Bakan Yazıcı, yeni TTK'da bütünlüğü bozmayacak şekilde değişiklikler yapılacağını belirterek "25-30 maddede değişiklik olacak. Bazı maddeler birleştirilebilir. Tam sayı henüz belli değil. Pazartesi EKK'ya sunuluyor" açıklamasını yaptı.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türk Ticaret Kanunu'nun en çok tartışılan konularından biri olan 'ortaklar cari hesabı'yla ilgili yeni düzenleme yapılacağını ve ortakların kar avansından yararlanabileceğini söyledi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, büyük kısmı 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek olan yeni Türk Ticaret Kanunu'nun (TTK) en çok tartışılan konularından biri olan 'ortaklar cari hesabı'yla ilgili yeni düzenleme yapılacağını söyledi. Dün İstanbul'da düzenlediği bir davet ile basın mensuplarına bu konudaki çalışmalar hakkında bilgi veren Bakan Hayati Yazıcı, şöyle dedi:
"Yeni TTK'da 25-30 maddede değişiklik olacak. Bazı maddeler birleştirilebilir. Tam sayı henüz belli değil. Pazartesi EKK'ya sunuluyor. Bütünlüğü bozmayacak şekilde gelen eleştirileri değerlendirerek bir takım değişiklikler yapacağız. 2011'de kimse fazla ilgi göstermedi. Ne zamanki hapis cezası vs. gündeme geldi katılım arttı. Bir kısım hemen yürürlüğe girsin, süreç içinde görelim, bir kısım değişiklikler yapılması taraftarıydı. Adalet Bakanlığı hemen yürürlüğe girmesi taraftarı" dedi.
"Kayserili ticaret yapmasın mı?"
Yeni kanununla şirket yapılarının güçlü olmasının hedeflendiğini, bunun için de şirketlerin sermayesinin korunaklı olması gerektiğini belirten Yazıcı şöyle devam etti: "1535 maddeden oluşan kanunun 3 maddesi hariç tamamı 1 Temmuz 2012'de yürürlüğe giriyor. Yeni kanunda eleştiriler 5-7 noktada toplanıyor. Şirket yönetiminin dörtte birinin üniversite mezunu olma şartı var. Bunu kaldıracağız.
Bu maddenin kalkmaması Kayserililerin ticaretten çıkma anlamına geliyor. Şirket ortaklarının şirket cari hesabından para çekmelerinin önüne geçiliyor. Bankaların geçmişte batmasının çoğunlukla nedeni de bu olmuştur. İkinci bir düzenleme getirerek kar payı avansına mahsuben veya alabileceği parayı sermayesinin belli bir oranına bağlıyoruz. Mesela sermayesinin 10-20'sine kadar olan parayı alabilecek. Ya da 3 ay sonra geri ödemek, buna ticari faiz uygulamak gibi şartlar gelecek."
İnternet sitesi kurulmasına karşı olmadıklarını, ancak sitede yer alması gereken bilgilerle ilgili düzenlemeler yapılırken "ticari sır" niteliğinde olan bilgilerin yayınlanmasını önlemek gerektiğini belirten Bakan Yazıcı, "Aynı şekilde müşteri bilgileri olmayacak. Şeffaflık ve kayıtdışılığı önlemek için mali tabloların ve çalışanlara ödenen toplam paranın burada gösterilmesi öngörülüyor. Gereksiz bilgiler ortadan kaldırılarak siteler şekillenecek ve rahatlayacak" dedi.
Sahteciliğe hapis, ihmale para cezası
Eski kanunda bu kadar olmasa da para cezası ve hapis cezası olan yaptırımlar olduğunu, yeni kanunda yaklaşık 30'u aşkın fiil ile ilgili yaptırım öngörüldüğünü belirten Bakan Yazıcı, "Ekonomik suça ekonomik ceza" prensibi olacağını. Ancak bunun her durum için olmasının söz konusu olamayacağını söyledi.
Sembolik hissedara gerek kalmıyor
Yine şirketlerin faaliyetlerinin ticari kanunlara rasyonel bir şekilde uygun denetleniyor olması ve hayatın gerçeklerini dikkate almak kaydı ile şirket yapılarının oluşması gerektiğini belirten Bakan Hayati Yazıcı, bir tek kişinin şirket kurabileceğini söyledi. Yazıcı, "Eski yasada 5 kişi gerekiyor. Sermayeniz var şirket kurmak istiyorsunuz, ama bürokrasi gereği 4 ortak bulmanız gerekiyor. Aslında şirketin tek sahibi var ama bir sorun olduğunda, bir suç işlendiğinde fatura tüm ortaklara kesiliyor. Bunun önüne geçilecek. Sembolik hissedarlar ortadan kaldırılacak" diye konuştu.
Meyve-sebzede çip uygulaması başlayacak
'Hal Yasası' olarak bilinen ve 1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe girecek olan Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun'un hal düzenini tepeden tırnağa değiştireceğini ifade eden Hayati Yazıcı, bu kanunun getirilmesindeki en büyük amacın kayıtdışılığı önlemek olduğunu söyledi.
Kayıt dışılığı önlemek için ürün çipi uygulamasının da devreye gireceği bilgisini veren Yazıcı konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu " Ürün çipi dediğimiz sistemi yakında devreye sokacağız. Her ürünün üzerinde ya da ambalajın üzerinde cip olacak. Bu düzenleme ile üretici ürününün nerede, ne zaman, hangi fiyata satılacağını bilecek." Halde dükkan alanlara 12 yıl intifa verildiğini ve bunun sıkıntı yarattığını dile getiren Yazıcı, bu soruna da çözüm bulacaklarını belirtti.
'Her bakkal bir ürüne odaklansın'
Perakende sektörüne de bir takım düzenlemelerin getirilmesinin şart olduğunu söyleyen Hayati Yazıcı, esnaf ve sanatkarlar için dönüşümü sağlayacak bir proje hazırlanması gerektiğini dile getirdi. Mekanların daha iyi görünmesini sağlayacak, görselliğin daha ön plana alındığı bir dönüşümün gerekli olduğunu ifade eden Yazıcı, "Bir bakkala girdiğiniz zaman bir tarafı nalbur bir tarafta peynir. Bunun değişmesi gerektiğini düşünüyorum. Bir bakkal sadece peynir satsın, diğeri sadece kuruyemiş" dedi.
'Her ihracat yapana yeşil pasaport yok'
İhracatçıya yeşil pasaport verilmesinin planlandığını hatırlatan Hayati Yazıcı, ancak her ihracat yapan işadamına yeşil pasaport verilmesinin mümkün olmadığını, bunun için belli kriterler hazırladıklarını aktardı. Yazıcı, ihracat miktarına göre yeşil pasaport verilebileceğini, bu miktarın ne kadardan başlayacağının ise çalışma hazırlanırken kararlaştırılacağını belirtti.
Kaynak:Dünya Gazetesi