Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Havayolu / ATATÜRK HAVALİMANI ÇALIŞTAYI YAPILDI

ATATÜRK HAVALİMANI ÇALIŞTAYI YAPILDI

ATATÜRK HAVALİMANI ÇALIŞTAYI YAPILDI20.03.2012

Atatürk Havalimanı`nda acil çözüm bekleyen sorunlar, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün düzenlediği Çalıştay ile masaya yatırıldı.

Günde ortalama bin uçağın iniş kalkış yaptığı Atatürk Havalimanı`nda acil çözüm bekleyen sorunlar Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün organize ettiği çalıştay ile sektör temsilcileri ve çalışanlar tarafından tartışıldı. Önce havalimanında trafiği rahatlatmak için yapılan çalışmalar sinevizyon gösterisi eşliğinde anlatıldı. Ardından çalıştaya katılanlardan yaşadıkları sıkıntıları ve çözüm önerileri anlatmaları istendi.
 
DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ateş, Atatürk Havalimanı Mülki İdare Amiri Ahmet Aydın, THY Genel Müdür Yardımcısı Asaf Bora, TAV Atatürk Havalimanı Genel Müdürü Kemal Ünlü, AOC Başkanı Tülin Anja Karakaya, DHMİ Daire Başkanları, TGS Genel Müdürü Bayram Özçelik, Atatürk Havalimanı Başmüdürlük Yöneticileri ile havacılık sektörünün temsilcileri ve TALPA, TATCA derneklerinin katıldığı Atatürk Havalimanı Çalıştayı’nın açılış konuşmasını yapan DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, ilk kez Atatürk Havalimanı’nı konuşacakları bir toplantı yaptıklarını ifade etti. DHMİ yetkilileri olarak sorunları dinleyeceklerini belirten Birdal, öncelikle sektörde çalışanlara sözü bırakacaklarını söyledi.
 
Atatürk Havalimanı’nda yaşanan sorunların ele alındığı çalıştayda sunum yapan Seyrüsefer Daire Başkanı Mustafa Kılıç, Atatürk Havalimanı’nın durumu hakkında bilgiler verdi. Yapılan sunumun ardından dernekler ve şirketler DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal’a yaşadıkları sorunlardan bahsetti.    
 
TAV Atatürk Havalimanı Genel Müdürü Kemal Ünlü, geniş katılımlı bir toplantı ile ilk kez Atatürk Havalimanı’nın sorunlarını dinleyen DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal’ı takdir ettiğini ifade etti.
 
Atatürk Havalimanı Mülki İdare Amiri Ahmet Aydın ise, her türlü olumlu görüşe açık olduklarını ifade ederek, “Sivilleşme adına olumlu adımlar attık ve atacağızda. İrtibat subaylığını kaldırdık, ileri ki günlerde Jandarmanın da yerini değiştireceğiz” dedi.
 
THY Uçuş İşletmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Asaf Ahmet Bora ise , "Uçaklarımızın pist başına gitmek için geçirdikleri süre 20 dakikanın üzerine çıktı. Aynı şekilde piste inen bir uçağımız park yerine 20 dakikanın üzerinde bir sürede gelmektedir. Bu THY için çok ciddi bir maddi kayıp anlamına geliyor. Bunun bir hesabını da yaptık. Ocak 2011`den Şubat 2012`ye kadar taksi süreleri 20 dakikanın üzerine çıktığı için 5 milyon 781 bin dolarlık ekstra yakıt
harcadık. Her uçakta bir dakika zaman eksiltebilirsek, 1.5 milyon Dolar tasarruf etmiş olacağız" diye konuştu.           

Türkiye Havayolu Pilotları Derneği (TALPA) Başkanı Gürcan Mantı ise dünyanın hiçbir yerinde görmedikleri pasaporttan önce çift x-ray ile aramanın pilotları zora soktuğuna dikkat çekti. Mantı, "Sayın Mülki İdare Amirimiz Ahmet Aydın Bey burada. Kendisinden bir uçuş personelinin tek x-ray`dan geçerek uçağa gitmelerini sağlayacak bir çözüm bulmalarını rica ediyoruz" dedi.       

 
Çalıştayda eleştiri ve çözüm önerilerini dikkatle dinleyip not alan DHMİ Gelen Müdürü Orhan Birdal, bu önemli çalıştay ile Atatürk Havalimanı’nın resmini çıkarmaya uğraştıklarını belirtti.
 
 
AHL’nin durumunu, geleceğini konuştuklarını ifade eden Birdal, “Artık ertelemenin gecikmenin bittiği noktadayız. İlk etapta orta mahallenin boşaltılmasını hedefliyoruz. Bu yıl içerisinde taşınmayı bitirmeyi planlıyoruz. Herşey birbirine zincirleme bağlı. O alanı boşaltınca oraya apron ve taksi yolu yapacağız. Şuan ki mevcut kargo tesisleri de kaldırılacak ve yeni göstereceğimiz alana taşınacaklar. Sizleri bugün burada tek tek dinleyerek sorunları, görüşleri not ettik. Mümkün olduğunca yapmak için elimizden geleni yapacağız. Toplantımızın hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
 
Çalıştay çıkışında gazetecilerin sorularını da cevaplandıran DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, Atatürk Havalimanı`nda pek çok sorunun acil çözüm beklediğini ifade ederek, "Bunların hepsi geçici çözümler olacak. Ancak belli bir süreye kadar burayı rahatlatacak çözümler bulabiliriz. İstanbul`un havacılık adına tek gerçekçi çözümü yeni bir havaalanının yapılmasıdır" dedi.        
  
İstanbul`a üçüncü havalimanı yapılması için çalışmaların ciddi seviyelere geldiğini anlatan Birdal "Bu çalışmalar bittiğinde tabi ki ciddi bir rahatlama olacak ama şu anda AHL`deyiz ve burası çalıştığı sürece ne yapılabilir onun arayışı içindeyiz. Buradaki en ciddi sıkıntı olan nokta şu; AHL İstanbul`un ortasında kaldı. Etrafını zaman içerisinde yapılaşmalarla kapattık. Yani 30-40 yıl önce düşünmemiz gereken şeyleri şimdi düşünüyoruz. Onun için de çözüm bulmakta zorlanıyoruz. AHL`yi büyütebilirsiniz genişletebilirsiniz etrafındaki bir sürü yapılaşmayı yok farz ederseniz hepsini yıkarsanız genişletebilirsiniz ama, genişlettiğiniz andaki durumda hangi noktada iseniz ondan bir adım daha ileriye yine gidemezsiniz. Onun için İstanbul`un ihtiyacı genişlemeye müsait bir alan üzerinde kurulacak yeni bir havalimanıdır. Bununla ilgili çalışmalar yapılıyor. Hemen bu bugünden yarına olabilecek bir şey değil. Şu anda bir niyet sürecini yaşıyoruz. bu konuda en üst makamlarımızda böyle bir niyet var bununla ilgili çeşitli verilmiş talimatlar, çalışmalar var. Bu neticelendiği zaman yapım sürecine geçilecek. Yapım sürecinden sonra da bir havalimanının ne kadar sürede yapılacağını ez çok herkes tahmin edebilir. Takvim vermem şu anda uygun da değil mümkün de değil. Ancak konumuz AHL`nin mevcut şartları dahilinde en iyiyi bulabilme konusundaki arayışlar bunun peşindeyiz ve bugün de bunu yapıyoruz" şeklinde konuştu.  
 
Kaynak:DHMİ
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr