Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Havayolu / TÜRKİYE, GÖKYÜZÜ KÖPRÜLERİ İLE DÜNYAYI SARACAK

TÜRKİYE, GÖKYÜZÜ KÖPRÜLERİ İLE DÜNYAYI SARACAK

TÜRKİYE, GÖKYÜZÜ KÖPRÜLERİ İLE DÜNYAYI SARACAK12.03.2012

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın 2012 havacılık hedefinde, gökyüzünde inşa edilecek yeni köprülerle dünyayı kuşatacak bir uçuş ağı oluşturmak var.
 
Türk sivil havacılığında yaşanan büyümeye paralel olarak geçtiğimiz yıllarda önemli gelişme kaydedilen yurt dışı uçuş ağının, 2012 yılında hayata geçirilmesi planlanan sefer artışları ve yeni imzalanacak havacılık anlaşmaları ile daha da büyümesi hedefleniyor.
 
Gökzüyü Köprüleri Projesi'nin; mevcut ikili havacılık müzakerelerinin revize edilmesi, Afrika Konferansı çerçevesinde 26 ülke ile yeni havacılık anlaşması imzalanması ve Avrupa-Asya-Amerika'da 31 ülkeyle anlaşma imzalanması olmak üzere üç ayağı bulunuyor.
 
Bakanlığın ikili havacılık anlaşmalarının yürütülmesinden sorumlu olan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü(SHGM), Afrika ülkelerinden Uzakdoğu ülkelerine, Türk Cumhuriyetlerinden Ortadoğu ve Avrupa ülkelerine varıncaya kadar havacılık anlaşmaları konusunda geniş çaplı bir çalışma başlattı.
 
Bu yıl içinde, Afrika ülkeleri başta olmak üzere çok sayıda ülke ile ikili havacılık anlaşması imzalanması ve mevcut anlaşmaların revize edilmesi amaçlanıyor. Mısır, Cezayir, Libya, Nijerya, Ürdün, Irak, Hindistan, Çin, Pakistan, Kırgızistan, Kazakistan ve Macaristan olmak üzere 2012 yılında 12 ülke ile ikili havacılık müzakeresi planlandı. Anlaşmalara yeni uçuş noktalarının eklenmesi, sefer artışları, kargo uçuşları ve kısaca ara noktadan uçuşları kapsayacak şekilde kod paylaşım gibi konuların eklenmesine ilişkin çalışmalar tüm hızıyla sürdürülüyor.
 
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, planlanan bu müzakerelerin yanısıra Afrika ülkeleriyle gerçekleştirilecek bir havacılık konferansı için kolları sıvadı. 30 Mayıs-2 Haziran 2012 tarihleri arasında Türkiye'de gerçekleştirilmesi planlanan Afrika Konferansı'nda, ülkemizin hiç anlaşması bulunmayan 26 Afrika ülkesi ile de ikili havacılık anlaşması imzalanması hedefleniyor. Bu kapsamda Genel Müdürlük, hem bu ülkelerin sivil havacılık otoritelerine hem de diplomatik kanaldan taslak anlaşma metinlerinin gönderilmesine yönelik çalışmalarını sürdürüyor.
 
Gökyüzü Köprüleri Projesi'nin diğer bir ayağını da Amerika, Asya ve Avrupa ülkeleri oluşturuyor. SHGM, bu üç kıtada bugüne kadar hiç anlaşma yapılmamış olan toplam 31 ülkeye İkili Havacılık Anlaşmasına ilişkin Taslak Metinleri de 22 Şubat 2012 tarihinde gönderdi.
 
Uçuş ağının 150 ülkeye uzanması planlanıyor…

Türkiye'nin bugün itibariyle 122 ülke ile sivil havacılık anlaşması bulunuyor. 2011 yılında hiç anlaşmamız bulunmayan 11 ülke ile havacılık anlaşması imzalanırken, 51 ülke ile gerçekleştirilen müzakereler ve revize edilen anlaşmalar sonucunda da yurt dışında 36 yeni uçuş noktası ve ek 390 frekans oluşturulmuştu.
 
Havayolu işletmelerinin bu anlaşmalar kapsamında yeni uçuş başlattığı noktalar da dahil olmak üzere Türkiye'nin bugün itibariyle yurt dışında doğrudan uçuş gerçekleştirdiği nokta sayısı 174'e ulaşmış bulunuyor. Özellikle Afrika ülkeleriyle imzalanması planlanan anlaşmalar ile yıl sonunda yurt dışı uçuş ağının yaklaşık 150 ülkeye uzanması, dış hat uçuş nokta sayısının ise 200'ün üzerine çıkması bekleniyor…

 
Kaynak: SHGM
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr