Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / İPEKYOLU RÜZGÂRI PROJESİ START ALIYOR

İPEKYOLU RÜZGÂRI PROJESİ START ALIYOR

İPEKYOLU RÜZGÂRI PROJESİ START ALIYOR09.04.2012

TRACECA da Türkiye - Kazakistan İşbirliği için ilk adım Kazakistan Ulusal sekreteri Marat Saduov ile Türkiye ulusal Sekreteri Dr.Kapt.Barış Tozarın ilk toplantısı ile atıldı…

TRACECA Lojistik Merkezleri ve Deniz Otoyolları projesi kapsamında “TRACECA’nın Çin Sınırından Kazakistan’la başlayıp, Türkiye ile Avrupa Sınırında son bulacak güzergahta çalışacak blok tren projesi” nin ilk toplantısını gerçekleştirmek üzere, Kazakistan Ulusal Sekreteri ve Başbakanlık Ulaştırma Komitesi üyesi Marat SADUOV, TRACECA Türkiye Ulusal Sekreteri Dr. Barış TOZAR’ı ziyaret etti.

Ziyareti sırasında Taceca Ulusal Sekreteri Dr.Kapt. Barış TOZAR’ın himayelerinde; Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve TCDD’den de temsilcilerinde katıldığı bir toplantı gerçekleşti.
SADUOV proje hakkında son gelişmeleri sundu..
“İpek Rüzgarı Blok Tren Projesi” olarak adlandırılan projenin amacı kapıdan kapıya yapılan yük trafiğinin Avrupa-Kafkasya- Asya koridoruna kaydırılması amacıyla gelişmiş elektronik altyapı ile bilgi alışverişi yapılması ve hızlı konteynır blok tren rotasının oluşturulmasını kapsıyor.
 
 
Projenin güzergahın da Çin, Kazakistan, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye olacak.
 
Bu proje ile;
• Yüksek seviyede yük akışına sahip olan Çin ve Türkiye arasında daha kısa ve daha hızlı direkt bir demiryolu bağlantısı kurulacak,
• Gümrük ve sınır geçişleri prosedürleri kolaylaştırılacak,
• Transit ve yolculuk süresi azalacak ve çevre üzerindeki olumsuz etkiler azalacak.
• Bu proje ile var olan 4688 km’lik yol, 3723 km’ye inecek ve ortalama 16 gün olan taşıma süresi 12 güne düşürülecek.
• Öte yandan sınırlarda 3-12 saat arası beklenirken bu proje ile 30 dak-3 saat arası bekleme yapılacak.
 
Kazakistan Ulusal Sekreteri SADUOV , Türkiye’nin katkıları ile bu projenin 2016 yılı sonuna kadar tamamlanabileceğini ve ayrıca konu ile ilgili olarak önümüzdeki günlerde daha teknik toplantıların yapılacağını ifade etti.
 
TRACECA Türkiye Ulusal Sekreteri Dr. Barış TOZAR ise;
 
Projenin Türkiyeyi bir Avrupa ve Afrika için bir Lojistik merkez durumuna getireceğini, Hat mesafesinin kısalmasının, Prosedürlerin kolaylaşmasının ve Tarifelerin düşürülerek eşitlenmesinin proje kapsamında olacağını, Kazakistan tarafının Türkiye’den talep ettiği demiryolu yenileştirme ve gümrük prosedürleri kolaylaştırma konusunun hâlihazırda ülkemizde çok ileri düzeyde uygulandığını, ancak projenin teknik ve hukuki detaylarının karşılıklı olarak ele alınacağını ifade etti.
 
Dr. TOZAR şöyle devam etti;
 
“Kazakistan tarihi bağlarımızın olduğu ve her bakımdan çok önemli bir ülkedir. Özellikle karayolu taşımacılığında taşımacılarımızın bazı sıkıntılarnıda bu vesileyle kardeş Kazakistan Ulusal sekreteriyle paylaştık. Kendisi direkt olarak Başbakana bağlı çalışan bir komitenin önemli bir üyesidir. SADUOV ile kota sıkıntılarımızı da paylaştık. Kazakistan’da ulaştırma alanında ciddi bir yeniden yapılanma söz konusu. Sayın Ulusal Sekreter bu yeniden yapılanma sırasında bizden destek talep etti. Bildiğiniz üzere TRACECA kapsamında yürütülen “Denizcilikte Emniyet ve Güvenlik” Projesinin Başkanlığı Sekreterliğimiz tarafından yürütülmekte. SADUOV bu proje kapsamında veya ülkeler arasında ikili ilişkiler seviyesinde özellikle denizcilik konusunda bizden teknik işbirliği talep etti. Biz de seve seve kabul ettik. Bu yakın işbirliği için önümüzdeki günlerde TRACECA Türkiye Komisyon Başkanı ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Sayın Binali YILDIRIM’ın ev sahipliğinde Kazakistan TRACECA Ulusal Komisyon Başkanı ve Ulaştırma Bakanı ülkemize Ulusal Sekreteriyle birlikte teknik bir ziyaret yapmayı planlıyorlar. Bu ziyarette TRACECA çatısı altında gerek İpek Rüzgarı projesi ve gerekse diğer işbirlikleri detaylı bir şekilde görüşülecektir. Bu ziyaretle birlikte ikili ülke işbirliğimiz ivme kazanacak ve birçok sorun hızlı bir şekilde çözülecektir kanaatindeyim…”

Kaynak:TRACECA TÜRKİYE ULUSAL SEKRETERLİĞİ

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr