmasını doğru bulmuyoruz ve buna asla müsaade etmeyeceğiz" dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün, Bakanlığın aylık yayını olan Anahtar dergisinin Temmuz ayı sayısına verdiği röportajda, Türkiye'deki organize sanayi bölgelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'nin 2023 yılı için kendisine bir vizyon belirlediğini hatırlatan Ergün, belirlediği vizyon çerçevesinde de dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmek, yıllık ihracatını 500 milyar dolara çıkarmak gibi iddialı ve büyük hedefler ortaya koyduğuna dikkat çekti. Ergün, bu hedefleri gerçekleştirmek için daha çok ve aynı zamanda da daha nitelikli ürünler üretilmesi gerektiğini kaydederek, "Bununla birlikte bu üretimler için gerekli fiziki altyapıyı ve mekanları da oluşturmamız gerekiyor. İşte bu noktada karşımıza ülkemizde 1962 yılında organize ve planlı sanayinin ilk adımlarının atıldığı Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) uygulamaları çıkıyor. Ülke olarak yarım asırlık bu zaman diliminde OSB'lerin yapımı ve işletilmesiyle ilgili önemli bir bilgi ve tecrübe birikimine ulaştık" değerlendirmesinde bulundu.
"2012 YIL SONU İTİBARİYLE 15 OSB PROJESİNİN TAMAMLANMASINI HEDEFLİYORUZ"
Bakan Ergün, OSB'lerin ortak idari, teknik ve altyapı hizmetleri sunarak, sanayi işletmelerinin bir arada faaliyet göstermesine zemin hazırlayan bölgeler olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Bu bölgeler, yatırımların işbirliği anlayışıyla yapılmasına, enerji, çevre ve ulaşım gibi asgari altyapı şartlarının tek bir elden yönetilmesine, üretim maliyetlerinin azalmasına ve kalite standardının yükselmesine zemin hazırlamaktadır. Bugün itibarıyla gelinen noktada, toplam 27 bin 542 hektar büyüklüğünde 147 adet organize sanayi bölgesinin altyapı inşaatı tamamlanarak sanayicilerimizin hizmetine sunulmuş ve bu bölgelerde 41 bin 608 adet firma üretime geçmiştir. Üretime geçen bu tesislerde yaklaşık 1 milyon 200 bin kişiye iş imkanı sağlanmış olup, tüm işletmeler üretime geçtiğinde ise bu rakamın yaklaşık 2 milyon kişiye ulaşacağı öngörülmektedir. Bugün itibariyle ülkemizde 261 adet organize sanayi bölgesine tüzel kişilik kazandırılmıştır. 2002 yılına kadar sadece 70 OSB projesi tamamlanırken, son 9.5 yıl içinde 77 OSB daha tamamlanarak bu sayı 147'ye ulaşmıştır. 2012 yılı yatırım programında 65 adet OSB projemizin altyapı ve arıtma tesisini kredilendirme konusunda çalışmalarımız ise devam ediyor. Ayrıca bu yıl sonu itibariyle de 15 OSB projesinin tamamlanmasını hedefliyoruz."
2002 yılına kadar OSB'lerde üretime geçilen parsel sayısı 11 bin 395 iken, son 9.5 yılda bu sayının 30 bin 168 parselde üretime geçildiğine dikkat çekti.
"12 BİNE YAKIN PARSEL YATIRIMCI BEKLİYOR"
Bakan Ergün, 11 binden fazla parselin inşaat, 6 bine yakınının ise proje aşamasında olduğunu, ayrıca 12 bine yakın parselin yatırımcı beklediğinin altını çizdi. OSB'lerin Türk sanayisinin dünya ile entegre olmasını ve rekabet gücünün artmasını sağlayacak bir vizyona kavuşturduğuna işaret eden Ergün, "Bugün Moğolistan, Kazakistan, Ukrayna, Filistin, Mısır ve Azerbaycan gibi ülkeler, ülkemizdeki OSB'ler ile ilgili süreçleri yakından takip ediyor, bir model olarak bizim tecrübemizden yararlanıyor. Bakanlık olarak OSB'lerin yönetim yapılarıyla, mevcut OSB'lerin doluluk oranlarını artırmayla, OSB'lerin demiryolu ve liman ağlarına entegrasyonuyla, eğitim sistemiyle ilişkileriyle, ihtisas bölgelerinin sayısını artırmayla ilgili önemli çalışmalar yapıyoruz. Mesela sanayi stratejimizde hangi kritik OSB'lere, hangi lojistik bölgelere demiryolu bağlantıları kurulacağıyla ilgili eylemler var ve bu eylemleri takip ediyoruz" ifadelerini kullandı.
"OSB'LERDEKİ DOLULUK ORANINI ARTIRMAK İÇİN BEDELSİZ ARSA TAHSİSİNE BAŞLADIK"
2011 yılında OSB'leri daha nitelikli alanlara dönüştürmek amacıyla önemli adımlar attıklarını hatırlatan Ergün, mevcut OSB'lerdeki doluluk oranını artırmak için bedelsiz ve indirimli arsa tahsisi dönemi başlattıklarının altını çizdi. Ergün, bugüne kadar tahsis edilen 471 parselin 14'ünde üretime geçildiğini, 48'inin inşaat, 409'unun ise proje aşamasında olduğunu kaydederek, uzun zaman önce tahsis edilmiş ancak üzerinde herhangi bir işlem yapılmamış arsaların tahsisini iptal etmeye de başladıklarına dikkat çekti.
"MAYIS AYINDA 256 OSB'DE 999 PARSEL TAHİSİSİNİ İPTAL ETTİK"
Bakan Ergün, kimsenin OSB'lerdeki arsalara, ileride değerlenecek bir gayrimenkul muamelesi yapmasını doğru bulmadıklarını ve buna asla müsaade etmeyeceklerini vurgulayarak, "Mayıs 2012 tarihi itibariyle de 256 OSB'de 999 adet parsel tahsisini iptal ettik. Yine mer'i plana göre oluşmuş sanayi alanlarının, ıslah OSB kimliği kazanmasının da önünü açtık. Islah OSB kimliği kazanan bölgeler, OSB'lerin sahip olduğu tüm imkanlara sahip olacak. Böylece bu bölgelerin disipline edilmesi, çevresel etkilerin minimize edilmesi, ortak altyapı tesisleri kurulması ve üretim maliyetlerinin azalması mümkün olacaktır. Bakanlık olarak başlattığımız bir diğer önemli adım ise, OSB'lerde kurulacak meslek liseleri için her öğrenci başına nakit destek uygulamasını başlatıyor olmamızdır. Bu uygulamayla birlikte OSB'lerin belki de en fazla ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücü arzı sağlanmış olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.
"EN DOĞRU ADRES OLAN OSB'LERİ DE HEM NİCELİK HEM DE NİTELİK OLARAK GELİŞTİRMEYE DEVAM EDECEĞİZ"
Yine son teşvik programıyla sanayi yatırımlarını OSB'lere kaydırmak için çok önemli bir karar aldıklarının altını çizen Ergün, şunları kaydetti:
"Bu karara göre artık OSB'lerde yapılan yatırımlar, bir alt bölgede yapılmış gibi desteklenecektir. Böylece, yatırımcılar açısından zaten cazip mekânlar olan OSB'lerin yeni ve nitelikli yatırımlara ev sahipliği yapacağını düşünüyorum. Biz bu yöndeki tüm çalışmalarımızı, ülkemizdeki yatırımları artıracak ama özellikle nitelikli yatırımları artıracak şekilde sürdürüyoruz. Nitelikli, yenilikçi, rekabetçi yatırımlar için en doğru adres olan OSB'leri de hem nicelik hem de nitelik olarak geliştirmeye devam edeceğiz. Bakanlığımız, gelişmiş yörelerde sanayiyi teşvik etmek üzere girişimcilerin kendi imkanlarıyla kuracakları OSB'lerin yer seçimini yapmak ve OSB'lere statü vererek, yatırım ve vergi indirimi gibi çeşitli muafiyetler sağlamak suretiyle destek olmakta, az gelişmiş yörelerde kurulacak OSB'lere ise yüzde 100'e varan kredi desteği sunarak altyapısı, sosyal tesisleri hazır, düşük maliyetli sanayi tahsisi ile girişimcileri bu yörelere çekmek yoluna giderek kamu kaynaklarının verimli kullanılması ve dengeli dağılımını amaçlamıştır. Bütün bu çalışmalarımızla birlikte bugün dünyada birçok gelişmiş ülke ekonomilerinde ciddi sıkıntılar yaşanırken, ekonomimizdeki yaşanan olumlu seyrin daha da güçlenerek devam edeceğine samimiyetle inanıyor ve ülkemizi bir yatırım üssüne dönüştürmek amacıyla sadece yerli değil uluslararası yatırımların da gelmesi için en uygun yatırım alanlarının oluşturulması arayışımızı sürdüreceğimizi belirtmek istiyorum."
"TÜRKİYE EMİN ADIMLARLA BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR"
Bakan Ergün, Türkiye'nin emin adımlarla büyümeye devam ettiğine işaret ederek, "Biz hükümet olarak yatırımcılar açısından engel ya da zorluk oluşturacak her türlü alanı bertaraf etmeye çalışıyoruz. Ayrıca, yeni yatırımların yapılmasını kolaylaştıracak olan her türlü adımları da atmaya devam ediyoruz. Yerli olsun yabancı olsun tüm yatırımcılar, hiç tereddüt etmeden yapacakları yeni yatırımlarını kararlaştırsınlar ve yatırımlarını hayata geçirmek için de gerekli adımları atmaya başlasınlar. Başta fiziki altyapı ve mekânlar olmak üzere yerli ve yabancı ayırımı gözetmeksizin bütün yatırımcılara her türlü konuda kolaylıklar sağlayacağımızı ve her zaman yatırımcıların yanında olacağız" ifadelerini kullandı.
Kaynak:Ulaşım Online