Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / BAKAN YILDIRIM: KANAL İSTANBUL PROJESİ BAŞLIYOR

BAKAN YILDIRIM: KANAL İSTANBUL PROJESİ BAŞLIYOR

BAKAN YILDIRIM: KANAL İSTANBUL PROJESİ BAŞLIYOR08.06.2012

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “Kanalistanbul projesinin çalışmalarını başlattık. Bu sene içerisinde jeolojik etütlerini, güzergah çalışmalarını tamamen bitirmiş kamulaştırma çalışmalarına da başlamış olacağız” dedi.

 
Yıldırım, ''Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe'' metrosunun temel atma töreninde yaptığı konuşmada, yeni yatırımın hayırlı uğurlu olmasını temenni etti İstanbul'u anlatmaya kelimelerin yetmediğini dile getiren Yıldırım, şair Necip Fazıl Kısakürek'in ''Canım İstanbul'' şiirinden ''Çiçeği altın yaldız/ Suyu telli pulludur/ Ay ve güneş ezelden iki İstanbulludur/ Denizle toprak yalnız onda ermiş visale/ Ve kavuşmuş rüyalar onda onda misale/ İstanbul benim canım/ Vatanım da vatanım'' dizelerini okudu. ''İstanbul'a böyle güzel hizmetler helal olsun'' diyen Yıldırım, gençliğinin ve okul yıllarının buralarda geçtiğini, çamuru, bataklık yolların çilesini kendisinin de çektiğini kaydetti. Yıldırım, nerelerden nereye gelindiğine işaret ederek, su, kanalizasyon, yol sorunları düşünülürken şimdi buralara metrolar yapıldığını belirtti. Bakan Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü: ''Ana muhalefet partisi lideri diyor ki, 'İstanbul için düşüncelerimiz var'. Biraz daha düşün bakalım, ne kadar düşüneceksin? İstanbul'a proje lazım, düşünce yetmez. İstanbul'a metro lazım, İstanbul'a üçüncü köprü lazım. İstanbul Ankara arasına hızlı tren lazım. İstanbul-İzmir arasında otoyol lazım, köprü lazım. Sadece Türkiye'nin değil dünyanın sayılı projelerini birer birer gerçekleştiriyoruz.''

Yıldırım, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın selamını getirdiğini kaydetti. 44 kilometre ile devraldıkları metro hattını iki katına çıkardıklarını dile getiren Yıldırım, gelecek yılın sonunda Marmaray'ın devreye girmesiyle çok yakında Kadıköy Kartal metro hattının devreye girmesiyle bu rakamın 180 kilometreyi aşacağını vurguladı. Bakan Yıldırım, birkaç yıl sonra da bu rakamın 250 kilometreyi aşacağına dikkati çekti. Sadece İstanbul'da Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı olarak 7 büyük projeyi gerçekleştirdiklerini ifade eden Yıldırım, bunlardan birinin üçüncü boğaz köprüsü olduğunu, ikincisinin Ankara-İstanbul yüksek hızlı tren projesi olduğunu belirtti. Yıldırım, Ankara ile İstanbul'u arasındaki seyahat süresini 3 saatin altına düşürecek projeyi gelecek yılın sonunda bitirmeyi hedeflerini kaydetti. Üçüncü önemli projenin Marmaray olduğunu, bir dünya projesi olan Marmaray'ın dünyada denizin dibinden 63 metre gibi bir derinlikten geçen tek proje olduğunu dile getiren Yıldırım, ''29 ekim 2013'de istanbullular'ın hizmetine sunacağız'' dedi. Marmaray'ın hemen yanında bir kardeş tünel, Avrasya Tünelini yaptıklarına da dikkati çeken Yıldırım, bu tünelin de 2015'de biteceğini bildirdi.

Beşinci önemli projenin, havayolu projesi olduğunu kaydeden Yıldırım, Atatürk Havalimanı'nın artık ihtiyaca cevap vermediğini, Sabiha Gökçen Havalimanı'nın da yine talebe cevap veremez aşamaya geldiğini belirtti. Bakan Yıldırım, ''İstanbul'a büyük bir havaalanı yakışır düşüncesiyle Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla üçüncü havaalanının ihalesine de eylül ayında çıkıyoruz. Bu havaalanı dünyanın sayılı havaalanlarından biri olacak. Kapasitesi 150 milyon olacak. İstanbul'un 2050'ye kadar ihtiyacına verecek. uluslararası 5 pisti ve 1 milyon metrekarenin üzerinde terminalleriyle dünyanın sayılı havaalanlarından birini İstanbul'a kazandırıyoruz'' şeklinde konuştu.

Bir başka projenin de İstanbul-İzmir otoyol projesi olduğunu, bu proje kapsamında İzmit köprüsü yapılacağını anlatan Yıldırım, İzmit köprüsünün ihalesinin de yapıldığını ve 3 bin metre toplam boyuyla o köprünün Avrupa'nın 3. dünyanın 4. büyük köprüsü olacağını belirtti. Bakan Yıldırım, bu köprü yapıldığında İstanbul'un İzmir'e komşu kapısı haline geleceğini vurguladı.

Son olarak asrın projesi Kanalistanbul üzerinde çalıştıklarını anlatan Binali Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Kanalistanbul projesinin çalışmalarını başlattık. Bu sene içerisinde jeolojik etütlerini, güzergah çalışmalarını tamamen bitirmiş kamulaştırma çalışmalarına da başlamış olacağız. Önümüzdeki 5 yılda Kanalistanbul'u da istanbullular'a kavuşturacağız. Yarımada İstanbul hem yarımada hem adaya sahip dünyada tek şehir olacak. Sadece bu 7 projenin toplam tutarı 60 milyar lira. Helal olsun İstanbul'a, İstanbullular'a. İstanbul her şeyi hak ediyor. Türkiye'nin turizm başkenti, ticari başkenti, tarih ve kültür başkenti...''

 
 
Ülkede ayrımı yapmadan her yere aynı şekilde hizmet götürerek birliği kardeşliği sağladıklarını anlatan Yıldırım, ''istanbul'da hangi yollar varsa, Ağrı da aynısı var. İstanbul'da havaalanı var şimdi Şırnak'a da havaalanı yapıyoruz. Hakkari'ye, Bingol'e ve Iğdır'a da havaalanı yapıyoruz Biz havaalanı yaptıkça biz yollar yaptıkça, biz millet için otobanları genişlettikçe terör örgütü kuduruyor şantiyelere saldırıyor çünkü ekmeği elden gidiyor. Milletin hizmete kavuşmasını engellemeye çalışıyor. Ne yaparsanız yapın, bu 75 milyonun birliği beraberliği sizi bu çıkmaz sokakta boğacaktır. Bunu bilin'' şeklinde konuştu.

Kaynak:UDH

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr