Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / LOJİSTİK SEKTÖRÜNÜN ROTASINI MOBİL TEKNOLOJİLER BELİRLİYOR

LOJİSTİK SEKTÖRÜNÜN ROTASINI MOBİL TEKNOLOJİLER BELİRLİYOR

LOJİSTİK SEKTÖRÜNÜN ROTASINI MOBİL TEKNOLOJİLER BELİRLİYOR24.07.2012

Lojistik sektörü doğası gereği yoğun bilgi birikimi ve tecrübe gerektiren, değişim ve rekabetin fazla olduğu bir sektör. Kullanılacak teknoloji, geliştirilen yazılımlar ve verilen hizmetler hem çok etkin hem de maliyet açısından rekabetçi olmak zorunda. İşletmelerin lojistik alanda gelecekte olabilecek gereksinimleri göz önüne alarak donanım kazanması, gelişen mobil teknolojilerin desteği sayesinde mümkün oluyor.

Bilişim teknolojilerinden en fazla yararlanan sektörler arasında yer alan lojistik sektöründe bilgi teknolojilerinin önemi her geçen gün yoğunlaşıyor. Çünkü sektörün depo yönetiminden, liman operasyonlarına, araç takibinden, mobil saha operasyonlarına uzanan pek çok farklı ihtiyacı bulunuyor. Lojistik süreçlerde taşıma operasyonlarından, siparişin alınmasına, sevkiyat bilgilerine, teslimat yerleri, dönüş yükü gibi filo yönetiminin temelini oluşturan bilgi teknolojilerine dayalı altyapısına kadar tüm süreçler, bilgi teknolojileriyle yönetilebiliyor. İşte bu noktada en yeni teknolojiler, ihtiyaçlar paralelinde projelendirilerek hayata geçiriliyor.
 
Avrupa'da teknoloji yatırımları lojistik sektörünün olmazsa olmazları arasında sayılırken Türkiye'de lojistik sektörünün teknoloji kullanımı henüz büyük ölçekli firmalarla sınırlı kalıyor.
 
 
Tüm sektörün mobil çözümlerle gelişmesi durumunda ülkemiz de dünyada önemli bir rekabet avantajı sağlayabilecek. Lojistik sektörü için önümüzdeki dönem öne çıkacak yatırımların mobil üzerinde yoğunlaşacağı düşünülüyor.
 
Sundukları çözümlerle lojistik sektörünün gelirini artırmayı hedefleyen telekomünikasyon şirketlerinin mobil teknoloji alanında sundukları en yeni hizmetleri araştırdık.
 
Avea'dan her ölçekteki firma için ulaşılabilir çözümler
 
Öncü telekomünikasyon şirketlerinden biri olan Avea, Türkiye'de lojistik sektörünün dünya standartlarına ulaşması adına, teknolojinin sadece büyük ölçekli firmalar için değil, sektördeki tüm firmalar için erişilebilir olması yolunda çalışmalar yürütüyor. Bu amaçla sektöre özel, data, ses, mesajlaşma, makineler arası iletişim, lokasyon bazlı servisler ve 3G tabanlı araç takip çözümlerine pek çok uygulama ile teknolojiyi tüm sektörün ulaşabileceği ve önemli ölçüde tasarruf yaratacağını düşündüğü bilgi avantajını sunuyor.
 
 
Mobil teknoloji fırsatlarını kullananların sektörde avantaj sağlayacaklarını vurgulayan Avea Kurumsal İş Birimi Kıdemli Direktörü Tunç Taşman, “Türkiye'de lojistik hızla gelişen sektörler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Bu anlamda teknolojiyi nasıl kullanacakları konusunda sektör firmalarına da önemli görevler düşüyor.  Avea olarak, tüm teknolojik altyapımızla sektörden gelecek işbirliklerine açığız” diyor. 
 
 
Sürekli hareket halinde olan lojistik sektörü için mobil teknolojilerin hayati bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Taşman şöyle konuşuyor: “Sektörde giderek yaygınlaşan mobil servislerin kullanımı, firmaların operasyonel maliyetlerini düşürerek verimlilik sağlıyoruz. Böylelikle müşteri memnuniyetini de artırıyoruz. Bilgi alışverişini hızlandıran ve kolaylaştıran mobil çözümler, iş süreçlerinin yeniden tanımlanmasını ve insan kaynaklarının etkin bir biçimde yönetilmesine imkan veriyor.” 
 
 
Türkiye'nin uluslararası firmaların üretim üssü olduğu söyleyen Taşman, “Eğer biz ülke olarak yabancı yatırımcıyı ülkemize çekeceksek, üretim üssü olmaya çalışıyorsak lojistik üssüde olmak zorundayız. O zamanda mobil teknolojilerle dünyanın her yerine hizmet veren herhangi bir zamanda sürekli bilgilerin erişilebilir olduğu mobil çözümlerle de kendi süreçlerimize entegre etmek zorundayız” değerlendirmesini yapıyor.
 
 
Özellikle kurumsal yapısı güçlü firmalarla çalışmayı arzu ettiklerini söyleyen Taşman, Balnak, Ekol, Arkas, Ulusoy gibi Türk lojistik sektörünün önde gelen firmalarının Avea'nın mobil teknoloji sistemini kullandıklarının da altını çiziyor.
 
Turkcell makineleri konuşturup Türkiye'ye kazandırıyor
 
Lojistik sektörünün stratejik kurumsal rekabetinde bilişim önemli yer tutuyor. Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş da Turkcell olarak lojistik alanda sundukları çözümleri şu sözlerle açıklıyor; “Ülke ekonomisinde önemli yere sahip lojistik sektörünün, mobil teknolojilerin desteği ile dünya çapında rekabet gücünü artıracağına inanıyoruz. 'Lojistik bilişim' kavramı, bugün artık sektörün geleceğini ve tek tek firmaların gelecekteki performanslarını belirleyecek değere sahip. Turkcell olarak, bu kritik konuda atılacak her adımı desteklemeye kararlıyız. Bugüne dek sahip olduğumuz deneyim ve altyapı ile sektöre daima katkıda bulunmaya çalıştık. Bu çerçevede birlikte pek çok ilke imza attık. Lojistik sektörünün ihtiyaç, talep ve beklentileri doğrultusunda çok çeşitli yenilikçi projeler geliştirdik ve bu konuyu Turkcell'in uzmanlık alanlarından biri haline getirdik. Mobilite ve Makineler Arası İletişim alanlarındaki teknolojik üstünlüğümüz sayesinde bundan sonra da çok değerli iş birlikleri gerçekleştireceğimizi umuyoruz.”
 
 
Halihazırda makineleri birbiriyle konuşturan toplam 750 bin Turkcell SIM kartın kullanıldığını belirten Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş, “Türkiye pazarında yaklaşık 150 milyon uzaktan  yönetilebilir cihaz potansiyeli bulunduğu  düşünülecek olursa, muhtemel tasarruf miktarının dev rakamlara ulaştığını görüyoruz. Bu bir hayal değil, tam tersine, şirketlerimizin rekabet gücünü yükseltmek ve kamu kaynaklarını verimli kullanarak ülke ekonomisine katkı sağlamak açısından kaçınılmaz bir gerçeklik. Biz Turkcell olarak birlikte çalıştığımız şirketlere ve kamuya tasarrufu arttıran, çevre sağlığına pozitif etkili ve hem fiziki güvenliği hem de yaşam kalitesini arttıran M2M çözümleri sunuyoruz. Bu çözümlerin daha verimli çalışması ve yönetilmesi için Türkiye'nin ilk M2M Platformu'nu kurduk. Türkiye'deki 150 milyon cihazı ağ üzerinde birbiriyle konuşturmak, ülke ekonomisine trilyonluk tasarruf imkânı sunabilir. M2M çözümleri yeni iş alanlarının yaratılmasına, cihaz ve yazılım sektörünün büyümesine, kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınmasına katkıda bulunacaktır” şeklinde konuşuyor.
 
Kocabaş'ın verdiği bilgilere göre Turkcell Akıllı Araç uygulamalarıyla Türkiye'ye giren tüm transit tırlar ülkemizde oldukları sürece takip edilebiliyor. Kargo Takip Uygulaması sayesinde, sadece araçlar değil yüklerin de her an nerede olduğu takip edilebiliyor. Dijital takografta sürücü kartına işlenen mesafe, hız, sürüş zamanı, dinlenme süreleri gibi sürücülerin faaliyetlerine ilişkin veriler, M2M hatlar ile merkeze otomatik aktarılması sağlanabiliyor.

RAKAMLARLA MOBİL TEKNOLOJİYLE GELEN TASARRUF

Turkcell, kamu ve özel şirketlere sunduğu makineler arası iletişim çözümleri ile 2011'de ülke ekonomisine 317,6 milyon TL kazandırdı.
 
Özellikle lojistik sektörü için kilit önem taşıyan Akıllı Araç çözümü, Turkcell kurumsal müşterilerinin akaryakıt maliyetlerini ortalama yüzde 15 azalttı. Bu çözüm ile sağlanan tasarruf 2011'de 288 milyonu buldu.
 
M2M Platform altyapısı sayesinde, M2M çözümleriyle 2011'de ülke ekonomisine kazandırdığı 317,6 milyon TL'yi 2012'de iki katına çıkarmayı planlıyor.
 
Kaynak:UTA Lojistik