Avrupa Birliği ülkelerinin daimi temsilcilerinden oluşan COREPER toplantısında, Türkiye konusunda “vize uzlaşısı” sağlandı.
2.5 sayfalık bir metinden oluşan uzlaşının, AB İçişleri ve Adalet bakanlarının 8 Haziran’da yapacakları toplantıda onaylanması bekleniyor.
Avrupa Birliği ülkelerinin daimi temsilcilerinden oluşan COREPER toplantısında, Türkiye konusunda “vize uzlaşısı” sağlandı. 2.5 sayfalık metinden oluşan uzlaşının, AB içişleri ve adalet bakanlarının 8 Haziran’da yapacakları toplantıda onaylanması bekleniyor. Daha önce 26 Nisan’da yapılan toplantıya sunulan “uzlaşı metni”, Fransa’nın engeline takılmıştı. Fransa, 6 Mayıs’ta yapılacak seçimler nedeniyle metni imzalamamış ve Sarkozy’nin seçim kampanyasını zayıflatacak bir girişim olarak görülmüştü.
AB ülkelerinin Brüksel’deki Büyükelçileri tarafından kabul gören uzlaşma metni, Ankara’yı da rahatlatacak. AB Bakanı Egemen Bağış, vize kolaylığı için Türkiye’nin imzalaması gereken Geri Kabul Anlaşması’nın, ancak, vizelerin tamamen serbest bırakılmasını sağlayacak “Vize Muafiyeti” görüşmelerine yeşil ışık yakılması halinde imzalanacağını belirtiyordu.
Yetki talebi
Bağış ayrıca, Ankara bu görüşmeler için AB ülkelerinin, AB Komisyonu’nu yetkilendirmesini talep ediyordu. AB ülkelerinin üzerinde uzlaştığı ve 8 Haziran’da imzalaması beklenen metinde, vize muafiyetinin görüşmeleri için de AB Komisyonu yetkilendiriliyor.
Anlaşma metninde neler var
AB ülkeleri, vizelerin tamamen kaldırılmasını sağlayacak olan vize muafiyeti görüşmeleri için AB Komisyonu’nu yetkilendiriyor.
Bunun karşılığında Ankara’dan, Türkiye üzerinden AB ülkelerine kaçak olarak giden yabancıların iadesini sağlayacak olan Geri Kabul Anlaşması’nı imzalamasını talep ediyor.
AB, Türkiye ile başlatacağı vize diyaloğunda bir yol haritası ortaya konuluyor.
AB metninde ayrıca, AB Sınır Koruma Birimi Frontex ile Türkiye’nin imzaladığı momerandumun da hayata geçirilmesi isteniyor.
AB polis teşkilatı Europol ile işbirliğinin geliştirilmesi ve ortak operasyon anlaşması yapılması isteniyor.
Yunanistan’ın metne girmesini sağladığı diğer bir maddeye göre Türkiye’nin Yunanistan ile imzaladığı Geri Kabul Anlaşması’nı, hemen hayata geçirmesi isteniyor.
Türkiye’nin bu anlaşmayı AB genelinde uygulamaya başlamadan önce Yunanistan ile yürürlüğe koyması isteniyor.
Temmuzda yürürlüğe girecek
Vize kolaylığı anlaşması temmuzdan itibaren yürürlüğe girecek.
İşadamları, sanatçılar, sporcular, gazetecilere 2 ila 5 yıllık vizeler verilecek.
Emekliler, 12 yaş altındakiler, sivil toplum kuruluş yöneticileri vize ücreti ödemeyecek.
Vize başvuruları 15 günde sonuçlandırılacak.
Başvuru reddedilirse nedeni yazılı olarak bildirilecek.
Reddi halinde dava açma hakkı olacak.
Avrupa’da yaşamış Türklere vize gerekmeyecek.
Vize ücretleri 60 Euro’dan 35 Euro’ya düşecek.
Bağış: Kolaylık değil muafiyet istiyoruz
CNN Türk’ün Malatya’da düzenlediği ‘Anadolu’da Yarın 2012’ buluşmaları kapsamında kendisine yöneltilen soruları yanıtlayan Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye’nin AB’ye vize muafiyeti çerçevesinde şu an iyi bir noktada olduğunu ifade etti. Bağış, şöyle konuştu: “Türkiye’ye AB’ye vize konusunda en büyük zararı 80 darbesi vermiştir. 80 darbesine kadar benim vatandaşlarımın vizesiz gidebildiği birçok ülkenin bize vize uygulamasına o askeri zihniyet göz yummuştur. 80 darbesinin memlekete attığı kazığı biz hala çıkarmaya uğraşıyoruz. Bu konuda hem Dışişleri Bakanlığı hem de Ekonomi Bakanlığı ile yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Vize konusunda geldiğimiz noktada bizim vatandaşlarımıza vize kolaylığı öneriyorlar. Biz ise vize kolaylığı değil vize muafiyeti istiyoruz. Yani 75 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının Avrupa Birliği içerisindeki ülkelere vizesiz girebilmesini talep ediyoruz.”
Kaynak:Ulaşım Online