Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / SAMSUN- NOVOROSSİYSK SEFERLERİ KALDIRILDI

SAMSUN- NOVOROSSİYSK SEFERLERİ KALDIRILDI

SAMSUN- NOVOROSSİYSK SEFERLERİ KALDIRILDI28.05.2012

Samsunport Limanı'ndan Rusya'nın Novorossiysk Limanı'na TIR taşımacılığının yapıldığı Ro-Ro seferleri durdu.

Samsunport Limanı'ndan Rusya'nın Novorossiysk Limanı'na TIR taşımacılığının yapıldığı Ro-Ro seferleri durdu. Karadeniz Ro-Ro ve Konteyner Taşımacılığı A.Ş. Karadeniz Bölge Sorumlusu Tuncer Üçüncüoğlu, son 5 aydır sadece kendilerinin Novorossiysk Limanına sefer yaptığını, talebin azalması üzerine kendilerinin de hattı kapattığını söyledi.
 
Tuncer Üçüncüoğlu, Samsunport Limanı'ndan Rusya'nın Novorossiysk Limanı'na TIR taşımacılığı için yapılan Ro-Ro seferlerine olan talebin son 2 yıldır büyük düşüş gösterdiğini söyledi. 2002 yılında ayda 13- 14 sefer yapılırken bu yılın ilk 5 ayında toplamda 13 Ro-Ro seferinin yapıldığını belirten Üçüncüoğlu, "Son yıllarda sefer sayısında ciddi bir azalma yaşanıyordu. Samsun'da 4 firma seferleri yapıyorduk. Ancak 3 firma zaman içinde Novorossiysk Limanı'na TIR'lar için yapılan Ro-Ro seferlerini durdurdu. Son 5 aydır sadece biz yapıyorduk. Bizde gemilerin doluluk oranının yüzde 60-70'e düşmesi üzerine geçen 22 Mayıs itibariyle Samsun-Novorossiysk hattını kapattık" diye konuştu.
 
Özellikle Ankara, İstanbul'dan çeşitli, yapı malzemeleri, iş makineleri, inşaat malzemeleri gibi ürünleri taşıyan TIR'ların Samsun yerine Zonguldak'ı tercih etmeye başladığını söyleyen Tuncer Üçüncüoğlu, "TIR'lar Zonguldak Limanı'ndan Ro-Ro gemileriyle önce Ukrayna'ya gidiyor. Oradan da karayoluyla Rusya'ya giriş yapıyor. Novorossiysk'de de gümrükte fazla beklemek durumunda kalmadıkları için Samsun'u tercih etmiyorlar" diye konuştu.
 
Bir Ro-Ro gemisinin ortalama 81-85 TIR taşıdığını belirten Üçüncüoğlu, "Tabii ki bu durum Samsun için de büyük kayıp oldu. Kente gelen TIR'ların ticarete de katkısı vardı. Şimdi hat iptal olduğu için Novorossiysk Limanı'na gidecek olan TIR'lar Samsun'a gelmeyecek" dedi.
Liman Başkanı Aydın Ünal da 2009'dan itibaren Samsunport Limanı'na gelen gemi sayısında yüzde 25'lik bir artış yaşandığını belirterek, "Gelen gemi sayısı arttı ancak TIR'ların taşındığı Novorossiysk hattındaki talepte azalma vardı. TIR taşımacılığı bitti ancak Ro-Ro gemileriyle yaş sebze ve meyve taşınması hem Novorossiysk limanına hem de Tuapse ve Kavkaz limanlarına devam ediyor. Bunun dışında bu limanlara tahıl taşımacılığı da gemilerle sürdürülüyor" diye konuştu.
 
Kaynak:Deniz Haber

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr