Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / BÜTÜN İŞLETMELERE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMA MECBURİYETİ GETİRİLİYOR

BÜTÜN İŞLETMELERE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMA MECBURİYETİ GETİRİLİYOR

BÜTÜN İŞLETMELERE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMA MECBURİYETİ GETİRİLİYOR12.03.2012

Çalışanların sağlık ve güvenliklerinin korunmasında Avrupa Birliği ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) standartlarını getirecek 'İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nda sona yaklaşılıyor.

 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, tasarının Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sevk edilmek üzere olduğunu açıkladı. Şu ana kadar İş Kanunu içinde yer alan maddeler çerçevesinde, sadece çalışan sayısı 50'nin üzerinde olan 28 bin işyeri ve işletmede iş sağlığı ve güvenliğinin uygulandığına işaret eden Çelik, "Yeni dönemde bir milyon 426 bin işyeri ve işletme ve memurlar bu kapsama alınıyor. Bir kişi bile çalıştıran işyerine iş sağlığı ve güvenliği şartıgetiriyoruz." dedi. Bakan, ayrıca çalışan sayısı 1-9 arası olan ve sayısı bir milyon 210 bin olan işyerlerinin aylık iş sağlığı ve güvenliği ödemelerini devletin üstleneceğini ifade etti.
 
Zaman Gazetesi'ni ziyaret ederek Genel Yayın Müdür Yardımcısı Mehmet Kamış ile görüşen Bakan Çelik, TBMM'ye sevk edilmek üzere olan 'İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası' hakkında bilgi verdi. Çelik, bu yasayla Türkiye'de çalışanların evrensel kriterlere kavuşacağını ifade etti. Çelik, Türkiye'de bu konunun şimdiye kadar İş Kanunu içindeki bazı maddelerle idare edildiğini kaydetti. Türkiye'de bir milyon 426 bin işyeri ve işletme bulunduğunu ve bunun bir milyon 210 bininin 1 ile 9 arası işçi çalıştırdığını vurgulayan Çelik, "Ayrıca 10-49 kişi arasında işçi çalıştıran yaklaşık 180 bin ve 50 ve üzerinde işçi çalıştıran 28 bin işyeri ve işletme bulunuyor. Bunların sınıflandırması da 'az tehlikeli', 'tehlikeli' ve 'çok tehlikeli' şeklinde yapılıyor. Bu gerekli." şeklinde konuştu. İş Kanunu'ndaki iş sağlığı ve güvenliğinin daha önce 50 ve üzeri işçi çalıştıran yerler için geçerli olduğunu ifade eden Çelik, "Şimdi biz bir kişi bile çalıştırsa işyerine iş sağlığı ve güvenliği getiriyoruz. Ayrıca memurlara da iş sağlığı ve güvenliği geliyor." dedi. Çelik, yaptıkları tüm çalışmanın temel hedefinin iş kazalarının önüne geçmek olduğunu belirterek, "Sonra pişman olmamak, 'yazık oldu' dememek için bu düzenlemeyi yapıyoruz." ifadelerini kullandı. Düzenlemeyle 1-9 arası işçi çalıştıran işyerlerinin aylık ödemelerini kamu üstlenecek. Sayısı bir milyon 210 bin olan bu yerlerde öncelik çok tehlikeli işyerlerine verilecek. Bakan Çelik, 10-49 işçi çalıştıran işletmelerin ise az tehlikeli gruptaysa 72 lira, çok tehlikeli gruptaysa 140-150 lira aylık olarak ödeme yapacağını açıkladı. Bunun işçi başına değil, işletme başına bir ödeme olduğunu vurgulayan Bakan, "Bu işletmeler, önleyici denetimleri yapan bir birim tarafından sürekli denetlenecek. İşçi sayısına göre değerlendirmiyoruz, tehlikesine göre değerlendiriyoruz. Bir işçi de olsa denetlenecek." ifadelerini kullandı.
 
Bakan Çelik'in verdiği bilgiye göre, işyeri ve işletmelerin güvenliği konusunda iş sağlığı güvenliği uzmanı ile işyeri hekimine sorumluluklar verilecek. Bu kişiler, işletmede gerekli tüm önlemleri alacak; tetkik edip çalışma şartlarını sağlıklı hale getirecek. Ardından bu konudaki sorumlulukları üstüne alıp takibini yapacak. Bakan Çelik, halen yaklaşık 9 bin iş sağlığı güvenliği uzmanı ve 4 bin hekim bulunduğunu söyledi. Ayrıca 13 İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meslek Yüksek Okulu'nda öğrencilerin eğitim gördüğünü dile getiren Bakan, bu konunun Milli Eğitim Bakanlığı derslerine de konulacağını açıkladı.
 
Kaynak: Zaman