Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / LİMANDA ELLEÇLENEN YÜK MİKTARI ARTTI

LİMANDA ELLEÇLENEN YÜK MİKTARI ARTTI

LİMANDA ELLEÇLENEN YÜK MİKTARI ARTTI05.06.2012

Mersin Limanı’nda yılın ilk üç ayında elleçlenen yük miktarı yüzde 2 oranında artarak 6 milyon 280 bin tona yükseldi.

 
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Aylık Göstergeler Mart Bülteni’nden İHA muhabirinin derlediği bilgilere göre, liman başkanlıkları bazındaki istatistikler incelendiğinde, Mersin Limanı’nda elleçlenen yük miktarının arttığı görüldü. 2012 yılı Ocak-Mart döneminde Mersin ili elleçlenen yük miktarı, önceki yıla göre yüzde 2 artarak 6 milyon 280 bin 543 ton olarak gerçekleşti. Söz konusu artışta başta ithalat olmak üzere dahili ve transit yükleri etkili olurken, yük trafiğinde ise geçen yıla göre yükleme tonajı yüzde 4 azalarak 2 milyon 351 bin 399 seviyesine geriledi.
 
 
Öte yandan, aynı dönemde boşaltma tonajında ise artış kaydedildi. Boşaltma tonajı yüzde 5 artarak 3 milyon 929 bin 144 seviyesine yükseldi. Yılın ilk üç aylık döneminde elleçlenen yük miktarı ile Mersin Liman Başkanlığı Türkiye genelindeki liman başkanlıkları içerisinde 6. sırada yer aldı.
 
 
Mersin Liman Başkanlığı bazında yükleme boşaltma istatistiklerindeki gelişmeler incelendiğinde; 2012 yılı Ocak-Mart döneminde ihracatın 2011 yılına göre yüzde 2 azaldığı, aylık bazda ise hem geçen yılın Mart ayına göre hem de bir önceki aya göre yüzde 7 artış olduğu gözlendi. Yılın ilk üç aylık döneminde ihraç yüklerinin yük cinslerine göre dağılımına bakıldığında da makineler, taşıma teçhizatı, aksam ve çeşitli parçaları ile konteynerler, ham ve üretilmiş mineraller, inşaat malzemeleri ve kimyasalların önemli paya sahip olduğu görüldü.
 
 
İthalat rakamları açısından aylık ve yıllık bazda bir dalgalanma söz konusu olurken, yılın ilk üç aylık döneminde ithalatın, 2011 yılına göre yüzde 3 arttığı; aylık bazda 2011 yılı Mart ayına göre yüzde 6 azalış, bir önceki aya göre yüzde 38 artış olduğu gözlendi. Yılın üç aylık döneminde ithalat yüklerinin yük cinslerine göre dağılımında; makineler, taşıma teçhizatı, aksam ve çeşitli parçaları ile konteynerler, petrol ürünleri, gıda maddeleri ve hayvan yemlerinin önemli payı oldu.
 
 
Limanda transit ve dahili taşımacılık yüklerinde de geçen yıla göre artış kaydedildi. Yılın ilk üç ayında transit taşımacılık yüklerinde, önceki yıla göre yüzde 25, dahili taşımacılıkta ise yüzde 4 artış, aylık bazda önceki yılın Mart ayına göre transit taşımacılık yüklerinde yüzde 13 ve dahili taşımacılıkta yüzde 7’lik azalış; bir önceki aya göre ise transit taşımacılık yüklerinde yüzde 3’lük azalışa karşın; dahili taşımacılıkta yüzde 2 artış gerçekleşti.
 
 
2012 yılı Ocak-Mart döneminde konteyner adeti bazında (TEU), geçen yıla göre yüzde 16 oranında artış olurken, söz konusu dönemde Mersin Liman Başkanlığı, Türkiye genelinde en fazla konteyner elleçlemesi yapılan liman başkanlıkları içerisinde 2. sırada yer aldı.

Verilere göre, Mersin’e gelen gemi sayısında da artış kaydedildi. Yılın üç aylık döneminde Mersin liman tesislerine operasyon için uğrayan gemi sayısı yüzde 14 arttı ve Mersin’e bin 165 adet gemi geldi. Mersin bu sayı ile Türkiye genelinde liman başkanlıkları bazında limanlara uğrayan gemi sayısında 4. sırada yer aldı.


Kaynak:Aktüel Deniz

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr