Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / YÜKLEYİCİ ÖRGÜTLERİNİN YAPISI

YÜKLEYİCİ ÖRGÜTLERİNİN YAPISI

YÜKLEYİCİ ÖRGÜTLERİNİN YAPISI12.04.2012

Yükleyici örgütünün üyeleri çokluk dış ticaretle uğraşan kişi, şirket ya da birliklerdir.

Yükleyici örgütlerinin yapılanması da üyelik durumuna göre değişik şekillerde olmaktadır. 
 
 
Bunlar, kişi / şirket tabanlı örgüt, birlik tabanlı örgüt, karma (kişi + birlik) tabanlı örgüt tarzındadır.
 
Kişi / şirket tabanlı konsey, kişilerin / şirketlerin üyeliklerine açık konseydir. Üye sayıları genellikle daha kabarıktır.  Örnek olarak, Hollanda Yükleyiciler Konseyi gösterilebilir.
 
Birlik tabanlı konsey, ticaretle ya da sanayi ile uğraşan dernek, birlik, meclis, oda gibi kuruluşların (yani şirket birliklerinin) üyeliklerine açık örgüttür.  Bu örgütlerde kuruluşların temsilcileri görevlendirilir; kişilere açık bir örgüt değildir. Dolayısıyla tabanı diğerine göre daha dardır. İngiliz Yükleyiciler Konseyi buna örnek verilebilir.
 
Karma tabanlı örgüt ise, üyelik durumunun hem kişilere /şirketlere, hem de birliklere açık olduğu yapılanma şeklidir.  Uygulaması Norveç ve Hindistan’da vardır.
 
Bazı konseyler özerk kuruluş durumundayken, bazıları bir örgüte bağlı "çalışma grubu"  olarak oluşturulmuştur.  Örneğin, Belçika Yükleyiciler Konseyinin Belçika Sanayi Federasyonu bünyesinde, Alman Yükleyiciler Konseyinin Alman Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği bünyesinde, Norveç Yükleyiciler Konseyinin "Norveç Ulaşımdan Yararlananlar Federasyonu" bünyesinde kurulması gibi.
 
Bir yükleyici örgütü çokluk, meclis / genel kurul, yürütme kurulu / yönetim kurulu, komiteler, sekretarya gibi organlarda bütünleşir.
 
Tıpkı Türkiye’deki ticaret odaları,sanayi odaları gibi…
 
Yükleyici örgütlerinde konular komitelerde oluşturulur ve geliştirilir.  Bu nedenle de komiteler deniz taşımacılığı sektöründeki gelişmelere paralel yapılanır.  Bununla birlikte, bir yükleyici örgütünün şu komitelerden tümü veya bazıları etrafında bütünleştiği görülür:
 
Layner komitesi, limanlar komitesi, deniz taşımacılığı hukuku komitesi, çarter parti komitesi, havayolu taşımacılığı komitesi, navlun konferansları tarife koşulları ve navlun sözleşmeleri ad hoc (özgün) komitesi, dokümantasyon ve işlemler komitesi, tramp komitesi.

Necmettin Akten/Dünya

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr