Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / TÜRKİYE İLE GÜNEY KORE ARASINDA KARDEŞ GÜMRÜK PROTOKOLÜ

TÜRKİYE İLE GÜNEY KORE ARASINDA KARDEŞ GÜMRÜK PROTOKOLÜ

TÜRKİYE İLE GÜNEY KORE ARASINDA KARDEŞ GÜMRÜK PROTOKOLÜ27.06.2012

Türkiye ile Güney Kore arasında ''Ankara ve Seul Gümrükleri Kardeş Gümrük Protokolü'' imzalandı.

 
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürlüğü'nde düzenlenen ve ''Türkiye ve Güney Kore Gümrük İdareleri Başkanları 3. Toplantısı'' kapsamındaki protokole, Türkiye adına Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, Güney Kore adına da Gümrük İdaresi Başkanı Yungsup Joo imza koydu.
 
İmza töreninde konuşan Ziya Altunyaldız, ''Güney Kore ile yapmış olduğumuz bu yapıcı işbirliği ve bu işbirliğinden ortaya çıkan ilişkiyi çok önemsiyoruz. Üçüncüsü yapılan bu anlaşma ve iki ülke arasındaki bu yapıcı ilişki son derece değerli çıktılar ortaya koymuştur'' dedi.
 
Güney Kore gümrük idaresinin dünyada uygulamaları itibariyle güvenli ve hızlı gümrük uygulamalarında son derece iyi bir yerde olduğunu söyleyen Altunyaldız, ''Bizim de gümrük idaresi olarak dünyada yaptığımız çok başarılı ileri uygulamalar var. Temel hedefimiz şudur ki, iki gümrük idaresi öncelikle bilgi değişiminden başlamak üzere birbirlerini iyi oldukları her alanda desteklemeli ve paralel bir noktaya çekmek anlayışı içerisinde olmalı'' diye konuştu.
 
Bu toplantılarda ortaya somut projeler çıktığına değinen Altunyaldız, ''Biz hem hızlı kargo sistemimizi hem yolcu işlemlerimizi hem vergi muafiyetiyle satışa dönük işlemlerimizi yeni bir bilgisayar ve akıllı sistemle oluşturmak gibi bir karar almıştık. Güney Kore'deki bu sistemlerin de dünyada örnek alınabilecek nitelikte bir sistem olduğunu biliyorduk ve arkadaşlarımızı bu sistemleri incelemek üzere Güney Kore'ye gönderdik. Sistemleri incelediler. Şimdi bu sistemleri Türkiye'de kurmak üzere çalışıyoruz'' şeklinde konuştu.
 
-''İşlemler hızlanıyor''-
 
Altunyaldız, söz konusu sistemin yolcu işlemlerinde riske dayalı bir metotla yolcuların ana ülkeden çıkıp, nihai destinasyona yani Türkiye'ye gelmeden önce tüm bilgilerin Türkiye'ye akması ve yolcuların risk analizine göre kontrole tabi tutulup tutulmamasına karar verilmesini içerdiğini dile getirdi.
 
Altunyaldız, ''Ayrıca bunun sonucunda her türlü kaçakçılığın önüne geçilmesi, ancak bu anlamda sıkıntısı olmayan yolcuların çok seri bir şekilde inceleme ve denetime maruz kalmadan gidebilmesi metoduna dayanmakta'' dedi.
 
Hızlı kargo sistemini kurduklarını belirten Altunyaldız, şunları kaydetti:
 
''Vergi muafiyetine dayalı satış sistemiyle yetkilendirilmiş, yükümlü dediğimiz ve yurt içi ve yurt dışı uygulaması olan, uluslararası boyutu olan bir çalışma ile ülkeler karşılıklı olarak onaylanmış dış ticaret erbabını bu anlamda yetkilendiriyor.
 
Türkiye'deki işlemlerde bunlar daha yetkisiz kontrole ve incelemeye tabi tutuluyor ve işlemleri daha seri oluyor. Ayrıca ülkeler arasındaki anlaşmalarla da bu çalışma, bu muteberlik, onaylanmış statü karşılıklı olarak tanınıyor. Türkiye'den gönderilmiş bir onaylı muteberin malı Güney Kore'de çok daha az inceleniyor, denetleniyor ve seri olarak ülkeye giriyor. Dolayısıyla maliyetler düşüyor ve rekabetçilik artıyor.''
 
-Güney Kore ile kaçakçılık ve uyuşturucuyla mücadele işbirliği-
 
Bütün bunların yanında önümüzdeki dönem için yapacakları çalışmalar olduğunu söyleyen Altunyaldız, ''Kaçakçılık ve uyuşturucu ile mücadele konusunda gümrük idareleri olarak, karşılıklı işbirliğinin arttırılmasına yönelik, uzman heyet değiştirilmesine yönelik ortak çalışmalar var. Bugün Ankara Bölge Müdürlüğü ile Seul Gümrük idaresi arasında bir protokol imzalayarak, işbirliğimizi arttırmış ve ortak çalışmalarımızı geliştirmiş olduk'' bilgisini verdi.
 
Güney Kore Gümrük İdaresi Başkanı Yungsup Joo da, ''Türkiye, Kore savaşında bize destek sağladı. Bu olay sonrası iki ülke olarak birbirimizi hep desteklemeye devam ettik. Daha önce de protokol yapılmıştı. İki ülkenin hava alanında ortak noktası olduğundan hızlı ilerleyeceğimizi düşünüyorum. Bu anlaşma sonrasında ilişkilerimiz daha da ilerleyecek. Yetkilendirilmiş yükümlü alanındaki işbirliği devam ettirilecek ve karşılıklı yardımlaşmaya devam edeceğiz'' değerlendirmesini yaptı.
 
Kaynak:Gümrük ve Ticaret Bakanlığı
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr