Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / TÜRKİYE İLE KOSOVA GÜMRÜKLERİ ARASINDA İŞBİRLİĞİ ARTIYOR

TÜRKİYE İLE KOSOVA GÜMRÜKLERİ ARASINDA İŞBİRLİĞİ ARTIYOR

TÜRKİYE İLE KOSOVA GÜMRÜKLERİ ARASINDA İŞBİRLİĞİ ARTIYOR30.04.2012

Resmi ziyaret için Kosova’ya giden Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, beraberindeki heyet ile birlikte Kosova Gümrük Müdürü Naim Huruglica ve gümrük yetkilileriyle görüşmede bulundu. Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, iki ülke gümrükleri arasındaki işbirliğinin önemine vurgu yapıldı.

Basın toplantısında konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, son derece faydalı, ileriye dönük bir görüşme gerçekleştirdiklerini, iki ülke gümrükleri arasında tüm platformlarda işbirliğinin maksimum düzeye çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.
 
Gümrük idarelerinin rolünün çağdaş dünyada ticaretin kolaylaştırılması ve güven içerisinde sürdürülmesi olduğunu söyleyen Altunyaldız, bu kapsamda Türkiye ve Kosova Gümrük idareleri olarak işbirliği içinde olduklarını dile getirdi.
 
Doğrudan gümrük işlemlerinin basitleştirilmesi ve güven içerisinde sürdürülmesinin son derece önemli olduğunu ifade eden Altunyaldız, yatırımlar için gümrük işlemlerinin karar verme aşamasında aynı şekilde önem taşıdığını ve bu işbirliğinin Türkiye’den Kosova’ya gelen doğrudan yatırımların artmasını sağlayacağını ifade etti.
 
Sağlık, inşaat ve üretimde Türk firmalarının aktif rolü olduğunu hatırlatan Ziya Altunyaldız, yapılacak çalışmalarla amaçlarının bu yatırım miktarını ve gelen yatırım sayısını hem Türkiye’den Kosova’ya doğru, hem de Kosova’dan Türkiye’ye doğru artırmak olduğunu söyledi.
 
Altunyaldız, gümrük sistemleri konusunda işbirliğinin artırıldığını, gümrük çalışanları arasında karşılıklı heyet değişimi aracılığıyla tecrübe ve birikim paylaşımı yapıldığını, Kosova Gümrükleri çalışanlarının Türkiye’de bu alanda eğitim programlarına katılmasının sağlandığını belirtti.
 
Huruglica’dan Türk ekonomisine övgü
 
Kosova Gümrük Müdürü Naim Huruglica ise Türkiye’nin Kosova’ya ihracat yapan beş ülke arasında bulunduğunu ve 2010 yılında yapılan anlaşmanın Kosova ile Türkiye Gümrükleri arasında işbirliği için önem taşıdığını belirtti. Huruglica, bu işbirliğinin gelecekte gümrüğün değişik sistem ve işlemleriyle devam edeceğini, amacın sınırlar arası suçların önlenmesi ve sınırların yönetilmesinde tecrübe değişiminin yapılması olduğunu söyledi.
 
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız’a teşekkür eden ve ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Naim Huruglica, Türkiye’nin ekonomisi güçlü bir ülke olduğunu ve Kosova’ya yılda yaklaşık 180 milyon Avro değerinde ihracat gerçekleştirdiğini sözlerine ekledi.
 
Kaynak:Gümrük ve Ticaret Bakanlığı

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr