Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / HAVSA LOJİSTİK MERKEZİ 2013’TE HAYATA GEÇİYOR

HAVSA LOJİSTİK MERKEZİ 2013’TE HAYATA GEÇİYOR

HAVSA LOJİSTİK MERKEZİ 2013’TE HAYATA GEÇİYOR06.04.2012

Edirne’de hayata geçecek olan lojistik merkezinde; lojistik firmalar için olarak gümrükleme ve antrepo alanlarından, vagon park alanlarına, blok tren uygulamalarından, aktarım merkezlerine kadar servis imkanları bulunuyor. 
 

Edirne’nin Havsa ilçesinde ve Edirne’ye 15 km uzaklıkta, 250 hektar büyüklüğünde bir arazi üzerine inşa edilen Havsa Uluslararası Endüstri ve Lojistik Merkezi’nin 2013 yılında hayata geçirilmesi hedefleniyor. Havsa’nın yakın gelecekte çok stratejik bir merkez olacağını ifade eden Seda İnşaat Genel Koordinatörü ve Delta Uluslararası Petrol İnşaat Genel Müdürü Gültekin Çınar, merkezin yeni istihdam olanakları yaratması ve yeni yatırımcıları bölgeye çekmesi göz önüne alındığında Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerine doğrudan ve dolaylı birçok katkı sağlayacağına dikkat çekti.
 
250 hektar büyüklüğünde bir arazi üzerine inşa edilen Havsa Uluslararası Endüstri ve Lojistik Merkezi’nin Avrupa ve Türkiye’nin en büyük projesi olduğunu söyleyen Seda İnşaat Genel Koordinatörü ve Delta Uluslararası Petrol İnşaat Genel Müdürü Gültekin Çınar, projenin altyapı çalışmalarının önemli oranda tamamlandığını ifade etti. OSB Yönetimleri ve sektörün önde gelen firmaları ile görüşmeler düzenlediklerini dile getiren Çınar, “İş planımıza göre 2013 yılı itibariyle Havsa Uluslararası Endüstri ve Lojistik Merkezinde yaşam başlamış olacaktır” dedi.
Merkezin, uluslararası standartlarda bir merkez olarak tasarlandığına dikkat çeken Çınar, “Batı ülkelerindeki örneklerde gördüğümüz gibi spor ve rekreasyon alanlarından, konaklama tesislerine, yeme-içme yerlerinden sağlık birimlerine, kreş ve endüstri meslek lisesi gibi her türlü yaşam ve sosyal donatılar yer alacaktır. Lojistik firmalar için operasyonel olarak gümrükleme, depo/antrepo alanları, karayolu araçları park alanları, vagon park alanları, konteyner stok sahaları, elleçleme alanları, milkrun hizmetleri, blok tren uygulamaları, transit yükler için depolama, dağıtım ve aktarım hizmetleri olacaktır” dedi. Merkezin demiryolu bağlantısının projede en başından itibaren en çok önem verdikleri konu olduğuna işaret eden Çınar, bu konuyla ilgili olarak Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile koordinasyon içinde çalıştıklarını dile getirerek “Arazimize 8 km mesafede TCDD Abalar istasyonu bulunmaktadır. İstasyonun kiralanması ve iltisak hattı bağlantısı için TCDD’ye başvurumuzu yaptık. İltisak hattı için Abalar istasyonu ile Havsa Lojistik Merkezi arasında güzergah ölçümleri ve fizibilite çalışması tamamlandı. Kısa bir süre içinde imalata başlanacaktır” dedi.
 
“Havsa yakın gelecekte çok stratejik bir merkez olacak”
 
Avrupa ile Anadolu, Kafkaslar, Orta Asya ve Orta Doğu bölgeleri arasında doğal bir köprü konumundaki Trakya Bölgesinde D-100 ve E-80 karayolları arasındaki konumu nedeniyle Havsa’nın, öncelikle transit taşımacılıkta oldukça önemli bir konuma sahip olduğunu dile getiren Çınar, “Aynı şekilde, Türkiye’nin Avrupa’ya açılan kapıları Pazarkule’ye 34 km, Kapıkule’ye 38 km, Hamzabeyli’ye 61 ve İpsala’ya 95 km yakınlıkta modern bir merkezde tüm taşıma modları için gümrükleme, yük elleçleme, depo/antrepo hizmetlerinin gerçekleştirilmesi lojistik firmalara çok ciddi avantajlar sağlayacaktır. İleride kara nakliye araçlarının ve vagonların İstanbul içinden geçemeyeceği göz önüne alınırsa Havsa yakın gelecekte çok stratejik bir merkez olacaktır. Ayrıca, merkezin demiryolunu bağlantısının olması ve bölgedeki limanlara yakınlığı nedeniyle lojistik firmaların Avrupa demiryolu taşımalarından ciddi düzeyde pazar payı elde etmeleri mümkün olacaktır” dedi.
 
Çınar, merkezin gelecek yıllarda binlerce kişiye yeni istihdam olanağı yaratacağı ve yeni yatırımcıları bölgeye çekeceği göz önüne alındığında Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerinde hem şehirlerin daha planlı kalkınmasına hem de sanayinin daha verimli gelişmesine doğrudan ve dolaylı yollardan oldukça önemli katkılar sağlayacağını söyledi.

Kaynak:Perşembe Rotası

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr