Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Üye Şirketlerden / DAMCO IRAK PAZARINI 4 KOLDAN SARDI

DAMCO IRAK PAZARINI 4 KOLDAN SARDI

DAMCO IRAK PAZARINI 4 KOLDAN SARDI25.04.2012

Forwarding ve tedarik zinciri yönetimi çözümlerinde dünyanın önde gelen şirketlerinden biri olan Damco, Ortadoğu’nun kalbi Irak’a yerleşiyor. 2004 yılında ABD ordusuna ait yükleri taşımak için adım attığı Irak’ta açtığı 4 ofisle lokal pazarın güçlü oyuncularından biri olmak isteyen Damco, global network gücü, bölgede edindiği deneyim ve pazardaki bilinirliğiyle Irak’ın yeniden yapılandırılması sürecinde oluşacak dev lojistik pastasından büyük bir pay almayı hedefliyor. 
 

Yeniden yapılanma süreci içine giren Irak, hızlı tüketim ürünlerinden inşaata, enerjiden otomotive kadar tüm sektörler için kıyasıya rekabetin başladığı gözde bir pazar olarak dikkatleri çekiyor. Bu talep artışının yarattığı yük akışı lojistik sektörünü de etkiliyor. Global network olarak bu pazara giriş yapan en güçlü şirketlerden biri olan Damco, 2010-2011 döneminde açtığı 4 ofisle Irak’a yerleşti. Şirket, yeniden yapılanma sürecinin yaratacağı dev lojistik pastasından en büyük dilimi almaya kararlı. “ABD ordusunun lojistik partnerliğini üstlenerek aslında potansiyeli çok yüksek bir ülkeye giriş yaptık” diyen Damco Ürdün&Irak Operasyon Müdürü Jesse Damsky, geçen 7 yıllık süreçte toplam 600 bin TEU’luk bir iş hacmine ulaştıklarını söylüyor. 2010 yılında ABD ordusunun Irak’tan çekilme kararı almasıyla bölgedeki fırsatları kazanıma çevirebilmek için Ürdün üzerinden yürüttükleri operasyonları Irak’ın merkezine taşıdıklarını ifade eden Damsky, 2010 yılında Bağdat, Basra ve Unkasır’da, 2011’de ise Erbil’de yeni ofis açtıklarını söylüyor. Damco olarak açtıkları 4 yeni ofisle 7 yılda edindikleri tecrübeyi ticari bir başarıya çevirmek istediklerini belirten Damsky şunları aktarıyor: “Ürdün’ün nüfusu 6 milyon. Oysa Irak’ın nüfusu 33 milyon. Bu kapsamda Irak’ın lojistik potansiyeli Ürdün’e göre kat kat daha fazla. Yaşanan savaş nedeniyle Irak’a neredeyse birçok ürün yurtdışından getiriliyor. Örneğin Türkiye’nin Irak’a ithalat payı %24. Irak’ın yeniden yapılandırılması kapsamında süren pek çok proje var. Ayrıca petrol projeleri ve ticari aktiviteler gündemde. Damco olarak bu sürece dahil olmak istiyoruz. Irak ordusuyla ilgili projeler kapsamında da bizim için fırsatlar devam ediyor. Bunu önemli ticari başarılar yakalayacağımız fırsatlar olarak değerlendiriyoruz. Buradan edeneceğimiz kazanımlarla diğer ticari segmentlere de yatırım yapmayı planlıyoruz.”
 
‘Bölgede Amerikan üstleri dışında ofis açan tek firmayız’ 
 
Irak’taki ofis yapılanmaları hakkında da bilgi veren Damsky, 30 çalışanlarıyla diğer ülkelerdeki Damco ofislerinde olduğu gibi, havayolu, karayolu ve denizyolu ile taşımacılık ve gümrükleme hizmetleri sunduklarını söylüyor. Damsky, Damco’nun Irak ofislerinin diğer ülkelerdeki ofislerden farklı olarak bölgeye ihracat ve yatırım yapmak isteyen firmalara danışmanlık hizmeti sunduğunu da belirtiyor. Irak’ta kendi ofisleriyle hizmet vermesinin Damco’yu bölgede bulunan diğer forwarding şirketleri içinde bir adım öne geçirdiğini vurgulayan Damsky, “Damco bölgede Amerikan üstleri dışında ofis açan ve lokal piyasaya hizmet veren tek firmadır. Diğer global çaptaki forwarding şirketlerinin çoğu Amerikan üstlerinde acenteler yolu ile çalışıyor.
 
 
Ayrıca hem güçlü network ağımız hem de kurduğumuz ofislerle başlattığımız kapıdan-kapıya teslimat hizmetlerimizle müşterilerimize iş kolaylığı ve ekonomik anlamda büyük bir avantaj sunuyoruz. Bu da Damco’yu rakipleri karşısında bir adım öne taşıyor” diyor. 
 
Ofis sayısını 6’ya çıkaracak
 
Ülkede yaşanan güvenlik sorunu nedeniyle Irak ekibinin ilk başlarda operasyonlarında zorluklar yaşadığını anlatan Damsky, ancak bugün pazarda beklenenin de üzerinde bir büyüme ivmesi yakaladıklarını söylüyor. “Damco Irak, Ortadoğu bölgesinde parlayan bir yıldız haline gelmeye başladı” diyen Damsky, Irak’ın yeniden yapılanmasıyla gündeme gelecek projelere verecekleri hizmetlerle global çapta belirlenen %100 büyüme hedefine büyük bir katkı sunacağını belirtiyor. Damsky, Damco Irak olarak önümüzdeki süreçte petrol ve inşaat sektörü ile ordu projelerine çözüm ortağı olayı sürdüreceklerinin altını çizerek, gelecekteki planlarına ilişkin ise şunları aktarıyor: “Her ne kadar global bir ağa sahip olsak da Irak tehlikeli bir ülke olduğu için burada iş yapma konusunda ilk başta bazı tereddütlerimiz vardı. Yaptığımız işlerle bu tereddütleri ortadan kaldırıyoruz. Irak odak noktası haline gelmeye başlayan bir pazar. Bu kapsamda ekonomik anlamda birtakım beklentilerimiz olmakla birlikte en önemli hedefimiz lokal piyasada bilinirliğimizi artırarak, mümkün oldukça çok iş yapan ticari firmaya ulaşmaktır.
 
 
Evet, biz çok sayıda yük taşıdık ama bunlar ordu için yaptığımız kontratlıydı taşımalardı. Şimdi ise sahaya çıkıyoruz. Bu süreçte açtığımız yeni ofislerle müşteri sayımızı da yükselttik.
 
 
Önümüzdeki süreçte farklı sektörlere yönelerek büyümeyi hedefliyoruz. Ayrıca ofislerimizin yetkinliklerini geliştirmek ve yönetsel nitelikleri artırmak öncelikli planlarımız arasında yer alıyor.”
 
Önümüzdeki süreçte ofis sayılarını da artırmayı hedeflediklerini belirten Damsky, bu kapsamda Bağdat ve Erbil havalimanlarında yeni ofisler açacaklarını kaydediyor. 
 
Irak pazarı Türkiye’den geçiyor
 
Siyasi problemler ortaya çıkmadan önce, Irak’a en önemli giriş limanlarının Türkiye’de Mersin, Ürdün’de Apa, İran’da Bandar Abbas, Suriye’de Lazkiye ve Kuveyt Limanı olduğunu belirten Damsky, “Ancak son süreçte yaşanan politik olaylar nedeniyle Bandar Abbas Limanı’na gidiş kısıtlandı. Kuveyt ve Irak yaşanan gerilim nedeniyle Kuveyt Limanı’ndan geçişler son derece zor hale geldi. Suriye, yine içinde olduğu süreç bakımından tercih edilmiyor. Irak’taki Unkasır Limanı’nda ciddi altyapı sorunları var. Bu kapsamda şuanda Irak’a yönelik dev operasyonlar Mersin ve Apa limanları üzerinden yürütülüyor. Apa Limanı’na gelen toplam yükün %40’ı Irak’a gidiyor. Mersin Limanı açısından da buna yakın bir yüzdeden bahsedebiliriz” diyor. Damsky, Türkiye’nin hem coğrafik yakınlığı hem de güçlü politik ilişkileri nedeniyle Irak’ta iş yapmayı kolaylaştıran bir ülke olduğunu vurgulayarak şunları aktarıyor: “Iraklılar, Türkleri çok seviyor ve iş yapmayı tercih ediyorlar. Türk inşaat şirketleri Irak’a yatırım yapmaya devam ediyorlar ve edecekler. Bu nedenden Irak’la iş yapan ülkeler içerisinde Türkiye önemli bir yere sahip.
 
 
Irak’ta şuanda 260 tane inşaat firması hizmet veriyor. 587’nin üzerinde devam eden proje var. Bu projelerin değeri 12 milyar dolar. Bu kapsamda Irak’ta faaliyetlerimiz açısından Türkiye’nin rolünün çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Türkiye’den sonra Irak’ın en büyük iş ortağı Amerika’dır. Çin’den özellikle ucuz tüketim ürünleri geliyor. Bir de İtalya ve İngiltere’den gelen makine ve ekipmanları var. Güney bölgesinde petrol rafinerileri olduğu için Basra’da odaklandığımız sektör petrol ve petrol ürünlerine ait sektörler. Yeni Türkiye ile geliştirilen işbirliği kapsamında inşaat sektörü de odaklanmaya devam edeceğimiz alanlar.”
 
 
Kaynak:UTA Lojistik