Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / İHRACATA ARAP BAHARI GELDİ

İHRACATA ARAP BAHARI GELDİ

İHRACATA ARAP BAHARI GELDİ02.04.2012

İhracatta 'Arap Baharı'nın olumsuz etkilerini telafi etmeye başladık. Mart ayında Libya'ya ihracatımız yüzde 658, Yemen'e yüzde 480, Etiyopya'ya yüzde 424, Bahreyn'e yüzde 193, Nijerya'ya yüzde 155, Mısır'a yüzde 102 oranında arttı.

 
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2012 yılına güzel bir şekilde başladıklarını belirterek, "İlk üç ayda ihracatımız yüzde 10.5 artarak 34 milyar 744 milyon doları aştık. Mart ayında çok sayıda ülkeye rekor ihracat artışları yakaladık. Arap Baharı'nın olumsuz etkilerini telafi etmeye başladık" diye konuştu.
 
Mart ayı ihracat rakamlarını Kayseri'de açıklayan Büyükekşi, Kayseri'nin 2011 yılında en fazla ihracat yapan on ikinci ili olduğunu belirterek, "Kayseri son 10 yılda ihracatını yüzde 365 artırdı. 2011 yılında da 1 milyar 483 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Kayseri 2012 yılına da güzel bir başlangıç yaptı ve 2012 yılının ilk 3 ayında ihracatını yüzde 8 artırdı. Tekstil, mobilya, orman ürünleri, demir ve demir dışı metaller sektörü, Kayseri ihracatında önemli bir paya sahip. Kayseri'nin ihracat potansiyelini, çok daha yukarıya taşıyacağına inanıyoruz" diye konuştu.
 
Küresel ekonomideki gelişmeleri değerlendiren Büyükekşi, 2012 yılının ilk iki çeyreğinde Euro Bölgesi'nde resesyonun sürmesini beklediklerini belirterek, "ABD'de bu yıl büyüme beklentisi yüzde 1.8 ile 2 arasında. ABD'deki toplarlanmayı önemsiyoruz ve yakından izliyoruz. Çünkü son dönemde ABD'ye ihracatımızda hızlı bir yükseliş yaşanıyor. 2011 yılında ABD'ye ihracatımız yüzde 22 artmıştı. 2012'nin ilk üç ayındaki artış ise yüzde 30'a ulaştı" dedi.
 
2012 yılında Rusya dışındaki BRİC ülkelerinde büyümede sorunlar olduğunu anlatan Büyükekşi şöyle devam etti: "Bu yıl büyümenin Çin'de yüzde 7.5, Hindistan'da yüzde 6.5, Brezilya'da da yüzde 3.5 olması bekleniyor. "İhracatta önem verilmesi gereken bazı pazarlara da dikkat çeken Büyükekşi, "İhracatta ABD göreceli olarak hızlı büyüyor. Petrol ihracatçısı Arap ve Körfez ülkeleri ile Afrika ülkelerinden Nijerya, Çad, Angola ve Güney Afrika Cumhuriyeti, iç talebini canlandırmak durumunda olan Çin, ve büyüme performansı güçlenen Rusya dikkat çeken yeni pazarlar konumunda." bilgisini verdi.
 
İhracata pozitif ayrımcılık istiyoruz

Türkiye'de ise ilk çeyrekte enflasyonu, cari açığı ve ithalatı önlemeye yönelik olarak alınan tedbirlerin, büyümeyi ve iç piyasayı yavaşlattığını söyleyen Büyükekşi,"İthalatın hızı kesildi. Ocak ayında ithalat artış hızı yüzde 2.8'idi. Şubat ayında ithalat sadece yüzde 1 arttı. Dış ticaret açığı yüzde 20.4 azaldı. İhracatın ithalatı karşılama oranı geçen sene şubat ayında yüzde 57.4'tü. Bu sene şubatta ise yüzde 66.5 oldu.Buna karşılık; Sanayi ürünleri kapasite kullanım oranında da bir daralma yaşanıyor. Daralmayı önlemenin tek yolu dış satımdır, ihracattır. Dolayısıyla; 2012 yılında ihracatın büyümeye önemli katkı verebilmesi için ihracata pozitif ayrımcılık istiyoruz." diye konuştu.


Yeni kanunlar rekabet gücümüze engel olmamalı

 
Global krizden hızlı çıkan ülkelerin bu başarılarında; en önemli etkenin işgücü piyasalarının esnekliği olduğunu gördüklerini belirten Büyükekşi, şunları söyledi: "Şu anda İtalya'da olsun, Yunanistan'da olsun birçok ülke daha esnek iş yasalarına geçmeye çalışıyorlar. Almanya'nın da esnek işgücünü içinde barındıran sektörler ile rekabet gücünü artırdığı biliniyor. Dünya esnekliğe giderken, yeni kanunlar rekabet gücümüze engel olmamalı. Bu açıdan; Toplu İş İlişkileri Kanun tasarısı ile ilgili olarak, reel sektörün çekincelerinin hükümetimiz tarafından dikkate alınmasını bekliyoruz. Bu süreçte düşüncemiz; Türkiye'nin, rekabetçiliğini riske sokacak, iş barışını tehlikeye atacak adımlardan kaçınılmasının yararlı olacağı şeklindedir."
 
"Yatırım teşvikleri biran önce çıkarılmalı"

Türkiye'nin şu anda, fırsatlarla dolu bir dönemden geçtiğini bunun en güzel şekilde ve vaktinde değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Büyükekşi, Türkiye'nin hedeflerine ulaşması için yatırıma ihtiyacını gidermelisi gerektiğini, bu yüzden yeni yatırım teşvikleri yasasının bir an önce çıkarılmasını ve hızlı bir şekilde uygulanmasını beklediklerini söyledi Büyükekşi,"Dünyadaki gelişmeler, ortada. Siyasi ve ekonomik olarak dünya ekonomileri zorluklarla boğuşuyor. Bu dönem bize önemli bir zaman kazandırdı. Türkiye'nin teknolojik dönüşümünü tamamlayabilmesi, hızlı bir reform ortamına girebilmesi için bu dönem gerçekten çok önemliÖ Fakat kazandığımız süre uzun değil. Onun için mevcut zamanı çok iyi kullanmalıyız. Bu fırsat döneminde Türkiye; hedeflerine ulaşması için yatırıma ihtiyacını gidermeli. Bu yüzden yeni yatırım teşvikleri yasasının bir an önce çıkarılmasını ve hızlı bir şekilde uygulanmasını bekliyoruz. Ekonomi Bakanlığımız tarafından hazırlanan ve Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda kabul edilen yatırım teşvik düzenlemelerinin açıklanmasını dört gözle bekliyoruz. Gelecek düzenlemelerde, yatırım indirimi teşvikleri dahil, talebimiz doğrultusunda ileri teknolojili ve katma değeri yüksek ürünlerin desteklenmesini bekliyoruz. Çünkü bu teşvikler çıktığı takdirde, ertelenen yatırımlar faaliyete geçecektir. Ara ve mamul maddelerin ithalatından kaynaklanan cari açığı giderek azalacaktır. Unutmamalıyız ki, 2023 hedeflerimize ulaşmanın şartı, sanayiimizin teknolojik dönüşümünü hızlı bir şekilde hayata geçirmek, bu da yatırımları desteklemeye bağlı." şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz günlerde kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poors'un Türkiye'ye dair bir açıklaması olduğunu anımsatan Büyükekşi,"Standard & Poor's, kaynaklarını hızla ihracat odaklı büyümeye yönlendirebilecek bir esneklik göstermesi halinde, Türkiye'nin kredi notunu yükseltebileceğini ifade etti. Dışarıdan da, içeriden de bakıldığında da görünen gerçek aynı.
 
 
Türkiye ekonomisi, ihracata daha fazla önem vererek, gücüne güç katacaktır. Bunu artık herkes görüyor."dedi.
 
"Ortadoğu'daki yaptırımlar olumsuz etkiler"

Ortadoğu'da İran ve Suriye riskinin yakından izlenmesi gerektiğini ifade eden Büyükekşi, "İran'a yönelik yaptırımların artması ve Türkiye'ye muafiyet tanınmaması ticareti olumsuz etkileyecektir. Nitekim İran'a ihracatımız, 2012'inin ilk çeyreğinde yüzde 21 azaldı. İran ekonomisi yaptırımlardan giderek daha çok etkileniyor. Bu da ihracatımıza olumsuz yansıyor" dedi.

İhracat ilk üç ayda yüzde 10.5 arttı

2012 yılının son derece güzel başladığını, ilk 3 ayda ihracatın yüzde 10,5 artarak 34 milyar 744 milyon doları aştığını açıklayan Büyükekşi, şunları söyledi:"İlk çeyrekte gösterdiğimiz bu olumlu performans bize moral aşıladı. 2012 hedeflerini gerçekleştirmek için çok çalışıyoruz. Mart ayında çok sayıda ülkeye rekor ihracat artışları yakaladık. Arap Baharı'nın olumsuz etkilerini telafi etmeye başladık. Mart ayında Libya'ya ihracatımız yüzde 658, Yemen'e yüzde 480, Etiyopya'ya yüzde 424, Bahreyn'e yüzde 193, Nijerya'ya yüzde 155, Mısır'a yüzde 102, Gana'ya yüzde 93, Senegal'e yüzde 67, Angola'ya yüzde 64, artış gösterdi. Bu ülkelerin yanı sıra; Fas'a yaptığımız ihracat yüzde 31, Irak'a yaptığımız ihracat yüzde 44 arttı, Cezayir'e yaptığımızı ihracat ise seviyesini korudu. Mart ayında AB ülkelerine ihracatımız yüzde 3,5 geriledi. Buna mukabil; Afrika ülkelerine ihracatımız yüzde 59, Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerine yüzde 22, Ortadoğu Bölgesi'ne ise yüzde 16 artış gösterdi. Yani; Avrupa'da yaşadığımız kayıpları alternatif pazarlardaki çeşitlendirme ile kapatıyoruz. Özellikle BRIC ülkeleri adı verilen ülkelere ihracatımız, hızlı bir şekilde yükseliyor. Çin'e ihracatımız Mart ayında yüzde 18, Rusya'ya yüzde 19, Brezilya'ya yüzde 14, Hindistan'a yüzde 43 arttı.

 
En çok ihracatı Gaziantep artırdı 
 
İller bazında baktığımızda, en fazla ihracat yapan ilk 10 ilimiz arasında ihracatını en fazla artıran il yüzde 32 ile Gaziantep oldu. Gaziantep'i yüzde 23 ile Manisa ve Kocaeli, yüzde 15 ile İzmir, yüzde 14 ile Ankara, yüzde 5 ile İstanbul izledi. Hatay ilimizin ihracatı yüzde 13, Sakarya ilimizin yüzde 4,5 Bursa ilimizin yüzde 3,5 ve Denizli ilimizin yüzde 2 azaldı."
 
Otomotiv 1 milyar 916 milyon ihracat yaptı
 
Mart ayında ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8.1 artışla 12 milyon 608 bin dolar olduğunu aktaran Büyükekşi, mart ayında en fazla ihracatı, 1 milyar 916 milyon dolar ile otomotiv endüstrisi sektörümüz yaparken, kimyevi maddeler sektörümüz 1 milyar 650 milyon dolar ile ikinci, hazırgiyim sektörümüz ise 1 milyar 489 milyon dolar ile üçüncü sırada yer aldı. Tarım sektörlerimiz mart ayında 1 milyar 675 dolarla toplam içinde yüzde 13.3 pay alırken, 10 milyar 625 milyon dolar ihracat gerçekleştiren sanayi sektörlerimizin payı yüzde 84,3 oldu.
 
 
Madencilik ürünleri sektörümüz ise mart ayında 306.9 milyon dolar ihracat ile toplam
 
 
ihracattan yüzde 2.4 pay aldı. Mart ayında en fazla ihracat artışını yüzde 93.8 ile savunma ve havacılık sektörümüz, yüzde 42 ile su ürünleri sektörümüz ve yüzde 39 ile halı sektörümüz yakaladı." bilgisini verdi.

Kaynak:Dünya