Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI’NDAN İZMİRE LOJİSTİK ÜS

ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI’NDAN İZMİRE LOJİSTİK ÜS

ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI’NDAN İZMİRE LOJİSTİK ÜS17.05.2012

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir’i lojistik üs haline getirecek çalışmalara hızla başladıklarını belirtti.

 
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir’i lojistik üs haline getirecek çalışmalara hızla başladıklarını belirterek, “Kuzey Ege Limanı ile Kemalpaşa Organize Sanayi
 
 
Bölgesi’ni birbirine bağlayacak demiryolunu, İzmir’in kurtuluş günü olan 9 Eylül’de açıyoruz. Böylece Kemalpaşa Lojistik Köyü'nü Ege Bölgesi yüklerinin toplama merkezi yapacak en önemli adımı atmış oluyoruz.” dedi.

“İzmir, Avrupa’nın en önemli lojistik üslerinde biri olacak”

 
Bakan Yıldırım, İzmir’in tarihin ilk yıllarından beri liman şehri olarak faaliyet göstermesi sebebiyle lojistik operasyonların merkezi olduğunu ifade ederek, şu anda ihracatının yüzde 90’ını denizyoluyla yaptığını söyledi. İzmir’in artan ihtiyaçlarını karşılama amacıyla Kuzey Ege Limanı’nın yanı sıra Alsancak Limanı rehabilitasyon projesini de başlattıklarını hatırlatan Yıldırım, bu kapsamda İzmir’de lojistik köy kurulmasının şart olduğunu söyledi. İzmir’de bugün uluslararası taşımacılık yapan firma sayısının 300’e yakın olduğunu, iç taşımacılık yapan şirket sayısının ise 2 bine yaklaştığını vurgulayan Yıldırım, “İzmir’de gelişen ticaret nedeniyle bu sayı katlanarak artacaktır. Bizim amacımız, İzmir’in sadece Türkiye’nin değil, Avrupa’nın önemli lojistik üslerinden biri olmasıdır. Bu kapsamda da Kemalpaşa’ya bir lojistik köy kurma çalışmalarına başladık. İhalesini yaptık, değerlendirmelerin ardından yakın zamanda da yer teslimini yapacağız.” şeklinde konuştu.
 
“Kemalpaşa Ege Bölgesi’nin yük toplama merkezi olacak”

Bakan Binali Yıldırım, Kemalpaşa Lojistik Merkezi'nin Türkiye'nin en büyük lojistik üssü olacağının altını çizerek, 3 milyon metrekare alana kurulacak merkezde 14 bin 211 konteyner depolanabileceğini söyledi. Depolama ve lojistik hizmetleri buraya taşınarak şehiriçi ulaşımda önemli ölçüde rahatlama sağlanacağını ifade eden Yıldırım, merkezin Kemalpaşa demiryolu bağlantı hattıyla Kuzey Ege Limanı'na bağlanarak Ege Bölgesi’nin yüklerinin toplama merkezi olacağının altını çizdi. Lojistik köyün tamamlanmasından sonra Denizli ve Aydın istikametinden gelen demiryolu yüklerinin Torbalı-Kemalpaşa-Menemen-Aliağa-Çandarlı güzergâhını takip ederek limana ulaşacağını belirten Yıldırım, İzmir ve Kemalpaşa yerleşim merkezlerinde bulunan depoların da buraya taşınacağını belirtti.

 
“İzmir’in kurtuluş gününde açılacak”

Yıldırım, Kemalpaşa’yı lojistik üs haline getirecek ilk adımın, Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi (KOSBİ) demiryolu bağlantı hattının tamamlanması olacağını vurgulayarak, “Şu anda bölgedeki nakliyenin tamamı karayoluyla yapılmakta ancak karayolundaki çevre kirliliği, trafik kazaları ve yüksek maliyet nedeniyle bölgedeki fabrikalar, demiryolu taşımasının yapılabilmesi için ciddi talepte bulunmaktalar. Bu nedenle Kemalpaşa demiryolu bağlantısı projesini başlattık. Bu hat, yoğun yük taşımacılığına hizmet vererek KOSBİ’nin mevcut demiryoluna bağlanmasını sağlayacak.” dedi. 27 km. uzunluğundaki hattın tamamlanmasına yönelik çalışmaları 26 Ağustos 2011’de başlattıklarını hatırlatan Yıldırım, “Kuzey Ege Limanı ile Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi’ni birbirine bağlayacak hattı, İzmir’in kurtuluş günü olan 9 Eylül’de açıyoruz. Böylece Kemalpaşa Lojistik Köyü'nü, Ege Bölgesi yüklerinin toplama merkezi yapacak en önemli adımı atmış oluyoruz.” dedi.

Kaynak:Taşımacılar
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr