Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / TÜRK TİCARET KANUNU DEĞİŞİYOR

TÜRK TİCARET KANUNU DEĞİŞİYOR

TÜRK TİCARET KANUNU DEĞİŞİYOR27.06.2012

TBMM Genel Kurulu'nda, Türk Ticaret Kanunu'nun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun'da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı kabul edilerek yasalaştı.

 
Kanun, 2011 yılında kabul edilen Türk Ticaret Kanunu'nda, uygulamada sorun yaşanmaması için bazı değişiklikler içeriyor. Kanun, şirketlerin internet sitesi oluşturma zorunluluğu, tescil işlemlerine ilişkin şartlar, kanuna aykırı hareket eden tacirlere uygulanacak cezalar, ticari davalar ve anonim şirketlere ilişkin bazı hükümleri yeniden düzenliyor.

Kanuna göre, her tacir internet sitesi oluşturmak zorunda olmayacak, ancak internet sitesi oluşturma yükümlülüğüne tabi olan tacirler, işletmesi ile ilgili bilgileri bu siteden yayımlayacak.  Sicil müdürünce verilen süre içinde tescil isteminde bulunmayan ve kaçınma sebeplerini de bildirmeyen kişiye bin, tescil ve kayıt için gerçeğe aykırı beyanda bulunanlara 2 bin lira caza uygulanacak.

 
Tek başlarına ticaret yapan ancak ticaret unvanlarına bir şirketin var olduğu izlenimini uyandıracak ekler yapan kişiler, 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezasına çarptırılacak.  Ticaret unvanına, "Türk", "Türkiye", "Cumhuriyet" ve "Milli" kelimelerini Bakanlar Kurulu kararı olmadan koyan tacirler, 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezasıyla cezalandırılacak.

Kanun yürürlüğe girdiği tarihten önceki açılmış davalara uygulanmayacak.  Anonim veya başka bir şirket kurmak, şirketin sermayesini artırmak amacıyla ya da vaadiyle halktan para toplanabilmesi için SPK'dan izin alınacak. SPK'dan izin almadan halktan para  toplayanlara 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilebilecek .

 
Kaynak:Dünya Gazetesi

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr