Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / OSBLERE DEMİRYOLU İŞLETME HAKKI GETİRİLİYOR

OSBLERE DEMİRYOLU İŞLETME HAKKI GETİRİLİYOR

OSBLERE DEMİRYOLU İŞLETME HAKKI GETİRİLİYOR13.07.2012

OSB'lere demiryollarının yeniden yapılandırılması çalışmaları çerçevesinde demiryolu işletmeciliği yapma hakkı getiriliyor.

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, demiryolu ulaştırmasının yeniden yapılandırılması hakkında kanun ile demiryolu ile ihracat ve ithalat yapmak isteyen organize sanayi bölgeleri (OSB) yönetimlerinin Türk Ticaret Sicili'ne kayıtlı anonim şirketler kurmak suretiyle özel işletmecilik yapabileceğini söyledi. Karaman, TCDD'nin mevcut personelinden tren işletmeciliği ile ilgili olanlarının TÜRKTREN AŞ'ye devredileceğini, emekliliği teşvik etmek için emekliliğini hak etmiş personelin emeklilik ikramiyesinin belli oranda artırılacağını ifade etti. "Türkiye Demiryolu Ulaştırmasının Serbestleştirilmesi Hakkında Kanun Taslağı" üzerinde çalışmalar devam ediyor. Dünya Gazetesi’nden Meltem Gündüz’ün haberine göre, Demiryollarını yeniden yapılandırması hakkında kanun taslağı için ilgili kamu kurum ve kuruluşlardan görüş alınırken, taslağın yeni yasama yılında TBMM'ye gelmesi bekleniyor. TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, özel sektörün demiryolu taşımacılığına ilgisinin büyük olacağını belirterek, "Mevcut durumda yük taşımacılığının yaklaşık üçte biri sahibine ait vagonlarla yapılıyor. Özellikle mevcut vagon sahipleri kendi çeken araçlarını da temin ederek taşımacılık yapmayı istemekte ve serbestleşmeyi bekliyor" diye konuştu.

 
"YATIRIMLAR DEVAM EDECEK"
 
TCDD'nin ihtiyaç fazlası lokomotif ve vagonlarının kiralanmasının önünde bir engel bulunmadığını kaydeden Karaman, "Demiryolları için daha önceden programa alınan milyarlarca dolarlık yatırım çalışmaları devam edecek. Demiryolu sektörünün serbestleştirilerek özel sektörün kullanımına da açılmasının demiryollarına yapılan yatırımlara olumsuz yönde bir etkisi olmayacak" şeklinde konuştu.
 
 
ŞİRKET SINIRLAMASI OLMAYACAK
 
 
TCDD'nin mevcut personelinden tren işletmeciliği ile ilgili olanlarının TÜRKTREN AŞ'ye devredilmesinin planlandığını ifade eden Karaman, "Personelin yaş ortalamasının gençleştirilmesi amacıyla emekliliği teşvik etmek için emekliliğini hak etmiş personelin emeklilik ikramiyesinin belli oranda artırılması suretiyle ödenmesi öngörülüyor" dedi. Hatlarda çalışacak firma sayısı bakımından herhangi bir sınırlama getirilmeyeceğini aktaran Karaman, tren işletmecilerinin kullandıkları altyapı için altyapı işletmecisine bir kullanım bedeli ödeyeceğini söyledi. Karaman, demiryolu ile ihracat ve ithalat yapmak isteyen organize sanayi bölgeleri yönetimleri Türk Ticaret Sicili'ne kayıtlı anonim şirketler kurmak suretiyle özel işletmecilik yapabileceğini bildirdi.
 
 
YHT' YE ABD KONGRE ÜYESİNDEN TAM NOT
 
TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, ABD-Türkiye arasındaki işbirliğinin demiryolları alanına da uzanmasının iki ülkeye önemli katkılar sağlayacağını belirtirken, ABD Kongresi üyesi David Price, "Türkiye'nin yüksek hızlı tren alanındaki gelişmelerinden çok etkilendim.
 
 
Türkiye'den öğreneceğimiz çok şey var" dedi.Karaman ve heyeti, Dünya Demiryolları Birliği (UIC) toplantıları için geldikleri ABD'de, başkent Washington'da da bazı temaslarda bulundu.Kongre üyesi Price  Türk heyetiyle bir araya gelmekten çok mutlu olduğunu  söyleyerek şunları kaydetti:"Yüksek hızlı tren giderek artan önemli bir ulaşım aracı ve Türkiye, uluslararası toplum arasında bu sistemin geliştirilmesi için yardım etmeye öncülük ediyor.
 
 
 
Türkiye'den öğreneceğimiz çok şey var. Bizim yüksek hızlı tren konusunda sorunlarımız var, çünkü Kongre'deki Cumhuriyetçiler bu konuda yatırıma ciddi karşı duruş sergiliyorlar.
 
 
 
Türkiye'nin de dahil olduğu bir çok ülkede bu sistemin geniş çaplı politik destek aldığını görmek teşvik edici ve ABD için de örnek olabilir."
 
Kaynak:Lojiport
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr