Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / KALICI YAZ SAATİNE İŞ DÜNYASI RAZI OLMUYOR

KALICI YAZ SAATİNE İŞ DÜNYASI RAZI OLMUYOR

KALICI YAZ SAATİNE İŞ DÜNYASI RAZI OLMUYOR09.07.2012

Yaz saati uygulaması yeni bir tartışma başlattı. İhracatçılar ve finansçılar Avrupa'dan uzaklaşmanın işlerini olumsuz etkileyeceğini savunuyor.

İstanbul'un finans merkezi vizyonunu sekteye uğratacağı savının yanı sıra daha çalışma saatlerinin uzaması da gündemde. İşadamları, attığımız taş ürküttüğümüz kurbağaya değecek mi?' diye soruyor!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın gün ışığından daha fazla yararlanmak için yaz saati uygulamasının kalıcı olması önerisine iş dünyası özellikle de ihracatçılardan tepki var.
 
 
 
Anımsanacağı üzere Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, geçen hafta yaptığı açıklamada Bakanlar Kurulu'na yaz saatinin kalıcı olması konusunda bir sunum yaptığını belirterek 'Doğubeyazıt meridyenine aktarmayı teklif ettim.
 
 
Yaz saatine geçilince tekrar saatler geri alınmayacak' demişti. Teklif, henüz Bakanlar Kurulu'nda bekliyor. Eğer 'evet' çıkarsa Mart 2013'te Türkiye, saatini son kez ileri alacak ve sürekli yaz saati uygulaması başlayacak.
 
LONDRA'YLA 3 SAAT FARK
 
Kalıcı saat uygulamasına geçilirse Türkiye'nin Batı ülkeleriyle olan saat farkına 1 saat eklenecek. Türkiye'nin Doğu Avrupa ile zaman farkı yok, Almanya, Fransa, İspanya, Hollanda ile 1, İngiltere ve İrlanda ile de 2 saat farkı bulunuyor. Öneri kabul edilirse, Batı'dan bir saat uzaklaşıp, Doğu ülkelerine 1 saat yaklaşmış olacağız. Saat değişikliğinin başta ulaştırma olmak üzere turizm, finans ve ihracatçıları etkilemesi bekleniyor.
 
 
ARAP LİGİNE Mİ GİRECEĞİZ?
 
 
Kalıcı yaz saati uygulamasına ilk tepkiyi İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi göstererek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Enerji Bakanı Taner Yıldız ile Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'a mektup yazacağını söyledi. 17 milyar dolarlık hazır giyim ihracatının önemli bir bölümünün Avrupa'ya yapıldığını anımsatan Tanrıverdi 'Şu anda bile Avrupa'nın pek çok ülkesiyle 1 veya 2 saatlik zaman farkımız var. Yaz saatinin kalıcı olmasıyla bu fark daha da artacak. Bağdat, Kuveyt ve Riyad'ın yer aldığı Arap standart zamanına dahil olacağız. Bu görüntü, AB'yi hedefleyen ve bunun için büyük emek harcayan Türkiye'nin yararına olmayacaktır' dedi.
 
 
Yılda 300 milyon liralık tasarruf
 
ENERJİ Bakanlığı tarafından yapılan incelemeye göre sürekli yaz saati uygulandığında yılda 1.7 milyar kwh enerji tasarrufu sağlanacak. Bunun parasal karşılığı da 300 milyon TL. Türkiye'de 1925 yılında çıkartılan Günün Yirmidört Saate Taksimine Dair Kanun'un hükmü gereği, İzmit'ten geçen 30'uncu meridyene göre kış saati, Iğdır'dan geçen 45'inci meridyene göre yaz saati uygulanıyor.
 
 
Çalışma süresi uzayabilir
 
 
TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi: 'Avantaj ve dezavantajlarını iyi ölçmek gerekiyor; enerji tasarrufu ile ilgili deniyor ama elimizde henüz veriler yok, bazı sektörlerden arkadaşlar, 'mesaileri uzatmamız gerekecek' şeklinde görüş bildirdi. Değişik işkollarıyla görüşüyoruz, verileri toplayıp olumlu ve olumsuz taraflarını ortaya koyacağız'
 
 
Bizim görüşümüz de alınmalıydı
 
 
SÜLEYMAN Orakçıoğlu-Orka Grup Başkanı: 'Bir değişiklik yapılmadan önce bu işin özellikle taraflarıyla ilgili diyalog olması gerekiyor. Ortada tasarruf düşüncesiyle iyi niyetle yapılan bir hareket var ama diğer yandan biz dünya pazarlarıyla özellikle de Avrupa pazarıyla entegre olan bir sektörüz.Perakende sektörünün yüzde 80'i Avrupa ile bağlantılı. Çok sayıda Türk şirketinin Avrupa'da mağazaları var, öte yandan Avrupa'dan yönetilen ve Türkiye'de mağazaları olan çok sayıda şirket de var. Mağazaların birlikte yönetilmesi gerekiyor, yakın zaman dilimleri ciddi avantaj yaratıyor. Fark açılırsa aynı gün içinde bazı şeyleri yakalamak daha zorlaşacak.'
 
 
Finans merkezine  sekte vurur
 
 
ERHAN Topaç-Gedik Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı: 'Şu anda Batı Avrupa ile 2 saat zaman farkımız var. Borsa bu yeni duruma alışır ancak Türkiye'yi bir merkez olarak alırsak 3-4 saat dilimi içindeki likit piyasaların ortasında, bunun da böyle kalması; Avrupa ile uyumlu olması gerekir. Elbette Uzakdoğu ile yakınlaşmış olacağız ancak bu kez Batı'dan uzaklaşacağız. Öte yandan İstanbul'un finans merkezi olma vizyonu var, saat değişikliği bu vizyonu olumsuz etkiler.'
 
 
Ürküttüğümüz kurbağaya değer mi?
 
ULUDAĞ Otomotiv İhracatçıları Birliği Başkanı Orhan Sabuncu: 'Bir saat eklenmesi Avrupa ile bağlantımızı düşürecek. Bir saat açılması demek iletişimin daha geç başlaması demek ki bu olumsuzluk yaratabilir. Otomotiv ihracatının yüzde 70'i Avrupa Birliği ve ABD'ye yapıyoruz,  Japonya'da var ama toplamdaki payı çok değil. Avrupa bizim için önemli ne kadar az olursa fark iyi. Seyahat konusunda da sıkıntılar yaratabilir. Attığımız taş ürktüğümüz kurbağaya değecek mi? Hangi taraf ağır basıyorsa onun yapılması gerekir.'
 
 
Kaynak:Ulaşım Online
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr