Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / KİRİBATİYE DE İHRACAT YAPIYORUZ

KİRİBATİYE DE İHRACAT YAPIYORUZ

KİRİBATİYE DE İHRACAT YAPIYORUZ18.05.2012

Bakan Çağlayan, ''Dünyada ihracat yapmadığımız tek ülke Kiribati idi. Dün haber geldi. Oraya da un ihracatı yapmışız'' dedi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Mersin'deki sanayici ve işadamlarıyla yeni teşvik sistemiyle ilgili HiltonSA Otelinde toplantı yaptı. Çağlayan, Türkiye'nin sadece mal ihracatında 102 ülkede, 52 ilin ise kendi içerisinde ihracat rekoru kırdığını ifade etti. Çağlayan, dünyanın birçok büyük şirketinde Türklerin yönetici olduğunu söyleyerek, ''Dünyanın güvenini, istikrarını kazanmış bir Türkiye var, bunları fırsata çevirelim. Dünyanın ihracat yapmadığımız tek ülkesi Kiribati* idi. Dün haber geldi oraya da un ihracatı yapmışız'' diye konuştu.
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yerli otomobil üretimi ile ilgili çağrısını hatırlatan Çağlayan, şunları kaydetti:
 
''Şahinler, Doğanlar, Kartallar, Serçeler vardı. Mesele o değil. Türk mühendisinin yapabileceği tasarlayabileceği şey olsun. Yapar mıyız? Bal gibi yaparız. Başbakanımızın gayesi de bu. Türkiye'de bizim sanayimiz bir otomobilin yüzde 85'ini zaten yapıyor. Şimdi bize lisans verenler, motor üretimini vermemiş. Bizim tasarımcımız son derece zeki. Bunları yapabilir.''
 
Yeni teşvik sistemi hakkında da bilgi veren Bakan Çağlayan, ''Bu teşvik sistemi, cumhuriyet tarihinin en sağlam verileriyle hazırlandı. İllerin çalışan nüfusu, kadını, erkeği, bunların Türkiye'ye oranı, kişi başına düşen gelir, demografik göstergeler, alınan göçler, insanların eğitim ve sağlık seviyesi, 61 ayrı parametreyle elekten geçti. İller ve bölgeler buna göre belirlendi. Biz artık istiyoruz ki insanlar doğduğu yerde doysunlar" değerlendirmesinde bulundu.
 
Kiribati Cumhuriyeti, Büyük Okyanus'un orta kesiminde, takımadalardan oluşan bir ada ülkesidir.
 
Kaynak:Anadolu Ajansı
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr