Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / PETKİM LİMANININ TEMELİ YAKINDA ATILIYOR

PETKİM LİMANININ TEMELİ YAKINDA ATILIYOR

PETKİM LİMANININ TEMELİ YAKINDA ATILIYOR12.06.2012

13 Şubat'ta Hollanda'nın dünyaca ünlü liman işletmecisi APM ile ön anlaşması imzalanan Petkim Limanı'na ilk kazıklar çakılmaya başlıyor. 400 milyon dolara mal olacak liman 2014'de hizmete girecek.

Dünyanın en büyük petrol ve doğalgaz fuarları arasında yer alan Caspian Oil & Gas (COG) Fuarı, 19. kez kapılarını açtı.
 
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in açılışını yaptığı ve Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi'nin (Socar) ana sponsoru olduğu fuarda, Türkiye'nin tek petrokimya üreticisi Petkim de beşinci kez yerini aldı. Petrol ve doğalgaz sektöründeki en yeni yatırımlar ve projelerin görücüye çıktığı fuarın açılışından sonra Petkim standını ziyaret eden Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Socar Türkiye Başkanı ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz'dan yatırım projeleri hakkında ayrıntılı bilgi aldı. Socar'ın Petkim Yarımadası'ndaki yatırım projeksiyonunu yakından izlediğini vurgulayan Aliyev, bu yatırımların iki kardeş ülke ilişkilerine yaptığı katkıdan da ayrıca mutluluk duyduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in ziyaretinin ardından Petkim standında Azerbaycan ulusal basın temsilcileri ile bir araya gelen Kenan Yavuz, COG Fuarı'na beşinci kez katıldıklarını anımsatarak, "Sayın Cumhurbaşkanımız İlham Aliyev her sene fuarımızı ziyaret ederek bizleri onurlandırıyor, yatırımlarımızın ilerleyişi ile ilgili ayrıntılı bilgi alıyor. Sayın Cumhurbaşkanına ve Socar Başkanı Rövnag Abdullayev'e projelerimize verdikleri destek nedeniyle bir kez daha teşekkür ediyoruz.
 
 
İnşallah bize duyulan güveni boşa çıkarmayacak ve Socar Türkiye'yi ülkemizin en büyük 3 şirketinden biri yapacağız. Bu projelerimizi tamamladığımızda 2015 yılında Socar Türkiye'nin cirosu 15 milyar dolara ulaşacak. Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlayacağımız 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat ve dünyanın 10 büyük ekonomisi olma hedefine biz de yatırımlarımız ve projelerimizle destek vermiş olacağız" dedi.
 
"PETKİM LİMANI'NIN TEMELİ BİRKAÇ AY İÇİNDE ATILACAK"
 
25 Ekim 2011'de Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla temelleri atılan STAR Rafinerisi'nin altyapı çalışmalarının yüzde 20'sinin tamamlandığını belirten Kenan Yavuz, rafineri ve Petkim ile entegre çalışacak STEP Enerji Santrali yatırımına da en kısa sürede başlamayı planladıklarını sözlerine ekledi. Yavuz, santral yatırımının Socar Türkiye çatısı altındaki Socar Power Enerji Yatırımları A.Ş şirketi tarafından yapılacağı ve yaklaşık 1 milyar dolara mal olacağı bilgisini verdi. Azerbaycan basınına Petkim Limanı ile ilgili yatırım müjdesini ilk kez açıklayan Kenan Yavuz, şöyle devam etti:
 
"13 Şubat tarihinde Hollanda'nın dünyaca ünlü liman işletmecisi APM Terminals ile ön anlaşmamızı imzalamıştık. En kısa zamanda limanımıza ilk kazıkları çakmaya başlayacağız. Yaklaşık 400 milyon dolara mal olması beklenen bu yatırımı 2014 yılında devreye almayı hedefliyoruz. Bu liman 1,5 milyon TEU başlangıç kapasitesiyle Türkiye'nin ve Akdeniz'in en önemli konteyner limanlarından biri olacak."
 
2018 YILINA KADAR 17 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM
 
Socar'ın Petkim'i satın almasının üzerinden 4 yıl geçtiğini kaydeden Socar Türkiye Başkanı (CEO) ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, bu süre içinde kapasite artırıcı ve çevre yatırımlarına 250 milyon dolar kaynak aktarıldığını söyledi. Socar'ın 2018 yılına kadar Türkiye'ye 17 milyar dolar yatırım yaparak, "en büyük yabancı yatırımcı özelliği kazanacağına" dikkat çeken Yavuz, şöyle devam etti:
 
"STAR Rafinerisi, Petkim Limanı, STEP Enerji Santrali, Rüzgar Enerji Santrali ve Petkim'in mevcut fabrikalarının kapasite artışları ve yeni fabrika yatırımları ile Petkim Yarımadası'na yapılacak yatırımların toplam büyüklüğü 9 milyar doları buluyor. Çok yakın zamanda resmi anlaşması imzalanacak Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) projesi ile birlikte 2018 yılına kadar toplam yatırım 17 milyar doları bulacak.
 
TANAP, Şahdeniz 2 yatağından çıkacak doğalgazı Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak ve ülkemizin enerjide kaynak çeşitliliğine çok önemli katkı sağlayacak. Bu yatırımlar Türkiye ve Azerbaycan'ı kardeş olmanın ötesinde stratejik ortaklığa taşıyor. Haydar Aliyev'in 'Bir Millet, İki Devlet' tanımına Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan bir güzel tanım daha ekledi. İki ülke ilişkilerini anlatırken artık 'Bir Millet, İki Devlet, Tek Yürek' diyoruz. İki ülkenin de büyüyen ekonomileri ve dünyanın enerji politikasındaki artan rollerine biz de Socar Türkiye olarak katkı koymaktan son derece mutluyuz."
 
Kaynak:Ulaşım Online
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr