Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / BAKAN YILDIRIM, DTO’NUN AYLIK TOPLANTISINA KATILDI

BAKAN YILDIRIM, DTO’NUN AYLIK TOPLANTISINA KATILDI

BAKAN YILDIRIM, DTO’NUN AYLIK TOPLANTISINA KATILDI 25.06.2012

DTO’nun Haziran ayı toplantısına katılan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, gemicilikte kontrolüzasyon, teşvik sistemi, denizyolu taşımacılığı, yatçılık ve Yeni Kapı meydanına değindi.

 
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Yenikapı Balık Hali'nin, miting alanı için kaldırılmadığını belirterek, "Marmaray'ın panelinde araçların geçeceği Avrasya tünelimiz var. Bu bölgeye geliyor, bu yüzden. Aslında oradan kalkması da doğru bir karar" dedi.

Yıldırım, Deniz Ticaret Odası Meclisi’nin dünkü (21 Haziran 2012) toplantısında yaptığı konuşmada, eskiden doğru dürüst gemi yapamayan Türkiye'nin artık gemi yapabildiğini kaydetti.

Gemicilikte kontrolüzasyonun şart olduğunu ifade eden Yıldırım, "Başarılı olmak istiyorsak birleşeceğiz. Bunu hem gemicilik firmaları için hem de tersaneler için söylüyorum. Herkes yan yana küçük atölyelerle bir şeyler yapmayı hedeflerse bir ilerleme kaydedilmez" diye konuştu.

Yıldırım, yeni teşvik sisteminde, gemi yatırımlarının öncelikli yatırımlar içinde yer aldığını hatırlatarak, yeni teşvik sisteminin denizciliğe sağlayacağı katkılara değindi.

Yeni TTK'nın 1 Temmuz'da yürürlüğe gireceğini anımsatan Yıldırım, "Uluslararası ticarete uyum sağlamamıza imkan verecek. Kanunun gereklerine uygun olarak denizcilik sektörünün yer alması gereken konularda inceleme yapıyoruz. Gemi inşaa sektörünü geliştireceğiz. Biz, 3,5 milyar TL'lik yerli gemi inşası imkanı sağladık. Hiç destek yapılmadı demek haksızlık olur" diye konuştu.

2023'te 50 bin yat kapasitesi hedefi

Bakan Yıldırım, yeni limanlar yaptıklarını dile getirerek, 2023'te 50 bin yat kapasitesine ulaşmayı hedeflediklerini vurguladı.

Marmara içerisinde kuzey-güney için taşımacılığa uygun limanlar inşa edeceklerini ifade eden Yıldırım, "Denizden yük taşımacılığını geliştirmek adına çalışmalar var. Harçlar, görevliler tarafından, vergi daireleri tarafından alınıyordu. Artık e-tahsilatla bu işler yapılabilir haline geldi. Römorkör hizmetleri konusunda yönetmelik çalışmalarına başladık. Bu sene sonuna kadar yürürlüğe sokarız. Bu, kazanç kapısı olmaktan ziyade emniyetli hizmet veren alt yapı şekline dönüşecek" şeklinde konuştu.


Geçmişte gemilerin ve gemi adamlarının "kara liste"de olduğunu aktaran Yıldırım, şunları kaydetti:
 
 
"Artık verilen eğitim ile beyaz listeye geçmiştir. Gemi adamları taslağı da hazırlanıyor, yürürlüğe girecek. Limanlar yönetmeliği değiştirilecek ve her limanın ayrı yönetmeliği olmayacak. Deniz ulaştırması ve iç sularımıza önem veriyoruz.

Ötv muafiyetiyle 2,7 milyar liralık sektöre doğrudan destek yaptık. Bunu da başka hiçbir sektör almadı. Kruvaziyer rekor seviyede büyüyor, yüzde 559 artış oldu. 2012'nin ilk 5 aylık döneminde yolcu sayısı 360 bin civarındadır. Deniz ticaret filomuz kriz döneminde de büyümeye devam etti."

Yenikapı meydan düzenlemesi


Katılımcılardan birinin İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Yenikapı Meydan Düzenlemesi çalışmasını başlatmaya hazırlanmasına ilişkin sorusu üzerine ise Yıldırım, "Yenikapı Balık Hali, miting alanı için kaldırılmıyor. Marmaray'ın panelinde, bir, araçların geçeceği Avrasya tünelimiz var. Bu bölgeye geliyor bu yüzden. Aslında oradan kalkması da doğru bir karar. Oraya sıkışıp kaldınız. Bir an önce yapılması için biz de gerekli gayreti göstereceğiz" dedi.

Kaynak:Lojistik Haber
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr