Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / GÜMRÜKLER KARAKOLA DÖNÜŞÜYOR

GÜMRÜKLER KARAKOLA DÖNÜŞÜYOR

GÜMRÜKLER KARAKOLA DÖNÜŞÜYOR25.05.2012

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, kaçakçılıkla mücadelede etkinliği artırmak amacıyla belirlediği 2012 hedeflerine göre gümrük teşkilatında nezarethaneler, ifade alma ve görüşme odaları, atış Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, kaçakçılıkla mücadelede etkinliği artırmak amacıyla 2012 yılının hedeflerini belirledi. Buna göre, polis teşkilatında  olduğu gibi gümrük teşkilatında da nezarethaneler, ifade alma ve görüşme odaları, atış poligonu ve simülasyonlu atış eğitim merkezleri kurulacak. Ceza Muhakemesi Kanununa göre Emniyet, Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ile adli kolluk gücü olarak tespit edilen dört kuruluştan biri olan Gümrük Muhafaza teşkilatı, kaçakçılıkla  mücadelede "polis modeli"ni örnek alacak.

 
Gümrük ve Ticaret Bakanlığından alınan bilgiye göre, uluslararası ticaretin yasal zeminde gerçekleşmesi amacıyla çalışmalarını sürdüren Bakanlık, bir taraftan ekonominin  lokomotifi olan ithalatçı ve ihracatçılar için ticareti kolaylaştırmaya yönelik düzenlemeler yaparken, diğer taraftan yasa dışı ticareti engellemek amacıyla gümrük muhafaza teşkilatını güçlendiriyor.
 
 
Bakanlık, kaçakçılıkla mücadelede etkinliği artırmak amacıyla bu yıl için çeşitli hedefler belirledi. Buna göre, İçişleri Bakanlığı ile "Kaçakçılıkla Mücadelede Gümrük İşbirliği Protokolü" yapılacak.  Ekonomik İşbirliği Örgütü bünyesinde yer alan üye devletler için ortak kaçakçılık ve gümrük suçları veri bankası oluşturulacak. Yolcu taşıyan firmaların varış öncesi bilgi verme yükümlülüğü için  gerekli mevzuat değişikliği yapılacak, havayolu şirketleri, acenteler, Türk Telekom, GSM operatörleri gibi kuruluşlar ile mutabakat sağlanacak.

Mobil müdahale ekiplerinin sayıları artırılacak

 
Mobil müdahale ekiplerinin sayıları artırılacak. Operasyon, irtibat ve kontrol merkezi kurulacak. İstihbarat elemanı ve kapasitesi artırılacak. Kaçakçılıkla mücadelede kullanılan teknik ekipman  sayısı ve kapasitesi artırılacak. Nezarethaneler, ifade alma ve görüşme odası, atış poligonu ve simülasyonlu atış eğitim merkezleri kurulacak. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, muhafaza hizmetlerini, taşrada 16 Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğüne bağlı olarak 29 Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ile 147 Gümrük  Müdürlüğü bünyesinde bulunan 2 bin 623 personel; merkezde 146 personel olmak üzere toplam 2 bin 769 personelle gerçekleştiriyor. Bu arada, kaçakçılığa karşı yürütülen etkin mücadele sonucu son 5 yılda 2,6 milyar lira değerinde uyuşturucu ve ticari eşya ele geçirildi.

Kaynak:Dünya Gazetesi

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr