Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / 2023 YILINDA LOJİSTİK VE DEPOLAMA NASIL OLACAK?

2023 YILINDA LOJİSTİK VE DEPOLAMA NASIL OLACAK?

2023 YILINDA LOJİSTİK VE DEPOLAMA NASIL OLACAK?12.07.2012

5 Temmuz 2012 Perşembe günü “Bosphorus Conferences” tarafından düzenlenen ve başkanlığını yaptığım “ Tedarik Zincirinde Depo Yönetim Sistemleri” zirvesini gerçekleştirdik.

Depoların artık bir maliyet kalemi değil, katma değer yaratacak merkezler olması vizyonumuzdu. Kendimize 2023 yılında lojistik potansiyeli % 270 büyüyecek, lojistik pazarının % 400 büyüyeceği bir ortamda “depolarımızda nasıl çalışacağız ?” sorusunu sorduk ve cevaplarını aradık.

 
12 değerli konuşmacımız vardı. Önce hedefimizi belirledik. 2023 yılında ihtiyacımız olan depo kapasitesinin bu günün tam dört katı olacağını, daha büyük depolarda, daha teknolojik ekipmanlarla, daha hızlı çalışmamızın gerektiğini, ihtisas depolarına ihtiyacımız olduğunu, lojistik köyleri görüştük. Bu depolarda araç yükleme ve boşaltmanın da otomatik hale getirilmesi gerektiği Joloda genel müdürü sayın Wouter Satijn tarafından sunuldu. ASC Mimarlık,  Alper Yedikardeş  A sınıf depoların nasıl olacağını anlattı. Altensis’den Berkay Somalı çevreci depoları, LEED Sertifikasını anlattı. Zirve’nin ana sponsoru Bortek Termal Boya’dan Orhan İhsanoğlu sadece boya kullanılarak inşa edilen güneşten ısınmayan depoları sundu bizlere. Zirvenin sponsorlarından LA Yazılım’dan Çağdaş Yıldız depoların vaz geçilmezi olan depo yönetim yazılımının nasıl kullanılacağını anlattı.
 
 
Öğleden sonra uygulamaları görüştük. Ekol Lojistik’ten Nuriye Şentürk’ü” e-ticaret ve e-lojistik” konusunda dinledik. Avukat Egemen Ankaralı yeni ticaret kanunu ve borçlar kanunu çerçevesinde depo sözleşmelerindeki hukuki sorunlar hakkında bilgilendirdi. Havi Lojistik’ten Altan Sekmen’i “gıda lojistiğinde depolama çözümleri “ konulu sunumunda izledik. Sabancı Üniversitesinden Öğretim Üyesi Gürdal Ertek de depo yönetimindeki temel performans ölçütlerini sundu. ÜÇGE firmasından Okan Aras’dan geleceğin depolarında uygulanacak raf sistemlerini dinledik. Zirve, Danışman Swen Wetter’in herkesi sahneye toplayarak yaptığı bilgi güvenliği konulu çalışması ile tamamlandı.
 
 
Bir aktivite daha tamamlandı. Bilenler bilgilerini paylaştılar. Bilmek isteyenler sorularını sordular ve öğrendiler.  Uzun zamandır görmediğimiz dostlarımızı, arkadaşlarımızı gördük. Hilton otelinin rahatlatıcı atmosferinde güzel bir gün geçirdik.
 
 
Zirvenin açılış konuşmasında da söz ettiğim gibi 2023 yılı, bu günden farklı bir yıl olacaktır. 3 kat artan dış ticaretimiz ve gayri safi milli hasılamız, yapmakta olduğumuz işlerimizi başka bir şekilde yapmamıza bizi mecbur kılacaktır. Bir yandan artan iş kapasitesi, diğer yandan daha hızlı hizmet baskısı, daha acil müşteri talepleri çalışma şekillerinde, çalıştığımız depolarda farklı uygulamalar gerektirecektir. Eski iş yapma şekillerimiz unutacak ve daha büyük ölçekli, daha teknolojik, daha kontrollü depolarda çalışacağız.
 
 
Depolar artık tedarik zinciri içinde sadece stoklama amacıyla kullanılmayacaktır. Depoda muhafaza edilen ürünlerin miktarı, süresi artmayacaktır. Tedarik zinciri yöneticilerinin uygun yerde, uygun ölçekte, uygun ekipman ve uygun eleman ile depolarını çalıştırmaları, uygun stok yükü, uygun operasyon hızı ve uygun iş planlaması ile depolamanın yedi doğrusunu sağlamaları gerekecektir. Bunun sağlanması durumunda depolar gelecekte bir maliyet kalemi olmaktan çıkıp, içinde katma değerli hizmetler verilebilecek, birer kar merkezine dönüşecektir.
 
Atilla Yıldıztekin/Perşembe Rotası
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr