Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / MOLDOVA İLE VİZELERİ KALDIRMA ZAMANI GELDİ

MOLDOVA İLE VİZELERİ KALDIRMA ZAMANI GELDİ

MOLDOVA İLE VİZELERİ KALDIRMA ZAMANI GELDİ24.04.2012

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye'nin Rusya ve Ukrayna ile karşılıklı olarak vizeleri kaldırdığını hatırlatarak, ''Moldova ile de kaldırmanın zamanı geldi diye düşünüyorum.

 
Bu zaman alacaksa da öncelikli olarak işadamlarına ve onların Moldova'da çalıştırdığı personellerine uygulanan vizenin kaldırılmasını bekliyoruz'' dedi.
 
Yazıcı, çeşitli ziyaretler ve temaslarda bulunmak üzere geldiği Moldova'da, Başbakan Vlad Filat ile görüştü. Bakan Yazıcı, burada yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki ilişkilerin her geçen gün geliştiğini söyledi. Moldova ile Türkiye'nin uzun yıllara dayanan dostluğu bulunduğunu belirten Yazıcı, Gökoğuz Türklerinin de bu dostluğa önemli katkıları olduğunu ifade etti.
 
Moldova ile Türkiye arasındaki dış ticaret rakamlarına değinen Yazıcı, iki ülke arasındaki ticaretin 2011 yılı sonu itibarıyla 453 milyon dolara ulaştığını, ancak bunu daha da artırmak istediklerini ifade etti.
 
Moldova'daki Türk işadamlarının özellikle vize ve havaalanındaki uygulamalara ilişkin sorunları olduğunu dile getiren Yazıcı, ''Rusya ve Ukrayna ile vizeleri kaldırdık. Moldova ile de kaldırmanın zamanı geldi diye düşünüyorum. Bu zaman alacaksa da öncelikli olarak işadamlarına ve onların Moldova'da çalıştırdığı personellerine uygulanan vizenin kaldırılmasını bekliyoruz'' diye konuştu.
 
-''En büyük yatırımı Gökoğuz bölgesine yaptık''-
 
Başbakan Filat da ülkelerinde ciddi yatırım yapan Türk işadamlarıyla artık şahsen tanıştıklarını ifade etti. Türk işadamlarının sorunlarıyla yakından ilgilendiklerini belirten Filat, Moldova'da özellikle altyapı yatırımlarına ihtiyaç duyduklarını dile getirdi. Sözlerden ziyade iş yapmanın önemli olduğunu vurgulayan Filat ''Bunları yapmak için hedef belirtmemiz gerekiyor. İlk olarak bir stratejik partnerlik sözleşmesi yapılması lazım. Sonra vizelere ve serbest ticaret anlaşmasına bakabiliriz. Bu üç konu iki ülkenin de menfaatine'' dedi.
 
Gökoğuz bölgesinde yaşayan Gökoğuz Türklerinin sorunlarıyla da yakından ilgilendiklerini dile getiren Filat, Moldova'da kişi başına düşen en büyük yatırımı Gökoğuz bölgesine yaptıklarını kaydetti.

-Bakan Yazıcı, Türk işadamlarıyla bir araya geldi-

Bakan Yazıcı, Moldova'daki temasları çerçevesinde Türk işadamlarıyla da buluştu. Türk işadamlarının sorunlarını dinleyen Yazıcı, bu sorunların çözümü için gereken temasların kurulacağını belirtti. İki ülke arasındaki serbest ticaret anlaşması çalışmasına da değinen Yazıcı, anlaşmanın bu yılın sonuna doğru imzalanacağı beklentisinde olduklarını bildirdi.
 
Bakan Yazıcı, Moldova'da özellikle enerji sektörü ve müteahhitlik yatırımları konusunda önemli fırsatlar olduğunu belirterek, işadamlarından bu sektörleri takip etmelerini istedi.
 
Bu arada, işadamları da Bakan Yazıcı'ya, gümrük işlemleri konusunda ve ülkeye girişlerinde havaalanında yaşadıkları sorunları aktararak, bunların çözülmesini istediler.
 
Kaynak:Gümrük ve Ticaret Bakanlığı
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr