Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / TANK KONTEYNER TAŞIMACILIĞI

TANK KONTEYNER TAŞIMACILIĞI

TANK KONTEYNER TAŞIMACILIĞI29.03.2012

Kısa adı ITCO olan Uluslararası Tank Konteyner Örgütü, 19.-20 Mart 1012 tarihinde İstanbul’da bir zirve düzenledi. Örgüte üye olan, Dünya’da tank konteyner üreten, taşıyan, taşıtan ve bakımını yapan yüzden fazla katılımcı programın konuğuydu. TLS lojistiğin ana sponsor oluğu bu aktivitede, küresel tank konteyner kiralama şirketi olan Eurotainer S.A. şirketinin konuğu olarak hazır bulunma fırsatı buldum.

UNCTAD rakamları bize yılda 500 Milyon TEU’dan daha fazla  konteyner hareketi olduğunu göstermektedir. Türkiye bu potansiyelden sadece % 1 oranında pay almaktadır. Konteyner taşımacılığı her yıl % 9.8 oranında büyüyen bir taşımacılık şeklidir. Bu artışın bir nedeni de farklı ürünler için farklı konteyner tiplerinin kullanımı ve bunun yaygınlaşmasıdır.
 
Dünya üzerinde kullanılan 25 Milyon konteyner olduğu tahmin edilmektedir. Bunların 290.000 adedi likit ve gaz taşımasında kullandığımız tank konteynerleridir. Her yıl 10.000 adet yeni tank konteynerin pazara sürüldüğü ve bunun büyük kısmının Çin’de üretildiği bilinmektedir.
 
Daha önce büyük oranda bulk olarak taşınan sıvı ve gaz yükler, “ ihtiyacınız kadar satın alın” vizyonu çerçevesinde tank konteynerler ile taşınmaya başlamıştır. Son kullanıcının tesisine kadar kolayca taşınabilen, ara taşımayı ortadan kaldıran bu sistem gelecekte daha da fazla büyüyecektir.
 
Konferansın ilk gününde tank konteynerlerle ilgili teknik konuların konuşulduğu bir seminer yapıldı. Teknik gelişmeler ve uygulamalar tartışıldı. Türkiye’de tank konteyner sektörü, ADR uygulamaları, taşıma rotaları konusunda bilgiler paylaşıldı. Dünya üzerinde 22.000 kiralık konteyner sahibi olan Eurotainer’in Türkiye Müdürü Sayın Adem Arslan güzel bir çalışmasını katılımcılarla paylaştı. ITCO tarafından hazırlanmış bulunan, ACC ( Acceptable Container Condition ) tank konteynerlerin kullanımı için gereken teknik manuel’i Türkçe’ye çevirip kullanıma sunan Sayın Adem Arslan, bu dokümanını  KUK ( Konteyner Uygulama Kılavuzu ) başlığıyla tanıttı. Tehlikeli maddelerin de taşındığı tank konteynerlerin, kullanım öncesi kontrollerini kapsayan bu manuel’in Türk tank konteyner uygulamacıları için son derece yararlı olacağına inanıyorum.
 
İkinci günde Türkiye’nin 2023 hedeflerini Sayın Çetin Nuhoğlu’ndan dinledik. Çok değerli konuşmacılar, kimyevi madde pazarı ve taşımacılığı ile bilgiler paylaştılar. Türkiye’de limanların gelişmesi, Orta Doğu ve Rusya kimyevi madde pazarları da konuşulan konu başlıklardandı.
Toplantı ITCO’nun sunumlarıyla sona erdi.
 
Tank konteyner taşımacılığının üreten, kiralayan, taşıyan, taşıtan dörtlüsü içinde son derece başarı ile uygulandığı görülmektedir.  Gelecekte kara yollarımızda tankerler yerine tank konteynerleri daha fazla göreceğiz. Sayıları arttıkça kullanımı yaygınlaşacak ve taşıma maliyetleri düşecektir.
 
Bu başarılı zirvenin ülkemizde, ekonomimizin başkenti İstanbul’da yapılmış olmasından gurur duyuyoruz. Emeği geçen herkesi kutluyorum.
 
Atilla Yıldıztekin/Dünya Gazetesi
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr