Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / İHRACATÇILARIN GÜMRÜKLERDEKİ ZAMAN KAYBI AZALTILACAK

İHRACATÇILARIN GÜMRÜKLERDEKİ ZAMAN KAYBI AZALTILACAK

İHRACATÇILARIN GÜMRÜKLERDEKİ ZAMAN KAYBI AZALTILACAK13.06.2012

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) arasında imzalanacak protokolle, ihracatçıların gümrüklerde kaybettiği zaman azalacak.

 
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, uluslararası ticaret süreçlerinde yer alan kurumların birbirleriyle uyum içerisinde çalışması, dayanışması ve mevzuatları çerçevesinde bilgi paylaşımının büyük önem arz ettiği belirtildi.
        
Bu kapsamda, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile TİM arasında veri paylaşımı amaçlı işbirliği çalışmalarının 2003 yılında başladığı hatırlatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
        
''10 Temmuz 2006 tarihli Gümrük Müsteşarlığı ve TİM Arasında Dış Ticaret Verilerinin Değişimine İlişkin Protokol'le veri aktarımı sağlanmaktadır. Söz konusu protokolün imzalanmasından bugüne geçen zaman içerisinde ihracata ilişkin değişen uygulama süreçleri ve artan işbirliği gereksinimi, mevcut protokolün güncellenmesi ihtiyacını doğurmuştur.
 
 
Bakanlığımızın ihracatı kolaylaştırmaya yönelik Yetkilendirilmiş Yükümlü, İhracatta Yerinde Gümrükleme ve İzinli Gönderici uygulamaları gibi hedefleriyle de paralel olarak bu protokolün ihracatımıza olumlu yönde katkıları olacaktır. İmzalanacak bu yeni protokol, ihracat sürelerinin kısaltılmasına, ihracatçımız için bürokrasinin ve kırtasiyeciliğin, aynı zamanda zaman maliyetinin azaltılmasına katkıda bulunacaktır. Bu suretle ülkemizin ihracat kapasitesi ve ihracatçımızın rekabet edebilirliği artacaktır.''
        
Açıklamada, yeni protokol ile gümrüklerde ortaya çıkan zaman kaybını ve maliyetleri azaltmak için ilgili kurum ve kuruluşlar arasında entegre bir yönetim tesis edecek olan Tek Pencere Sistemi çalışmalarına da katkıda bulunulacağı ifade edildi.
        
Kaynak:Akşam
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr