Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / DEMİRYOLUNA DEVRİM YOLDA

DEMİRYOLUNA DEVRİM YOLDA

DEMİRYOLUNA DEVRİM YOLDA22.05.2012

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Avrupa ve Asya arasında köprü vazifesi gören Türkiye'de lojistik sektörünün büyümesi ve gelişmesi için şirket kuracak.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Avrupa ve Asya arasında köprü vazifesi gören Türkiye'de lojistik sektörünün büyümesi ve gelişmesi için " Türkiye Demiryolu Taşımacığılı A.Ş." adıyla bir demiryolu şirketi kurmak için harekete geçti.

Ulaştırma Bakanlığı tarafından tüm odalara geçen bilgilendirme notunda konunun önemli olduğunu ve taşımacılık faaliyetlerinin yapılabilmesi amacıyla yeniden hazırlanan "Türkiye Demiryolu Ulaştırmasının Yeniden Yapılandırılması Hakkındaki Kanun Taslağı"yla ilgili 21 Mayıs 2012 tarihine kadar odaların görüşlerinin bakanlığa acele iletilmesi istendi.

 
Projeninin Türkiye-AB mali işbirliği kapsamında yürütülen "Türk Demiryolu Sektörünün Yeniden yapılandırılması Projesi eşleştirme bileşeni kapsamında demiryolu sektörünün yeniden yapılandırılması amacıyla, kanun taslağının hazırlandığı belirtildi.

Müşteşar vekili Habib Soluk tarafından Odalara geçilen yazıda, Demiryolu Düzenleme Genel Müdürlüğü adıyla yeni bir genel müdürlüğün kurulduğu ve odaların gönderilen taslağa cevap vermediği taslağın 'olumlu' olarak değerlendirildiği kabul edileceği de önemle belirtildi.

 
DEMİRYOLUNUN BUGÜNKÜ HANTAL YAPISINDAN KURTARILMASI ESAS AMAÇ
 
Hazırlanan yeni kanun taslağı ile Türkiye demiryollarının Avrupa ve Asya arasında köprü vazifesinde bulunması, çevreye daha duyarlı taşımacılık sistemi olarak bilinen hatların arttırılması ve uluslararası sektörle rekabeti öngörülüyor.

Daha önce uzmanlar tarfından hazırlanan raporlarda demiryollarında ticari esaslara göre yük, yolcu ve kombine taşımacılık yapmak, yük, yolcu ve kombine taşımacılığını tamamlayıcı diğer hizmetleri yapmak, yaptırmak, yükleme, boşaltma ve depolama ile diğer lojistik hizmetlerini yapmak, yaptırmak, çeken ve çekilen araçlar ile diğer araçları temin etmek, bakım ve onarımını yapmak, yaptırmak gibi konular öne çıkıyordu.

 
81 İLİN 37 SİNDEN HAT GEÇMİYOR
 
Türkiye'de halen 8 bin 722 kilometre konvansiyonel ana hat, 872 kilometre hızlı tren hattı olmak üzere bileşenlerle birlikte 11 bin 940 kilometre hat bulunuyor. Mevcut demiryolu ağı 81 il merkezinin 37'sinden geçmiyor. Buna göre, ülke düzeyindeki yük taşımalarının, yaklaşık olarak yüzde 20 sinin demiryolu tarafından taşınması söz konusu değil. Özellikle, Trabzon ve Antalya ve Tekirdağ limanlarının demiryolu bağlantısından yoksun bulunması, giderilmesi zorunlu eksik olarak rapor ediliyor. Bunun yanı sıra, TCDD'nin önemli zayıflıklarından biri, bağlı olduğu limanlardan aldığı trafiğin ancak yüzde 5 düzeyinde.

Kaynak:Trans Medya

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr