Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / BABACAN MÜJDEYİ VERDİ: RÜYA ÜLKE İLE VİZELER KALKIYOR

BABACAN MÜJDEYİ VERDİ: RÜYA ÜLKE İLE VİZELER KALKIYOR

BABACAN MÜJDEYİ VERDİ: RÜYA ÜLKE İLE VİZELER KALKIYOR03.07.2012

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Amerika Birleşik Devletleri'ne vizesiz giriş sürecinde ilerlemiş durumda olduklarını belirterek, "Bunlar zaman isteyen konular. Biz de bu sürece başlamayı kendilerine ilettik" dedi.

 
ABD-Türkiye Ekonomik ve Ticari Stratejik İşbirliği Çerçevesi'nin 2.Bakanlar Toplantısı, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ABD Ticaret Temsilcisi Ron Kirk ve Ticaret Bakanı Gary Locke'ın katılımıyla Ekonomi Bakanlığı'nda gerçekleştirildi. Toplantı sonrası bir basın toplantısı düzenleyen Babacan, ABD'ye vizesiz geçiş sürecinde ilerlemiş olduklarını kaydederek, "Bunlar zaman isteyen konular. Biz de bu sürece başlamayı kendilerine ilettik" dedi. Babacan, basın toplantısında her ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin artırılması yönünde konuştuklarını ifade ederek, toplantıda birçok gündem maddesini ele aldıklarını söyledi. Maddeler arasında vize muafiyeti, farklı ürünlerin ithalatı, ihracatı, yenilebilir enerji verimliliği olduğunu kaydeden Babacan, bir sonraki toplantının gelecek yıl Washington'da olacağını bildirdi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ABD'yle ikili ticaretlerinin her yıl geliştiğini kaydederek, 2002'de iki ülkenin ticaret hacminin 6.4 milyar dolar hatırlattı. Çağlayan, "Biz ETSİÇ çalışmaları altında ilk başlangıçta 2009 yılında 16 milyar dolar seviyesindeydi ve bugün ETSİÇ mekanizmasının devreye girişinin 2.yılın sonunda aramızdaki ticaret hacmi 21 milyar dolara ulaşmış. Bizim problemimiz belki de birbirimizi geçmişte iyi tanımamamızdan kaynaklanıyor.

 
Birbirimizi yakından tanıdıkça, neler yapabileceğimizi gördükçe bu birlikteliğimiz daha fazla artacak. Bu noktada Amerika firmalarının Türkiye'de yatırım yapmasını her fırsatta önemsiyoruz. Türkiye son 8 yılda hükümetimiz döneminde 115 milyar dolar doğrudan yatırım almıştır. Bunun yaklaşık 8,5 milyar dolarlık kısmının Amerika firmaları tarafından yapılması bizim için önemlidir" dedi.
 
Kaynak:Star
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr