Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / LOJİSTİK SEKTÖRÜ İÇİN TEŞVİK

LOJİSTİK SEKTÖRÜ İÇİN TEŞVİK

LOJİSTİK SEKTÖRÜ İÇİN TEŞVİK19.04.2012

Yeni teşvik paketimiz açıklandı. Teşvikler bölgelere, ölçeklere ve stratejik yatırım olup olmadığına göre gruplanıyor. Teşvik edilmeyecek yatırımlar grubunda olmayan tüm yatırımlar için KDV istisnası ve gümrük vergisi muafiyeti geçerli hale getirildi.
 

Türkiye’de iller 6 bölgeye ayrıldı. Bölgelere göre KDV İstisnası, Gümrük Vergisi Muafiyeti, Vergi İndirimi, Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği, Yatırım Yeri Tahsisi ve Faiz Desteği uygulaması söz konusu. 31.12.2013 tarihinden önce başlayan yatırımlar için bölgelere göre % 10 dan başlayan ve %50 ye kadar çıkan yatırıma katkı payı uygulanmaktadır. Bu tarihten sonra başlayacak yatırımlarda indirim azalmaktadır.
 
Sigorta primi işveren desteği ise bölgelere göre 2-10 yıl süresince uygulanmaktadır. OSB’lerde  1-2  sene ilave süre tanınmaktadır. Faiz desteği ise yine bölgelere ve yatırımın ne zaman yapıldığına bağlı olarak 3-7 puan arasında farklı limitlerle değişmektedir. Bölgesel olarak desteklenen yatırımlarda bölgelerde milli emlak müdürlüğünden arsa, arazi, bina tahsisi de sağlanmaktadır.
 
Bazı sektörlere yapılan yatırımlar da, öncelikli sektör olarak değerlendirilen yerlerde, doğrudan 5. bölge kapsamına girecektir. Sektörümüzü doğrudan ilgilendiren madencilik, demiryolu yatırımları, denizyolu yatırımları bu gruba girmektedir.  Stratejik özelliği olan yatırımlarda KDV iadesi,  gelir vergisi stopaj desteği ve sigorta primi işçi payı desteği de devreye girmektedir.
 
Bir ülkede üretimin desteklenmesi, teşvik edilmesi önemlidir. Üretim maliyetlerini azaltan her teşvik, ürünlerin pazar payını arttırır, maliyetleri azaltır ve tüketimi büyütür. Lojistik sektörünün de gelişmesi tüketimin, dolayısıyla üretimin artmasına bağlıdır. Hammadde, yarı mamul, üretim malzemesi, ürün taşıması ve depolaması lojistik sektörünün büyümesinin temel taşıdır. Üretim maliyetlerini azaltan teşvik uygulaması beraberinde ikinci maliyet kalemi olan lojistik giderlerin de azaltılması gerekmektedir.
 
Bölgesel yatırımlar ayrımı yapılmıştır, sektörel yatırımlar da belirlenmiştir, ölçeklere göre de teşvikler söz konusudur. Eksik olan ürün maliyeti üzerinde ürün cinsine göre % 20 ile % 8  arasında maliyet yaratan lojistik sektörünün de, teşviklerle maliyet oranlarının azaltılması olmalıdır. Bu teşvikler her şeyden önce taşıma sektörüne yakıtta, yeni araç alım satımında KDV, ÖTV indirimi, araç filolarının büyütülmesinin, birleşmesinin teşviki, eski araçların yenilenmesinin teşviki, araç kullanım verimliliğine göre vergi indirimi şeklinde planlanabilir.
 
Depolama konusunda da lojistik köylere, belli büyüklüğü aşan ölçekteki depolara belediye vergi resim ve harçlarından muafiyet, KDV indirimi, alt yapı yatırımın desteklenmesi şeklinde sağlanmalıdır.
 
Lojistik sektörüne verilecek olan destek tüm sektörlere verilen bir destek olacaktır. Ülke çapında maliyetlerin azalmasının ihracatımıza olumlu etkisi olacağı da unutulmamalıdır.
 
 
Özellikle ara mallar gibi düşük değerli ürünlerin üzerindeki taşıma ve depolama maliyetlerimizin mutlaka azaltılması, ithalatımızın da azaltılması projesine katkıda bulunacaktır.
 
Atilla Yıldıztekin/Perşembe Rotası
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr