Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / AVRUPADAKİ BÜYÜME DÜŞÜŞE GEÇTİ

AVRUPADAKİ BÜYÜME DÜŞÜŞE GEÇTİ

AVRUPADAKİ BÜYÜME DÜŞÜŞE GEÇTİ11.07.2012

Avrupa'da devam eden zorunlu dönem konteynerlenmiş ithal ve ihraç malzemelerinin pazar büyümelerinin özellikle Avrupa’nın kuzeyinde bulunan limanlarındaki büyümenin yavaşlayacağı belirtiliyor.

Global Port Tracker'ın verilerine göre, Avrupa'da devam eden zorunlu dönem konteynerlenmiş ithal ve ihraç malzemelerinin pazar büyümelerinin özellikle Avrupa’nın kuzeyinde bulunan limanlarındaki büyümenin yavaşlayacağı belirtiliyor. Bu yavaşlamanın geçtiğimiz yıla oranla üçte bir oranında küçüleceği iddia ediliyor.
 
Hackett Ortaklığı ve Bremen merkezli Taşımacılık Ekonomisi ve Lojistiği Enstitüsü’nün verdiği bilgiye göre, bütün Avrupa kıtası  ithalatının 2012 yılında  yüzde 1,5 artış göstereceği beklenirken ihracattaki artışın ise yüzde üç oranında gerçekleşeceği ileri sürülüyor. Bu durumda geçen yıla oranla konteyner artışında 3’te birlik bir düşüş söz konusu oldu.
 
Bu yıl için öngörülen liman verilerine göre  en büyük altı kuzey Avrupa limanının Avrupa içi ticari oranları iç kesim taşımacılığında 2,4 oranında kalırken, dış kesim taşımacılığında ise 5,2 oranında gerçekleşeceği ifade ediliyor. Her iki oranlamada da 2011 büyüme oranları kıyaslandığında son derece büyük bir düşüş görülüyor.
 
Rapora göre en kötü darbeyi Rotterdam limanı alacak.  Rotterdam Limanı’nın Asya ticaretine bağımlı olması nedeniyle giderek yavaşlayan pazar, limanı önümüzdeki aylarda çok sert bir şekilde vuracak. Antwerp Limanı’nın  kargo oranlarının ise diğer limanlara nazaran daha sabit kalması ve ortalama bir büyüme ile devam etmesi bekleniyor.
 
Hackett ortaklığının kurucu Ben Hackett  büyüme oranlarındaki gerilemeyle ilgili olarak "Ticari hacim gerilemeye devam ediyor. Kuzey Avrupa merkezli ithalat oranlara düzlüğe ve negatif alana doğru gerilemekte ve ihracat oranları birkaç aydır düzlükte takılı kalmış durumda. Endüstrinin kalbi olan Almanya'dan gelen son haberler gösteriyor ki ihracat oranlarının önümüzdeki altı ayda daha da gerileyeceğini göreceğiz" dedi.
 
Kaynak:Deniz Haber
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr