Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / ŞİMŞEK CARİ AÇIKLA İLGİLİ UMUT VERDİ

ŞİMŞEK CARİ AÇIKLA İLGİLİ UMUT VERDİ

ŞİMŞEK CARİ AÇIKLA İLGİLİ UMUT VERDİ02.07.2012

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ''Evet bir cari açık sorunumuz var. Ama kısa vadede, özellikle iç piyasadaki talebin yumuşamasıyla cari açığın da yumuşayacağına inanıyoruz'' dedi.

 
Şimşek cari açıkla ilgili umut verdi
 
 
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ''Evet bir cari açık sorunumuz var. Ama kısa vadede, özellikle iç piyasadaki talebin yumuşamasıyla cari açığın da yumuşayacağına inanıyoruz'' dedi.
 
 
Şimşek, ev sahipliğini yaptığı Türk-Arap Ekonomi Forumu'nun açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisine işaret ederek, kısa vadede bir yumuşak inişin sağlanması gerektiğini, Türkiye'nin küresel finansal krizden sonra yaşadığı güçlü toparlanmanın tesadüfi olmadığını söyledi.
 
 
Küresel krizin Türkiye'yi de etkilediğinin altını çizen Şimşek, karamsarlığın bulaşıcı olduğunu, ticaret ve finans yoluyla herkesin az ya da çok krizden etkilendiğini, güçlü bilanço yapısı ve temelinin sağlam oluşu sayesinde Türkiye'nin toparlanmasının güçlü olduğunu vurguladı.
Hala birçok ülkenin kriz öncesi döneme, özellikle gelişmiş ülkelerin 2008 öncesi düzeye çıkmaya çalıştıklarını ifade eden Şimşek, Türkiye'de ilk başta ülke içi talebin artmasıyla toparlanmanın başladığını, son aylarda dengelerin yeniden gerçekleştiğini anlattı.
 
-''Cari açığın anlamlı şekilde azaldığı görülüyor''-
 
Maliye Bakanı Şimşek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
 
''Evet bir cari açık sorunumuz var. Ama kısa vadede özellikle iç piyasadaki talebin yumuşamasıyla cari açığın da yumuşayacağına inanıyoruz. Geçen yıl bazı kur ayarlamaları yapıldı. Şu anda özellikle emtia fiyatlarında küresel olarak biraz yumuşama görülüyor. Cari açığın anlamlı bir şekilde daraldığı, azaldığı görülüyor. Zaten enerjiyi bir kenara alacak olursak, cari açık oldukça düşük.
 
Hala büyümeye açık yerlerimiz var. Reel sektördeki güven durumuna baktığımızda, birinci ve ikinci çeyrekte biraz yavaşlama olsa bile daha sonra bu artacak. Kredi artışının, hala ekonomik büyümeyi desteklediğini görüyoruz.''
 
Türkiye'nin, krizin başından itibaren 3,7 milyon net istihdam yarattığını anımsatan Şimşek, bunun sürdürülebilir büyümenin göstergesi olduğunu söyledi.
 
 
Bakan Şimşek, kısa vadede iç talebin azaldığını, ancak orta ve uzun vadede güçlü yapısal reformların uygulanacağı güçlü adımlar attıklarını, yeni yatırım teşvik sistemini hazırladıklarını, yeni yatırımlar için vergiden muaf sistem oluşturduklarını belirtti.
 
-Arap baharı ile AB'deki kriz-
 
Arap baharına da değinen Şimşek, ''Arap baharı umuyorum ki bölgeye istikrar, zenginlik ve adalet getirecektir. Ama bunu yapabilmek için çok cesur adımlar atmalıyız, cesurca ekonomik reformlar yapmalıyız. Arap baharı bizim için büyük bir testtir. Orta, uzun vadede etrafımızda olanların zaman içinde daha büyük zenginlik, istikrar ve adalet getireceğine inanıyorum'' diye konuştu.
 
Toplantı öncesinde, Türkiye'ye gelmeye karar veren Bank Audi'nin yemeğinde bulunduğunu ifade eden Şimşek, ''Bank Audi'ye 'hoşgeldiniz' demek istiyorum'' dedi.
 
Küresel makro durum ve AB'deki durgunluğa da işaret eden Şimşek, mali ve parasal açıdan küresel belirsizlikleri ortadan kaldırma yönünde hala büyük bir şans bulunduğunu vurguladı.
 
Kaynak:Ulaşım Online
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr