Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / GEMİ TRAFİĞİNİN DÜMENİ ANKARADA OLACAK

GEMİ TRAFİĞİNİN DÜMENİ ANKARADA OLACAK

GEMİ TRAFİĞİNİN DÜMENİ ANKARADA OLACAK23.07.2012

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, gemi trafiğinin tek merkezden yönetileceğini ve komuta merkezinin Ankara'da olacağını söyledi.

 
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Gemi Trafik Yönetim Sistemi Projesi kapsamında gemi trafiğinin tek merkezden yönetileceğini ve izleme sisteminin komuta
merkezinin Ankara'da olacağını söyledi.
 
 
Bakan Yıldırım, 2003 yılından bu yana denizciliğin hemen her alanında kayıp yılları telafi etmek için gerek yasal düzenleme, gerek denizcilik eğitimi ve gerekse yatırım noktasında çok ciddi adımlar attıklarını belirterek, “Denizciliği siyasi iktidar değişikliğinden etkilenmeyecek konuma getirdik. Denizciliğe kazandırdığımız ivme ile Türk milleti bir daha denizciliğe sırtını dönemeyecek” dedi.
 
 
Eskiden her 4 Türk gemisinden birinin yabancı ülke limanlarında tutulduğunu, şimdi bu oranın 20'de bire düştüğünü ifade eden Yıldırım, Türk gemilerinin dünyanın her yerine gitmeye başladığını, bu nedenle de Türk gemilerini dünyanın her yerinde takip edilebileceği bir sistem olan Gemi Trafik Yönetim Sisteminin (GTYS) devreye sokulacağını kaydetti.
 
 
İhalesi 20 Kasım 2009 tarihinde yapılan ve ihaleyi kazanan firma tarafından kurulum çalışmaları devam eden Gemi Trafik Yönetim Sistemi Projesinin iki alt bölümden oluştuğunu kaydeden Yıldırım, İzmit Körfezi, İzmir Körfezi ve Kuzey Ege ile Mersin ve İskenderun Körfez Bölgelerini kapsayan Bölgesel Gemi Trafik Hizmetleri Sistemleri (GTHS) ile tek bir ülke deniz resminin oluşturulduğunu belirtti.
 
Martı uçsa haberimiz olacak
 
Proje kapsamında 3 adet Gemi Trafiği hizmet Merkezi ve 24 adet Trafik Gözetleme İstasyonu tesis edileceğini belirten, Yıldırım, sistemin, Türk Boğazları Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi ile entegre edilerek Ankara'da Ulusal Deniz Resmi oluşturulacağını ve trafiğin buradan adım adım takip edilerek yönetileceğini söyledi. Bakan Yıldırım, kurulacak GTHS'ler sayesinde gemilere, bilgi, seyir yardımı ve trafik organizasyonu hizmetlerinin tamamının sunulacağını ifade etti.
 
 
Gemi trafiğinin yoğun ve riskli olduğunu, tehlikeli yüklerin büyük bir kısmının elleçlendiğini hatırlatan Bakan Yıldırım, şunları kaydetti:
 
 
“Yolcu taşımacılığının yapıldığı limanlardaki bölgesel Gemi Trafik Hizmeti Sistemleri ile verimli ve emniyetli deniz trafiği akışı sağlanacak. Buna göre gemi hareketleri düzenlenecek, trafik organizasyonu yapılacak. Gemilere seyir yardımı hizmeti verilecek. Çatma ve karaya oturma gibi deniz kazaları ve bunlardan doğacak riskler mümkün olduğu kadar azaltılarak seyir, can, mal ve çevre emniyeti artırılacak.
 
 
Herhangi bir kaza olayında arama-kurtarma çalışmaları, çevre ve deniz kirliliğinin önlenmesine yönelik çalışmaların koordinasyonları daha kolay yapılacak. Olay kayıtları tutulacak. Kısacası denizlerimiz seyir, can, mal ve çevre emniyeti açısından daha güvenli olacak.”
 
Kaynak:Ulaşım Online
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr