Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / İHRACAT YÜZDE 2.9 GERİLEDİ

İHRACAT YÜZDE 2.9 GERİLEDİ

İHRACAT YÜZDE 2.9 GERİLEDİ02.05.2012

Nisan ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,9 azalışla 11 milyar 407 milyon dolar oldu.
 
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye'nin Nisan ayında ihracatı, yüzde 2,9 azalışla 11 milyar 407 milyon 106 bin dolar seviyesinde gerçekleşti.

 
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Güney Marmara Kalkınma Ajansı'nda (GMK) düzenlediği basın toplantısıyla Nisan ayı ihracat rakamlarını açıkladı.

Buna göre, Türkiye'nin Nisan ayında ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,9 azalışla 11 milyar 407 milyon 106 bin dolar seviyesinde gerçekleşti.

 
Türkiye'nin son 12 aylık ihracatı, yüzde 13,62 artarak, 138 milyar 395 milyon dolar seviyesinde oldu.

Nisan ayında en fazla ihracatı, 1 milyar 636 milyon dolar ile otomotiv sektörü yaparken, kimyevi maddeler sektörü 1 milyar 498 milyon dolar ile ikinci, çelik sektörü ise 1 milyar 332 milyon dolar ile üçüncü sırada yer aldı.

 
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Nisan ayında Afrika ülkelerine ihracatın yüzde 38, Ortadoğu bölgesine yüzde 11 arttığını belirterek, "Nisan ayında en yüksek artış hızı, Libya'ya yaşandı. Libya'ya ihracatımız 48 kat arttı" dedi.
 
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "İki dünya devi Blackberry ve Chrysler, şimdiden Türkiye'ye yatırımı mercek altına aldılar. Yine Çin'de birçok firma Türkiye ile daha yakından ilgilendiklerini açıkladılar" dedi.

Büyükekşi, Güney Marmara Kalkınma Ajansı'nda (GMK) düzenlediği basın toplantısında, Balıkesir'in 2011 yılında en fazla ihracat yapan 24. il olduğunu belirterek, 2012'nin ilk 4 ayında ihracatını yüzde 12 artırdığını bildirdi.

 
Balıkesir'in ihracatında, su ürünleri ve hayvancılık mamulleri, hazır giyim ve konfeksiyon, maden ve metaller sektörleri, elektrik, elektronik, makine ve aksamları sektörlerinin önemli bir paya sahip olduğunu dile getiren Büyükekşi, kentte tavuk, yumurta ve salyangoz ihracatının da önemli yer tuttuğunu anlattı.

Dünya ekonomisi büyüme tahmini yüzde 3,5'a çıktı

 
Yeni açıklanan IMF ve Dünya Bankası ortak raporunda küresel ekonominin aşamalı olarak toparlandığının yer aldığını vurgulayan Büyükekşi, şöyle konuştu:
 
"IMF, dünya ekonomisi için 2012 yılı büyüme tahminini, yüzde 3,3'ten 3,5'e çıkardı. Ancak yaz aylarında ise bu tahminin aşağı yönlü yeniden revize edilebileceğini düşünüyoruz. OECD öncü göstergeleri de yeniden durağan bir görünüm sergiliyor. ABD ekonomisinde toparlanma yavaşlıyor. Bu nokta dünya ekonomisi için çok önemlidir. Euro bölgesinde de halen riskler devam ediyor. Eurostat verilerine göre AB'de toplam borcun GSYH'ya oranı giderek artıyor. Bu oran 2011 yılında yüzde 82,5'e yükseldi. Avrupa'da bütçe açıkları artıyor. Borçlar büyüyor. İspanya'nın kredi notu kırıldı. Fransa'da, Hollanda'da, Yunanistan'da seçimler yapılıyor. Politik gelişmeler de ekonomideki riskleri artırıyor."

Büyükekşi, dünyadaki bütün bu sıkıntılara rağmen Türkiye'de sevindiren gelişmeler yaşandığını ifade ederek, "Ay içinde açıklanan 2011 büyüme rakamları, yüzümüzü güldürdü. 4. çeyrekte yüzde 5,2 büyüyen Türkiye 2011 yılında yüzde 8,5 büyüdü. Bu rakam, son derece çarpıcı bir başarıyı ortaya koyuyor" dedi.

Avrupa'da sıkıntılar devam ederken Çin ekonomisinin de yavaşladığını dile getiren Büyükekşi, Çin'in, döviz kuru politikasında son beş yılın en önemli değişikliğine gittiğini anlattı.

Yuanın dalgalanma bandının genişletilmesi ve yuanın değer kazanmasının, Çin'in iç talebi canlandırma hedefiyle uyumlu olduğunu vurgulayan Büyükekşi, "Yuan değer kazanırsa, Türkiye'nin ihracat rekabeti için de olumlu olacaktır" ifadesini kullandı.

 
Büyükekşi, Dünya Ticaret Örgütü'nün (DTÖ) geçen yıl miktar bazında yüzde 5 büyüyen dünya mal ihracatının bu yıl yüzde 3,7 artacağını öngördüğünü belirterek, bu rakamın 2009 yılı hariç son 10 yılın en yavaş büyümesi olduğunu bildirdi.

DTÖ'nün gelişmiş ülkelerin ithalatının yüzde 1,9, gelişmekte olan ülkelerin ithalatının yüzde 6,2 artmasını beklediğine dikkati çeken Büyükekşi, dünya mal ticaretinin ilk üç ayda yavaşladığını, özellikle Avrupa ithalatında yavaşlamanın bu yıl hissedildiğini söyledi.

 
Mart ayı dış ticaret rakamları

TÜİK tarafından açıklanan Mart ayı dış ticaret rakamlarının da yüzleri güldürdüğünü anlatan Büyükekşi, şöyle devam etti:

"Mart ayı ihracatı bir rekor olarak tarihe geçti. 13 milyar 251 milyon dolar ihracat gerçekleşti. Dış ticaret açığı yüzde 25,3 geriledi. Mart ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 64,3 oldu. Geçen yıl bu oran yüzde 54,6 idi. Dünyadaki emtia fiyatları Nisan ayında gevşemeye başladı. Bu gevşemede, Çin ve dünya ekonomisindeki yavaşlama ile piyasalardaki yeni likidite genişleme beklentisinin azalması etkili olmaktadır. Bizim için ise bu yıl, krizden sonra ihracat için zorlu yıllarımızdan birisi olması bekleniyor. Çünkü bütün ülkeler yavaşlayan iç pazarları nedeniyle ihracata ağırlık vermeye çalışıyorlar."
 
Bu yıl ekonomide ılımlı bir büyüme beklendiğini vurgulayan Büyükekşi, enerji zamlarının maliyetleri artırdığını söyledi.

Vergi gelirlerinin azalması, faiz oranlarındaki artışın, bütçe dengelerini olumsuz etkilediğini vurgulayan Büyükekşi, "Dış talep zayıf. Bunun için ihracat artışında da performans düşmektedir. Her şeye rağmen ihracatçılarımız, Türkiye'nin ihracatını artırmak için çalışmaya devam ediyorlar. Türkiye'nin yakaladığı büyüme ve ihracat rakamları ülkemize olan güveni tazeliyor. Daha fazla yatırımın ülkemize akmasını teşvik ediyor" dedi.

 
Yeni teşvik sistemi dünyanın gündeminde

Açıklanan yeni teşvik sisteminin, önemli bir dönüm noktası olduğunu belirten Büyükekşi, bu teşvik sisteminin hayata geçirilmesinde emeği geçen başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan olmak üzere herkese teşekkür etti.

 
Yeni teşvik sisteminin Türk sanayisinin ihtiyaç duyduğu teknolojik dönüşümün ateşleyici motoru olacağını ifade eden Büyükekşi, şunları kaydetti:
 
"Yeni teşvik sistemi, Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu sosyal barış ortamına da büyük katkı sağlayacak. Sistem, bölgeler arasındaki gelişmişlik farklarını hızlı bir şekilde azaltacak. Yeni teşvik paketi, Türkiye'nin sürdürülebilir bir büyüme yakalayabilmesi, cari açık probleminin orta ve uzun vadede ortadan kaldırılması, 2023 için ortaya koyduğumuz büyük hedeflere ulaşabilmesi için son derece önemlidir. Teşvik paketi ile global pek çok firmanın da Türkiye'yi tercih edeceğini düşünüyoruz. Nitekim ay içerisinde Çin'e ve ABD'ye ticari heyet programı gerçekleştirdik. Bunun ilk işaretlerini oralarda aldık. Yeni teşvik yasası büyük bir heyecanla karşılandı. İki dünya devi Blackberry ve Chrysler, şimdiden Türkiye'ye yatırımı mercek altına aldılar. Yine Çin'de birçok firma Türkiye ile daha yakından ilgilendiklerini açıkladılar."

Büyükekşi, bu yıl ihracatın gerçekten zor olacağına dikkati çekerek, "Bu nedenle kurların düşmesi konusunda hassas olunması gerekiyor. Bu yılın ihracatta son yılların en çetin geçecek yılı olması beklenmektedir. Bu yıl bütün ülkeler ihracata sarılmaktadır. Bu yıl deyim yerindeyse 'dananın kuyruğunun koptuğu yıl' olmaya aday bir yıl. Onun için ihracata her zamankinden daha fazla önem vermek zorundayız" diye konuştu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye'nin son 12 aylık ihracatı, yüzde 13,62 artarak, 138 milyar 395 milyon dolar seviyesinde oldu.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Güney Marmara Kalkınma Ajansı'nda (GMK) düzenlediği basın toplantısında, Nisan ayında Avrupa pazarında ihracatta gerilemeler yaşandığını söyledi.

Avrupa'daki olumsuz havaya rağmen, yeni pazarlarda yakalanan ivmenin artarak sürdüğünü vurgulayan Büyükekşi, şöyle konuştu:

"Bölgesel olarak baktığımızda Nisan ayında, Afrika ülkelerine ihracatımız yüzde 38, Ortadoğu bölgesine yüzde 11, Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerine yüzde 4 artış gösterdi. AB ülkelerine ihracatımız ise yüzde 19 geriledi. Öncelikle nisan ayında başarılı performans gösterdiğimiz ülkelere bakalım. Nisan ayında en yüksek artış hızı Libya'ya yaşandı. Libya'ya ihracatımız 48 kat arttı. Geçen Nisan ayında Libya'ya ihracatımızın neredeyse durma noktasına geldiğini düşünürsek, bu denli yüksek bir artış oranını normal karşılıyoruz."

Libya'ya 2010'nun ilk 4 ayında 671 milyon dolar ihracat yapıldığına dikkati çeken Büyükekşi, "Bu rakam 2012'nin ilk 4 ayında 715 milyon dolara çıktı. Yani kriz öncesi ulaştığımız rakamın da üzerine çıkmış bulunuyoruz. Benzer durumda olan ülkeler için de aynısı yaşanacaktır. Siyasi krizler bittiğinde ihracatımız da kaldığımız yerden devam edecektir" diye konuştu.

Katar'a ihracatın Nisan ayında yüzde 130, Ürdün'e yüzde 117, Nijerya'ya yüzde 74, Güney Kore'ye yüzde 61, Suudi Arabistan'a yüzde 45, Azerbaycan'a yüzde 33 arttığını vurgulayan Büyükekşi, Irak'a yüzde 25, Fas'a yüzde 17, Birleşik Arap Emirlikleri'ne yüzde 17 ihracat artışı yakalandığını bildirdi.

En büyük pazar Almanya'ya ihracatın ise Nisan ayında 12 azaldığını ifade eden Büyükekşi, İngiltere'ye ihracatın yüzde 5, İtalya'ya yüzde 36, Fransa'ya yüzde 24 düştüğünü söyledi.

İhracatını en fazla artıran il Manisa

 
Büyükekşi, iller bazında ilk 10 il arasında ihracatını en fazla artıranın yüzde 28 ile Manisa olduğunu belirterek, Gaziantep'in ihracatı yüzde 20, Ankara'nın yüzde 11, Sakarya'nın yüzde 10 arttığını kaydetti.
 
İzmir'in ihracatı yüzde 1 gerilerken, İstanbul'un ihracatının yüzde 9, Denizli'nin yüzde 13, Kocaeli'nin yüzde 16, Bursa'nın yüzde 16 düştüğünü dile getiren Büyükekşi, "Bu yıl Nisan ayı geçen yılın aynı ayına göre bir iş günü eksiktir. Bu durum ihracat rakamlarına yansımıştır" dedi.

Nisan ayında ihracatın, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,9 azalışla 11 milyar 407 milyon 106 bin dolar olduğunu vurgulayan Büyükekşi, Nisan ayında en fazla ihracatı, otomotiv sektörü 1 milyar 636 milyon dolar ile yaparken, kimyevi maddeler sektörünün 1 milyar 498 milyon dolar ile ikinci, çelik sektörünün 1 milyar 332 milyon dolar ile üçüncü sırada yer aldığını bildirdi.

 
Tarım sektörlerinin Nisan ayında 1 milyar 511 milyon dolarla toplam içinde yüzde 13.2 pay alırken, 9 milyar 572 milyon dolar ihracat gerçekleştiren sanayi sektörlerinin payının yüzde 83.9 olduğunu anlatan Büyükekşi, madencilik ürünleri sektörünün ise Nisan ayında 323 milyon dolar ihracatla toplam ihracattan yüzde 2.8 pay aldığını söyledi.

En fazla ihracat artışı, tütün sektöründe

 
Büyükekşi, Nisan ayında en fazla ihracat artışını yüzde 85.7 ile tütün ve mamulleri sektörü, yüzde 82 ile savunma ve havacılık, yüzde 29.5 ile hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar sektörünün yakaladığını belirtti.

Mehmet Büyükekşi, 2009 yılından sonra hep artış açıklandığını dile getirerek, "Bu çok önemli değil. Günlük yaklaşık 350 milyon dolar ihracat yapıyoruz. 25 ay sonra ilk kez düşüş açıklandı" dedi.

2011 yılında Balıkesir'den en fazla ihracat gerçekleştiren firmalara ödüllerinin verildiği programa, Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan, Güney Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mustafa Gündoğan ile iş adamı ve sanayiciler katıldı.
 
Kaynak:Dünya Gazetesi
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr