Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / BAKAN YILDIRIM, MISIR ULAŞTIRMA BAKANI SAİD İLE GÖRÜŞTÜ

BAKAN YILDIRIM, MISIR ULAŞTIRMA BAKANI SAİD İLE GÖRÜŞTÜ

BAKAN YILDIRIM, MISIR ULAŞTIRMA BAKANI SAİD İLE GÖRÜŞTÜ 25.04.2012

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye ile Mısır arasında taşımacılıkla ilgili doğrudan, dolaylı engellerin kaldırılmasını ve mümkün olursa serbest rejime geçilmesini arzu ettiklerini söyledi.

 
Bakan Yıldırım, Mısır Ulaştırma Bakanı Galal Mustafa Said ve beraberindeki heyet ile Bakanlık'ta bir araya geldi. Said ile baş başa görüşmesinin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Yıldırım, Mısırlı mevkidaşının ziyareti ile iki ülke arasında ulaştırma alanında önemli ve hayırlı bir adım atıldığını belirtti.

Suriye'de yaşanan iç karışıklıklar nedeniyle Türkiye'den Ortadoğu ve Afrika'ya yönelik taşımacılık faaliyetlerinde bir süreden beri zorluklar yaşandığına dikkati çeken Yıldırım, Mısır Ulaştırma Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı arasında bugün imzalanan mutabakat zaptı ile Mısır'a yönelik taşımacılık faaliyetlerinin bir kısmının deniz yoluyla yapılabilir hale geleceğini ifade etti.

 
Söz konusu anlaşma ile iki ülke arasında doğrudan taşımacılık faaliyetlerinin daha kolay ve ekonomik gerçekleşmesinin mümkün olacağını kaydeden Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
 
''(Anlaşma) Mısırlı taşımacıların Türkiye üzerinden başka ülkelere taşıma yapması, benzer şekilde Türk taşımacılarının Mısır'dan sonra Kuzey Afrika ve Kızıldeniz'in doğusunda Suudi Arabistan, Ürdün ve diğer ülkelere taşıma yapmasına imkan sağlayacak. Bu hattın yerleşmesi için gereken her türlü desteği vermeye Türkiye Cumhuriyeti olarak kararlıyız.''

“Serbest Rejime Geçilmesini Arzu Ederiz”

 
Türkiye ve Mısır'ın Akdeniz'in iki önemli ülkesi olduğunu belirten Yıldırım, yeni dönemde iki ülke arasındaki ilişkilerin ekonomik, sosyal ve turizm alanlarında gelişebilmesinin şartının gelişmiş bir ulaşım altyapısının kurulması olduğunu söyledi. Mısır'ın nüfus bakımından Afrika'nın 2. büyük ülkesi, Arap ülkeleri arasında da 4. büyük ekonomisi olduğunu kaydeden Yıldırım, ülkeler arasında ticaretin son yıllarda çok hızlı geliştiğini dile getirdi. Mısır'a yapılan ihracatın geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 23, ithalatın da yüzde 50 arttığını hatırlatan Yıldırım, ''Rakamlar ne Mısır için ne de Türkiye için arzu ettiğimiz düzeyde değil. Bu rakamların çok daha yukarıya taşınması ulaştırma sisteminin güçlendirilmesine bağlı'' değerlendirmesinde bulundu.

Taşımacılığın temelde bir ticaret olmadığını, ülkeler arasındaki ticaretin ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için bir araç olduğunu belirten Yıldırım, ''Taşımacılıkla ilgili doğrudan, dolaylı engellerin ortadan kaldırılması hatta mümkün olursa serbest rejime geçilmesini arzu ederiz'' dedi.

 
Konuk Bakan Said'in Konuşması

Mısır Ulaştırma Bakanı Galal Mustafa Said de Türkiye'de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Türkiye ile Mısır arasında ro-ro taşımacılığına ilişkin mutabakat zaptı imzalandığını hatırlatan Said, mutabakat zaptı kapsamında ilk geminin 26 Nisan'da Mersin Limanı'ndan yola çıkacağını 28 Nisan'da Mısır'a ulaşacağını bildirdi. Mutabakat zaptının gelecek dönemde imzalanacak ulaştırmaya yönelik esas anlaşmanın bir bölümü olduğunu anlatan Said, ''O büyük anlaşma için ben size (Bakan Yıldırım'a) söz veriyorum. Mısır'a döner dönmez Mısır'daki arkadaşlarla bir araya gelip bu anlaşmanın bir an önce yapılması için elimizden gelen çabayı harcayacağız'' diye konuştu.

 
Mısırlı şoförlerin eğitimi konusunda Türkiye'den teknik destek talebini de ileten Said, bu konuda Türkiye ile çalışacaklarını kaydetti. Türkiye ve Mısır'ın kendi bölgesindeki iki önemli ülke olduğunu belirten Said, ülkeler arasında işbirliğini geliştirmek arzusunda olduklarını sözlerine ekledi. Konuşmanın ardından görüşme basına kapalı devam etti.
 
Kaynak:Ulaştırma,Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr