Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Havayolu / AHLDE YENİ PİST İÇİN

AHLDE YENİ PİST İÇİN

AHLDE YENİ PİST İÇİN28.05.2012

28 Mayıs 2012 Pazartesi, 09:01:04 Bakan Yıldırım Atatürk Havalimanı'na yeni pistin 5000 konutun yıkılması anlamına geldiğini ve bunun fizibl olmadığını söyledi.

 
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, son zamanlarda eleştirilen uçak rötarları için, “Rötarları bitirmek mümkün değil ama en azından katlanabilir düzeye getirmeye çalışıyoruz” dedi. Yeni pist için 5 bin konutun yıkılması gerektiğini bunun da fizibl olmadığını vurgulayan Yıldırım, daha fazla park alanı için 760 dönümlük askeri alanı devralacaklarını, burayı uçaklara park yeri yapacaklarını söyledi. 10 yıldır ulaştırma bakanı olduğunu ifade eden Yıldırım, bu dönem artık milletvekilliğinde son dönemi olduğuna atıfta bulunarak, “Allah bir kapıyı kapatırken bir başkasını açar. Olmadı hiçbir şey olmazsa torunlarımız büyüyor. Onlarla ilgileniriz” dedi.
 
İzmit Körfezi’ne yapılacak olan asma köprünün rüzgar testleri için Milano’da bulunan Yıldırım gazetecilere değerlendirmeler de bulundu. Yıldırım şu mesajları verdi:
 
ÜÇ YIL İÇİNDE İKİ KÖPRÜMÜZ DAHA OLACAK: İstanbul için süren 7 büyük projemiz var. Avrasya geçişi, Marmaray, Ankara-İstanbul Hızlı Treni, 3.Boğaz Köprüsü, 3.Havalimanı, İzmir-İstanbul otoyolu ve Kanal İstanbul. Toplam yatırım 32 milyar dolar. 10 milyar dolarını biz kalanını da yap işlet devret ile yapacağız. 3.Boğaz Köprüsü ile İzmit Körfez Geçişi’ni 3 yıl içinde aynı anda bitirmeyi planlıyoruz. 2015’te iki köprümüz daha olacak.
 
3.HAVALİMANI 150 MİLYON YOLCU KAPASİTELİ OLACAK: İstanbul’a 3. Havalimanı için hazırlıklar son aşamaya geldi. Yerini belirledik. 150 milyon yolcu kapasiteli olacak. 5 pisti ile aynı anda iniş ve kalkışa uygun olacak. İlk bölümünü 3 yılda bitireceğiz. İkinci bölümünü hizmete girdikten sonra bitireceğiz.
 
YENİ PİST FİZİBL DEĞİL: Gecikmeler bir sorun. Yok sayamayız. Atatürk Havalimanı kapasitesinin 2 katı çalışıyor. Böyle bir havalimanı dünyanın hiçbir yerinde yok. Orada operasyonu sürdürebilmek için arkadaşlarımız olağanüstü çalışıyorlar. 2003’te 8 milyon olan yolcu sayısı 2011’de 38 milyona çıktı. Havalimanı aynı ama artış inanılmaz. Günde 1100 uçuş yapılıyor. Havalimanını büyütmek mümkün değil. İlave pist yapmak maliyetli. Çünkü 5 bin konut yıkmanız lazım. Kot farkı çok fazla. 5 milyar dolar ve çok zaman harcamak lazım. Fizibl değil.
 
EMNİYET MÜZAKERE KONUSU OLMAZ: Bugün yaşanan sorunda herkesin payı var. Kimse suçu havalimanına ya da DHMİ’ye atmasın. Havacılıkta emniyet asla müzakere konusu olmaz. O yüzden gerekli tedbirleri hep birlikte alacağız.
 
ANKARA METROSU UYKUMUZU KAÇIRIYOR: Ankara metrosu çok gecikti. Çayyolu-Kızılay ve Batıkent-Sincan 2013 sonuna kadar bitecek. Tandoğan – Keçiören ise 2014’te hizmete girecek.
UÇAK PARKI İÇİN 760 DÖNÜMLÜK ASKERİ ALANI DEVRALACAĞIZ: Peki 3 yıl ne yapacağız? Bu sorunun kaynağı tek başına havalimanı değil. Sorunların oluşmasında herkesin katkısı var.
 
 
Yönetimsel sorunlar da var. O yüzden bir dizi adım attık. Seyrüsefer altyapısını yeniledik.
 
 
Uçuşlarla ilgili–kalkış sürelerini kısaltmak gibi- birtakım çalışmalarımız var. Kontrolörlerden pilotlara kadar herkesi daha yoğun havalimanlarına eğitime yolladık. Daha fazla park alanı yapıyoruz. 760 dönümlük askeri alanı da devralıp uçaklar için park yeri yapıyoruz. Atatürk Havalimanı’nda rötarları bitirmek mümkün değil. Ama en azından katlanılabilir düzeye getirmeye çalışıyoruz.

Kaynak:Airport Haber

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr