Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / İŞ DÜNYASINDA SURİYE ENDİŞESİ

İŞ DÜNYASINDA SURİYE ENDİŞESİ

İŞ DÜNYASINDA SURİYE ENDİŞESİ13.04.2012

Suriye'de meydana gelen çatışmalar, Türkiye'nin ihracatına ve bavul turizmine balta vurdu.

 
Büyük iş kaybına uğrayan Türk iş dünyası, işlerin tekrar toparlanabilmesi için kalıcı barış sağlanmasını istiyor.
Suriye ile gerginliğin faturası Türkiye ekonomisine kesildi. İhracatın rekor kırdığı bir dönemde Suriye’ye ihracat mart ayında yüzde 77 düştü. Nakliye yapan tır sayısı günde 250’den 10 - 15’e indi. Hatay ve Gaziantep’e günde 30 - 40 otobüs dolusu gelen turistlerin ayağı kesildi. İki şehrin bavul ticaretinden 2’şer milyar dolar kaybı oldu.

İhracat kaybı 450 milyon dolar

Ekonomi Bakanı Çağlayan, mart ayında Suriye’ye ihracatın yüzde 77 oranında daraldığını açıkladı. Çağlayan, “Ocak - Mart döneminde ise Suriye’ye ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 57.1 oranında düştü” dedi.
 
Çağlayan, “İhracatımızda önemli pazarlardan biri olan Suriye’de yaşanan gelişmeler ve Avrupa Birliği’nin (AB) içinde bulunduğu durum nedeniyle ilk çeyrekte ihracat kaybımız yaklaşık 450 milyon dolar düzeyinde” diye konuştu.
 
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de Hatay’ın ihracatının mart ayında, 2011’in aynı ayına göre yüzde 13 azaldığını söyledi.
 
 
Vize kalkınca esnaf bayram etmişti
 
Cilvegözü sınır kapısındaki incelemelerde bulunan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, sınır kapısında nakliye sektörü temsilcileriyle toplantı yaptığını belirterek, şunları söyledi:
 
“Ticari açıdan bizim en hareketli kapılarımızdan birisi olan Cilvegözü’nde yüzde 40 azalma var.
 
Alternatifler üzerinde çalışılıyor. Mısır’la anlaşmak üzereyiz. Mısır’a Ro - Ro seferleri düzenleyeceğiz. Tır’ların deniz yoluyla gitmesi yönünde çalışmalar sürüyor. Tüm Ortadoğu’ya ticari emtia Suriye’den gidiyor. Suriye ile vizelerin kaldırılması, ticaretimizi çok çok önemli etkilemişti. Son durumdan Hatay esnafı da çok kötü etkilendi. Özellikle hafta sonu Suriye tarafından insanlar gezmeye, alışverişe geliyordu. İnşallah sorunlar biter.”

Gaziantep’in durumu şimdilik iyi

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, birlik olarak, Ocak - Mart 2012 dönemi ihracat miktarlarının, 2011 yılının aynı dönemine göre yüzde 18.9’luk bir artışla 1 milyar 871 milyon dolara yükseldiğini bildirdi. Çıkmaz, şu bilgileri verdi:
 
“İhracatımızda Ortadoğu ülkeleri yüzde 58,7 pay ile ilk sıradaki yerini koruyor. AB ülkeleri yüzde 15.7 pay ile ikinci ve Afrika ülkeleri yüzde 10.4 pay ile üçüncü sırada bulunuyor. Toplam 159 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Bu ülkeler arasında Irak, Suudi Arabistan, ABD, Libya, Almanya, İtalya, Mısır, Rusya, İngiltere ve İran ilk sıralarda yer alıyor.”


Rakamlar moral bozuyor

Ekonomi Bakanlığı’nın verilerine göre Türiye’nin Suriye’ye ihracatında 2011 yılında, bir sene öncesine göre yüzde 13 düşüş yaşandı. 2010 yılında 1 milyar 845 milyon dolar olan ihracat, 2011 yılında 1 milyar 611 milyon dolara geriledi.
 
Kuş uçmuyor, kervan geçmiyor
 
Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü sınır kapısından günde 250 adet Türk plakalı tır geçerken bu sayı 10 - 15’e düştü. Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Yönetim Kurulu Üyesi Hamit Şanverdi, İstanbul’dan sonra ikinci büyük tır filosuna sahip Hatay’da yaklaşık 9 bin aracın bulunduğunu ve bunların 2 bin 500’ünün Avrupa, diğerlerinin de Suriye ve diğer Ortadoğu ülkelerine nakliye yaptığını söyledi. Şanverdi, şöyle devam etti:
 
“Cilvegözü’nden günde 250 tır çıkış yaparken, olaylar nedeniyle bu sayı 10 - 15’e düştü.
 
Olayların başladığı günden bu yana Reyhanlı’dan 4 şoför hayatını kaybetti, 15 kişi yaralandı, 28 araç kurşunlandı ve 15 sürücümüz de araçlarını Suriye’de bırakıp gelmek zorunda kaldı.
 
 
Sefer fiyatları 300 liradan 1000 TL’ye çıkmasına rağmen tır sürücüleri bu ülkeye gitmeye korkuyor.”


‘2 milyar dolarlık hacim sıkıntıya girdi’

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin, Suriye’deki gelişmelerin kent ve bölge ekonomisini ciddi biçimde etkilediğini belirterek, “Suriye ile vizelerin kalkmasının ardından yıllık 2 milyar dolarlık bir ticaret hacmi yakalanmıştı. Ancak ilişkilerin bozulması bizi sıkıntıya soktu. Bavul ticareti ile sağlanan kayıt dışı ticari ilişkilerin bitme noktasına gelmesi esnafı önemli ölçüde etkiledi” dedi.

Kaynak:Posta

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr