Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / DEMİRYOLLARI SENEYE SERBESTLEŞİR

DEMİRYOLLARI SENEYE SERBESTLEŞİR

DEMİRYOLLARI SENEYE SERBESTLEŞİR27.06.2012

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 9 yılda yapılan yatırımlarla artık demir yollarının serbestleşmeye hazır hale geldiğini belirterek, "Pazartesi günü Bakanlar Kurulu'na sunumunu yaptık. Kanun, bu sene çıkar, seneye uygulamaya başlarız" dedi.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Meclis Toplantısı'na katılan Bakan Yıldırım, Türkiye'nin ekonomisinin, büyümesinin, kalkınmasının olmaz olmaz işlerini yapan bir bakanlığın bakanı olduğunu ifade ederek, ülke ve insanların geleceğe yönelik beklentilerinin alt yapı ve yol olduğunu söyledi.
 
 
Türkiye'nin son 10 yıl içinde ihracatını ve ticaretini çeşitlendirdiğini anlatan Yıldırım, bu çeşitlendirmenin başarılmasaydı bugün daha farklı konuların konuşuluyor olabileceğini söyledi.
Yeni pazar oluşturma gayretlerinin artırılması gerektiğini dile getiren Yıldırım, üretim maliyetlerinde ve verimliliği artırmada kesintisiz Ar-Ge faaliyetlerinin sürdürülmesi gerektiğini ifade etti. Yerli katkının önemli olduğunu vurgulayan Yıldırım, Türkiye'nin alışkanlıklarının değiştiğini, eskiden her şeyi dışardan alan bir ülkeyken, şimdi "hangilerini almak zorundayız" sorusunu soran bir ülke haline gelindiğini söyledi.
 
 
Özel sektörün dinamizmi sayesinde krizlerle baş edilebileceğini anlatan Yıldırım, krizin ilacının hız kesmeden alt yapı yatırımlarına devam etmek olduğunu, ancak tedbirlerin de alınması gerektiğini ifade etti.
 
 
Karadenizli armatörlerle ilgili bir hikaye anlatan Yıldırım, eskiden armatörlerin, gemi projelerine para vermediğini, ancak şimdi en büyük paranın akla verilmesi gerektiğini, akla para verilince arkasının dalga dalga geleceğini söyledi.
 
 
Türkiye'deki taşıma alışkanlığının dünyadaki taşıma alışkanlığından farklı olduğunu bildiren Yıldırım, bugüne kadar deniz yolunun ve demir yolunun kullanılmadığını, kara yoluna yoğunlaşıldığını kaydetti.
 
 
Küresel rekabet için taşıma maliyetinin aşağı çekilmesi gerektiğini belirten Yıldırım, "Taşıma alışkanlıklarının değişmesi lazım" dedi.
 
Demir yollarına yapılan yatırımları anlatan Yıldırım, 2019'a kadar demir yollarının taşıyacağı yük miktarının en az 10 kat artacağını söyledi.
 
Bugün demir yolunda yapılan taşıma miktarının 25 milyon ton olduğunu, bu rakamın demir yolu tarihinin rekoru olduğunu kaydeden Yıldırım, "Biz devraldığımızda 13 milyondu. Bizimle aynı ağa sahip Kanada'da 170 milyon ton taşınıyor. Demek ki bir entegrasyon sorunu var" diye konuştu.
 
 
Deniz yolu ve demir yolu taşımacılığın payının artırılması halinde kara yolu taşımacılığının yüzde 70'in altına düşürüleceğini ifade eden Yıldırım, karayolu taşımacılığının taşımacılıktaki payının yüzde 92'den yüzde 89'a düşürüldüğünü anlattı.
 
Deniz yolunu kullanmanın önünde engel bulunmadığı, denizde her şeyin ucuz olduğunu kaydeden Yıldırım, en pahalı taşımacılığın sırasıyla hava, kara yolu, demir yolu ve deniz yolunda yapıldığını, birinciyle sonuncu arasındaki farkın 7 kat olduğunu söyledi.
 
 
Yıldırım, "Demir yollarında 9 yılda yaptığımız yatırımlarla artık demir yolları serbestleşmeye hazır hale geldi. Pazartesi günü Bakanlar Kurulun'a sunumunu yaptık. Kanun, bu sene çıkar, seneye uygulamaya başlarız" dedi.
 
Kaynak:Dünya Gazetesi
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr