Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Afrika'da 130 seferle başlattıkları hava köprüsünü, Afrika ülkeleriyle imzalanan hava ulaşım anlaşmalarıyla yeni bir boyuta taşıyacaklarını belirtti.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Afrika'da 16 ülkede 20 noktaya haftalık 130 seferle başlattıkları hava köprüsünü, Afrika ülkeleriyle imzalanan hava ulaşım anlaşmalarıyla yeni bir boyuta taşıyacaklarını belirtti. Yıldırım, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nce İzmir'de düzenlenen Türkiye-Afrika Sivil Havacılık Konferansı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Afrika ülkeleri ile olan ilişkilerini hakkaniyet, adalet, hoşgörü ve karşılıklı kazanma prensibine göre yeniden inşa edildiğini, tarihte hiçbir zaman Batılı ülkelerin yaptığı gibi yapmadığını, ne sömüren ne sömürülen ülke olduklarını belirtti.
Türkiye için AB ilişkiler ne kadar önemliyse Afrika ve Asya ile olan ilişkilerin de aynı önemde olduğunu ifade eden Yıldırım, Türkiye'nin aynı zamanda bir Afro-Avrasya ülkesi olduğu gerçeğini görerek dış politika, ekonomik ve ulaşım politikalarını buna göre yeniden düzenlediğini dile getirdi. Yıldırım, bugün İstanbul'da ''Somali ile Dayanışma Toplantısı'' yapıldığına işaret ederek, aynı gün yapılan bu iki toplantının da Afrika Türkiye ilişkilerinin ne kadar hızlı geliştiğini gösterdiğini söyledi. Türkiye'nin sadece iyi gün dostu olmadığını, hem iyi günde hem kötü günde dostlarının yanında yer almayı şiar edinmiş bir ülke olduğunu ifade eden Yıldırım, Türkiye'nin ilişkilerini menfaat üzerine değil, dostluk, kardeşlik, dayanışma ve karşılıklı kazanma ilkeleri üzerine kurduğunu dile getirdi.
Yıldırım, Afrika ülkeleriyle yaptıkları her tür çalışmada da bu prensipleri gözettiklerini belirterek, şunları kaydetti: ''Bu konferansın Türkiye Afrika sivil havacılık ilişkilerinin bir dönüm noktasını oluşturacağına inanıyorum. Kısa sürede Afrika'da 16 ülkede 20 noktaya haftalık 130 seferle başlattığımız hava köprüsü, bugün imzalayacağımız yeni hava ulaşım anlaşmalarıyla yeni bir boyut kazanacak. 1 milyon civarında yolcu sayısının 1 milyarlık Afrika kıtasında bir anlam ifade etmediğini hepimiz biliyoruz. Bu sayı kolaylıkla birkaç milyona çıkacaktır. Bunun yolu açılmıştır.'' ''TÜRK SİVİL HAVACILIĞI TAHMİNLERİ ALT ÜST ETTİ" Türk sivil havacılığının 2003'den bugüne yaşadığı gelişmenin Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü'nün yaptığı tahminleri altüst ettiğini, 2015 için verilen hedeflerin 2005 yılında gerçekleştiğini ve 2011 yılında Türkiye'nin sivil havacılıkta küresel bir oyuncu haline geldiğini kaydeden Yıldırım, Türkiye'nin 2011 yılında 120 milyon iç ve dış hat taşımasına ulaştığını, THY'nin Avrupa'da 4. büyük bayrak taşıyıcı şirket haline geldiğini, kriz ortamında da sivil havacılığın büyümeye devam ettiğini belirtti. Yıldırım, Türkiye'nin uçuş emniyeti konusunda da öncü rol oynamayı sürdürdüğünü, Avrupa Havacılık Birliği'nin öngördüğü denetim oranlarının üzerine çıktığını belirtti.
Buna rağmen dünyada artık ticareti adil rekabet şartlarında yapmayı beceremeyen bazı ülkelerin, emniyet adı altında bazı kısıtlamaları diğer ülkelere uygulamak suretiyle onları oyun dışı bırakma gayreti içinde olduğunu dile getiren Yıldırım, şöyle devam etti: ''Bu konuda muhataplarımızı her zaman uyardığımız gibi buradan da uyarıyoruz. Emniyete evet, ama emniyeti bahane ederek, ticari endişelerle oyuncuları, hepimizin ortak mirası semalardan uzaklaştırma gayretine, sonuna kadar karşı çıkacağız. Bu konuda da Afrika ülkeleriyle Uzakdoğu'yla, Ortadoğu'yla, Balkanlar'la ve birçok bölgesel işbirliğini geliştirmek suretiyle mücadelemizi de birlikte kararlılıkla sürdüreceğiz. Bugün bu toplantıda bu işbirliğinin, bu bölgesel birlikte hareket etmenin en güzel örneğini veriyoruz. Bu noktada sadece Afrika ile Türkiye arasında yapılabilecek uçuşların artırılması değil, yapabileceğimiz o kadar işbirliği alanı var.'' HAVAALANI YAPIMINDA TÜRK MODELİ Türkiye'nin havaalanı yapımı konusunda geliştirdiği yap-işlet-devret yöntemiyle de dünyaya bir ''Türk modeli'' ortaya koyduğunu, bu modelle sadece ülke içinde değil, Gürcistan, Kosova, Makedonya, Tunus, Mısır ve Cezayir'de havaalanları yapımı ve modernizasyonunu gerçekleştirdiğini kaydeden Yıldırım, ''Bu modelin gelecekte Afrika'nın Sahraaltı ülkelerine de yayılması ve altyapının kısa ürede modernizasyonu mümkündür. Bunun için biz her tür işbirliğine, birlikte çalışmaya hazırız'' dedi. Yıldırım, havacılık personeli eğitimi ve teknik servis konusunda da Afrika ülkelerine destek olabileceklerini belirtti.
Afrika ülkelerinden İzmir'in EXPO 2020 adaylığı için Afrika ülkelerinden destek isteyen Bakan Yıldırım, konuşmasını, ''Yüzümüzün, gözümüzün rengi aynı olmayabilir. Bu önemli değil, ama gözlerimizdeki yaşımız, sevincimiz, üzüntümüz aynıdır'' sözleriyle sonlandırdı. TÜRKİYE'NİN AFRİKA VİZYONU Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Naci Koru ise Türkiye'nin Afrika'nın parlak geleceğine inandığını, Türkiye'nin Afrika'ya olan görünür ilgisinin çok samimi bir yaklaşım olarak görülmesini temenni ettiğini söyledi. Afrika ile olan ilişkilerde ivmeyi her geçen gün daha da artırmak için çaba sarf ettiklerini, bu kapsamda çok sayıda etkinliğe ev sahipliği yaptıklarını belirten Koru, Türkiye'nin 2009 yılına kadar Afrika'da 12 ülkede bulunan büyükelçilik sayısının 30'lara çıktığını, 2012 yılında 34'e çıkarmayı hedeflediklerini, Afrika ülkelerinin Ankara'daki büyükelçilik sayısının ise 17'den önümüzdeki birkaç yıl içinde 33'e ulaşacağını kaydetti. Konuk heyetler adına konuşma yapan Fildişi Sahilleri Ulaştırma Bakanı Toure Gaoussou ise Türkiye'nin kalkınma vizyonunu desteklediklerini ifade ederek, ''Türkiye'nin kalkınma vizyonu, Afrika kıtası için çok doğru bir model teşkil etmektedir. Bu deneyime sahip, kalkınmaya sahip tüm ülkeler nezdinde destek arayışımızı sürdüreceğiz. Türkiye'nin bu bağlamda Afrika'nın kalkınmasından kendi payını almayı arzu ediyorsa Afrika'daki mevcudiyetini geliştirmesi gerekmektedir.
Bu kadar kalabalık bir katılımla buradayız, çünkü biz de bunu arzu ediyoruz'' diye konuştu. 15 ÜLKEYLE ANLAŞMA İMZALANDI Afrika ülkeleri ile Türkiye arasındaki sivil havacılık ilişkilerinin geliştirilmesi amacıyla SHGM tarafından düzenlenen konferansa, 6 ülkeden bakan düzeyinde olmak üzere 36 Afrika ülkesinden 115 delege katıldı. Konferans kapsamında Türkiye ve 15 Afrika ülkesiyle karşılıklı sivil havacılık anlaşmasına imza atıldı. Sivil Havacılık Genel müdürü Bilal Ekşi, bu konferansla Türkiye'nin hava ulaştırma anlaşması olan ülke sayısının 28'den 45'e çıktığını bildirdi.
Kaynak:Ulaşımdan İletişime