Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / LİMANDAKİ İTHALATI PATLATTI

LİMANDAKİ İTHALATI PATLATTI

LİMANDAKİ İTHALATI PATLATTI27.06.2012

Yurt dışından getirilen makineler, taşıma teçhizatı ve konteynerler yük grubundaki artış, Mersin Limanı’ndan yapılan ithalatı patlattı.

Limandan gerçekleştirilen ithalat, 2012’nin Ocak-Nisan döneminde geçen yılın Nisan ayına göre yüzde 156, bu yılın Mart ayına göre ise yüzde 161 arttı.

 
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın Aylık Göstergeler Nisan Bülteni’nden İHA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Mersin Liman Başkanlığı bazında yükleme boşaltma istatistiklerindeki gelişmeler incelendiğinde; 2012 yılı Ocak-Nisan döneminde ihracatın 2011 yılının aynı dönemine göre yüzde 0,1, ithalatın yüzde 46 arttığı gözlendi. Aylık bazda da ihracatta Nisan ayında geçen yılın ayına göre yüzde 5, bir önceki aya göre yüzde 3; ithalatta ise 2011 yılı Nisan ayına göre yüzde 156, bir önceki aya göre yüzde 161 artış oldu. Makineler, taşıma teçhizatı, aksam ve çeşitli parçaları ile konteynerler yük grubundaki artış, ithalatın önemli miktarda artmasına neden oldu. İhracattaki artışta da yine makineler, taşıma teçhizatı, aksam ve çeşitli parçaları ile konteynerler, ham ve üretilmiş mineraller, inşaat malzemeleri yüklerindeki artışın payı oldu.


Öte yandan, ithalattaki artışın etkisiyle limanda elleçlenen yük miktarı da yükseldi. Liman başkanlıkları bazındaki istatistiklere göre; 2012 yılı Ocak-Nisan döneminde Mersin ili elleçlenen yük miktarı; önceki yıla göre yüzde 27 artarak 10 milyon 687 bin 122 ton olarak gerçekleşti.
 
 
 
Yük trafiğinde geçen yıla göre yükleme tonajı yüzde 2 azalarak 3 milyon 197 bin 39 seviyesine gerilerken; boşaltma tonajı ise yüzde 44 artarak 7 milyon 490 bin 83 seviyesine yükseldi. Mersin Limanı, yılın ilk dört aylık döneminde elleçlenen yük miktarı ile Türkiye genelindeki liman başkanlıkları içerisinde 5. sırada yer aldı.


Yılın ilk dört aylık döneminde Mersin Liman Başkanlığı bazında yükleme boşaltma istatistiklerinin yük cinslerine göre dağılımına bakıldığında; ihraç yükleri içerisinde makineler, taşıma teçhizatı, aksam ve çeşitli parçaları ile konteynerler; ham ve üretilmiş mineraller, inşaat malzemeleri ve kimyasalların önemli paya sahip olduğu görüldü. Söz konusu dönemde ithalat yüklerinin yük cinslerine göre dağılımında da başta makineler, taşıma teçhizatı, aksam ve çeşitli parçaları ile konteynerler olmak üzere petrol ürünleri, gıda maddeleri ve hayvan yemlerinin payı büyük oldu.
 
2012 yılı Ocak-Nisan döneminde transit taşımacılık yüklerinde, 2011 Ocak-Nisan dönemine göre yüzde 20, dahili taşımacılıkta ise yüzde 1 artış, aylık bazda önceki yılın Nisan ayına göre transit taşımacılıkta yüzde 7’lik artış, dahili taşımacılıkta yüzde 8 azalış; bu yılın Mart ayına göre ise sırasıyla yüzde 28’lik ve yüzde 15’lik artış kaydedildi.


Mersin Limanı’nda yılın ilk dört ayında konteyner adedi bazında da artış olduğu gözlenirken, söz konusu dönemde konteyner adeti bazında (TEU), geçen yıla göre artış yüzde 7 oranında gerçekleşti. Söz konusu dönemde Mersin Liman Başkanlığı, Türkiye genelinde en fazla konteyner elleçlemesi yapılan liman başkanlıkları içerisinde 2. sırada yer aldı.


Limana uğrayan gemiler incelendiğinde ise 2012 Ocak-Nisan döneminde Mersin liman tesislerine operasyon için gelen gemi sayısı yüzde 14 artarak bin 558 adede ulaştı. Söz konusu dönemde Türkiye genelinde liman başkanlıkları bazında limanlara uğrayan gemi sayısına göre Mersin 4. sırada yer aldı.

Kaynak:Aktüel Deniz

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr