Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / KOMŞULAR GERİLDİ, İHRACAT HIZ KESTİ

KOMŞULAR GERİLDİ, İHRACAT HIZ KESTİ

KOMŞULAR GERİLDİ, İHRACAT HIZ KESTİ24.04.2012

ASİAD Genel Başkanı Başaran, "Sıfır sorun bitmedi, komşularda sorun çıktı. Komşulargerildi, ihracat hız kesti" dedi.
 
Avrasya Sanayici ve İşadamları Derneği (ASİAD) Genel Başkanı Ömer Faruk Başaran, "Sıfır sorun bitmedi, komşularda sorun çıktı. Komşular gerildi, ihracat hız kesti" dedi.

Başaran, Suriye, Irak ve İran eksenli yaşanan gerginlikleri değerlendirdiği yazılı açıklamada Suriye'deki çatışmalar, İran'a yönelik uluslararası yaptırımlar ve Irak'taki siyasi istikrarsızlığın
Türkiye'nin ihracatını frenlediğini kaydetti.
 
Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın (DTM) açıkladığı 2012 yılı Ocak-Şubat dönemi ihracat verilerine işaret eden Başaran "Türkiye'nin Asya grubundaki ülkelere ihracatındaki artış hızı yarı yarıya azaldı. 2011 yılının aynı döneminde bu ülkelere ihracat artış hızı yüzde 27,8 iken, bu yıl yüzde 14,1 olarak gerçekleşti. Bu rakamlar, bölgedeki gerginliklerin Türkiye'nin ticaretine ne denli olumsuz yansıdığını en iyi şekilde özetliyor. Komşu ülkelerle sıfır sorun bitmedi, komşularda sorun çıktı. Komşular gerildi, ihracat hız kesti" ifadesini kullandı.
 
Asya grubu ülkeler içerisinde yer alan Yakın ve Ortadoğu ülkeleri verilerine bakıldığında durumun daha net bir şekilde ortaya çıktığını belirten Başaran, diğer Asya ülkelerine yapılan ihracatın artış hızı yüzde 6,6'dan yüzde 16,3'e çıkarken, Yakın ve Ortadoğu ülkelerine yapılan ihracatın artış hızının yüzde 21,2'den yüzde 13,4'e düştüğünü dile getirdi.
 
Başaran açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
 
"Bu da demek oluyor ki küresel krizde ülkenin dış ticareti açısından can simidi olan alternatif pazarımız Yakın ve Ortadoğu ülkelerinde süreç aleyhimize işliyor. Alternatif pazar kozumuzu kaybediyoruz. Gerginlikler ihracat artış hızımızı frenliyor. Suriye'ye ihracat ilk iki aylık dönemde 213 milyon dolardan 131 milyon dolara düştü. İran'a uygulanan yaptırımlar nedeniyle de bu ülkeye ihracatımızın Ocak - Şubat döneminde 634 milyon dolardan 461 milyon dolara geriledi.
 
 
Karayolu nakliyesinde yaşanan sorunlar nedeniyle de Birleşik Arap Emerlikleri, Bahreyn gibi ülkelere ihracat da ya azaldı ya da artış hızı düştü.
 
Tüm olumsuzluklara rağmen ihracatın sorunlu bölgelerde bile artıyor olması sevindirici. Verilere baktığımızda, Asya ülkelerine yapılan ihracat 2011 yılının ilk iki ayında 5 milyar 452 milyon dolar iken, 2012'nin aynı döneminde 6 milyar 220 milyon dolara çıkmış. Avrupa Birliği ülkelerine yapılan ihracatın yüzde 0,3 azaldığı bir dönemde sınırlı da olsa bu artış çok değerli. Bu başarıda deyim yerindeyse, 'kelle koltukta' çalışan ihracatçılarımızın rolü büyük."
 
"Komşu ülkelerin kendi içlerinde sorunlu olmaya başladı"
Türkiye'nin "Komşularla Sıfır Sorun" politikasının faydalarını geçen yıllarda bariz bir şekilde gördüğünü aktaran Başaran, aslında hükümetin bu politikasında bir değişiklik olmadığını belirtti.
 
Başaran, Türkiye'ye komşu ülkelerin kendi içlerinde sorunlu olmaya başladığını ve Türkiye'nin bu ülkelerin biran önce istikrara kavuşması için yoğun bir çaba sarf ettiğini bildirdi.
DTM verilerine göre Afrika ülkelerine ihracatın 2012'nin ilk iki ayında, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 51'lik artış olduğuna dikkati çeken Başaran bu artışı, "Kuzey Afrika ülkelerinde bu oran yüzde 58'e çıktı. Demek ki Arap Baharı sonrasında suların durulmaya başlaması en çok Türkiye'ye yaracak. Aynı dönemde Amerika kıtasına yapılan ihracat da yüzde 51,8 arttı. Avrupa Birliği ve Ortadoğu'da zayıflayan ihracatı, Afrika ve Amerika pazarları dengelemeye başladı" şeklinde değerlendirdi.
 
Kaynak:Dünya Gazetesi
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr