Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / PORT AKDENİZDE DÖNÜŞÜM DEVAM EDİYOR

PORT AKDENİZDE DÖNÜŞÜM DEVAM EDİYOR

PORT AKDENİZDE DÖNÜŞÜM DEVAM EDİYOR26.06.2012

Port Akdeniz Ticaret Müdürü Özgür Sert, limanın kruvaziyer turizmi ile konteyner-dökme ve genel kargo limanı işletmeciliğinin birlikte yürütüldüğü ender limanlardan biri olduğunu söyledi.

 
Yıllık 3 bin adetlik gemi kabul kapasitesiyle, İzmir-Mersin arasındaki yaklaşık 700 deniz millik kıyı şeridi üzerindeki en büyük organize merkez olma özelliğini taşıyan Port Akdeniz, özelleştirmenin ardından gelen hızlı ve verimli bir dönüşüm yaşıyor. Gerçekleştirilen güçlü yatırımlarla kısa sürede Akdeniz Çanağı’nın en hızlı büyüyen limanlarından biri haline gelen Port Akdeniz, yeni yatırım projeleri ile önemli açılımlara hazırlanıyor. Limanın Akdeniz Bölgesindeki merkezi konumu ve etrafındaki maden varlığı ile maden çıkarma operasyonları, Port Akdeniz'in çeşitli global pazarlara çimento, cüruf, alüminyum, mermer ve krom ihracatçıları için stratejik bir geçit olmasını sağlıyor. Geçtiğimiz yıllarda Türkiye'nin deniz ihracatının yaklaşık yüzde 4.5’i Port Akdeniz üzerinden taşındı. Ayrıca, Port Akdeniz Türk limanlarında konteyner taşımacılığındaki sürekli artıştan da faydalanabilecek şekilde konumlandırıldı.
 
 
Limanın kruvaziyer turizmi ile konteyner-dökme ve genel kargo limanı işletmeciliğinin birlikte yürütüldüğü ender limanlardan biri olduğunu vurgulayan Port Akdeniz Ticaret Müdürü Özgür Sert, yaklaşma kanalına ilişkin derinliği -12 metre olan limanda yürütülen derinlik çalışmaları ile güvenli draftını artırmayı planladıklarını söyledi. Bu proje tamamlandığında daha yüksek grostonlu gemilere kapı açacaklarını belirten Sert, ayrıca hayata geçirecekleri Akaryakıt Tahliye Dolfen Projesi'yle 2012 yılına damga vuracaklarını da dikkat çekti.
 
Port Akdeniz, 700 millik kıyı şeridinde ulaşılabilecek en doğru rota olarak öne çıkıyor. Limanın, tamamı kullanıma açık olan deniz sahası, 1.440 metre boyunda bir adet ana mendirek ile 650 metre boyunda bir tali mendirek ile donatılmış halde. Limanda müşterilere muayene, numune, tam tespit, küşat, lashing, ilaçlama, iç dolum, iç boşaltım, açık yük depolama, dökme yük, karma ve kapalı depo gibi hizmetler sunuluyor. Bu hizmetler verilirken, liman sahalarında günlük 500-800 adet arası liman dolum işlemi yapılabiliyor.
 
Port Akdeniz Ticaret Müdürü Özgür Sert, Port Akdeniz Limanı’nın, özellikleri ve artan iş hacmi ile en iyi gelişme gösteren liman olarak birçok saygın dergi ve kuruluş tarafından ödüller aldığını vurguladı. Sert şunları söyledi: “Aldığımız ödüllere ilaveten ithalatçı ve ihracatçı firmalardan da son zamanlarda çok pozitif yönde geri dönüşler almaktayız. Aldığımız bu destekle gerek insan, gerek saha, gerekse ekipman yatırımlarımıza devam ediyor ve gelişimimizi hız kesmeden sürdürmeye çalışıyoruz. 2011 yılında filomuza 2 adet daha mobil Crane ilave edilerek, vinç adedimizi 4'e çıkardık. Mobil Crane'lerin hepsini 1.6 milyon $ yatırım yaparak, elektrikli olacak şekilde düzenledik. Böylelikle hem operasyon maliyetlerimizin düşmesini sağladık, hem de kullanılan mazot nedeni ile havada oluşan emisyonu önlemiş olduk. Liman vinçlerimiz, 31 Ocak 2012 itibariyle tüm rıhtımlarda elektrik enerjisi ile çalışmaya başladılar. Çevreye karşı duyarlı bir liman olduğumuzun göstergesi sadece bununla da sınırlı değil. 24 saat çalışan temizlik araçları, uluslararası standartlara uygun şekilde yürütülmeye çalışılan yönetim sistemleri bunun bir diğer göstergesidir”.
 
Önümüzdeki dönemde devreye alınması planlanan “Akaryakıt Tahliye Dolfen Projesi”nin 2012 yılına damga vuracağını belirten Sert, “Çevresel fayda, risk yönetimi ve iş analizleri sonucunda oluşturulmuş proje tüm tesislere de fayda sağlayacak” dedi. Özgür Sert; “2011 yılı içinde 20 milyon dolarlık alt yapı ve gelişim yatırımları gerçekleştirdik. Amacımız, müşterilerimizi maksimum düzeyde memnun etmektir. Bu bağlamda sahalarımızın rehabilitesi ve betonlanması çalışmalarına hız verdik. Yaklaşık 2 bin metrekarelik kapalı depomuz, tüm güvenlik donanımları tamamlanmış halde müşterilerimizin hizmetinde ve son aylarda tam apasite dolu olarak hizmet veriyor. Ayrıca mermer depomuzu da faaliyete geçirerek, müşterilerimizin hizmetine sunduk” şeklinde konuştu.
 
Sert şunları söyledi: “2012 yılı başlarında iş hacmimiz, uluslararası piyasalarda siyasi konjonktür karışıklıkları nedeniyle yaşanan durgunluğa bağlı olarak beklediğimiz seviyede değildi. Ancak, son aylarda 2011 yılının üzerinde seyreden yükleme-boşaltma faaliyetlerimiz ile hedeflerimizi yakalamakta olduğumuzu belirtebiliriz. Genel yük ve dökme kargo ihracatında öne çıkan yük cinsleri; dökme ve sling çimento, klinker (Mısır, Libya, Brezilya, Liberya, Kuzey Afrika ülkeleri), alüminyum (İtalya, İngiltere, Bulgaristan, Cezayir), mermer (Mısır, İtalya) ve barit (Ukrayna)'dir. Genel yük ve dökme kargo ithalatında öne çıkan yük cinslerini ise kömür (Arjantin, İran, Ukrayna) sunta- Mdf (Romanya, İtalya), ayçiçeği küspesi ve kanola (Ukrayna), gübre (İsrail, Ukrayna) ve buğday (Ukrayna) olarak sıralayabiliriz. Bu yıl konteynerde 200 bin TEU, genel ve dökme yükte de 2.5 milyon tonun üzerine çıkmayı hedefliyoruz. Antalya'daki konteyner trafiği her yıl daha da büyüyor. Bu yönde ekipman, saha ve personel yatırımı yapıyor, sistemli bir müşteri takibi ve geri bildirim programı uyguluyoruz. Bu noktada ithalatçı ve ihracatçı firmalar başta olmak üzere, gümrük komisyoncuları, armatör ve acenteler, forwarderlar ve nakliyeciler ile sürekli iletişim halindeyiz. Taleplerini, beklentilerini ve hatta varsa şikayetlerini bizzat dinleyerek somut veriler ışığında, çözüm üretilmesi için çalışmalarımız hızla devam ediyor”.
 
Özel limanların devreye girmesiyle, limancılıkta verilen hizmetin kalitesinin de yükseldiğini vurgulayan Sert, ekipman ve insan yatırımlarıyla birlikte operasyonlar hızlanmaya başladığını, bunun da gemilerin limanlarda kalış sürelerini kısaltarak ticaretin hareketlenmesine ve diğer ülkeler ile armatörlerinTürk limanlarına olan bakış açısını değiştirmesine neden olduğunu söyledi. Özgür Sert “Biz de bir Global Ports Holding kuruluşu olarak bu bakışı korumak ve geliştirmek için, deneyimli ve eğitimli tüm kadromuz ile çalışmakta ve önümüzdeki yıllarda Antalya’ya Port Akdeniz önderliğinde yeni değerler katmayı hedeflemekteyiz” şeklinde konuştu.
 
 
Kaynak:Lojiport
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr